[]

Altyapı

Merhaba. Şuan Türktelekom altyapısı ile evimden 8mbit hızla internete bağlanıyorum. Daha fazlası olmuyor. Şuan 4G muhabbetlerinde 1gbit-500mbit lik veri aktarım hızları konuşuluyorken evimden hala 8mbit adsl ile bağlanmak çok çağdışı ve kullanışsız geliyor.

Ben evime nasıl Fiber bağlatabilirim? Yada Daha basitçe evden daha hızlı nasıl internete bağlanabilirim?


 
xDSL'den yola çıkıp 3g ya da 4g konusunu karşılaştırmak ya da tartışmak teknik açıdan biraz garip oluyorum ama kesinlikle haklısın.

Süperonline ile görüşüp fiber altyapıları olup olmadığını sorabilirsin. Eğer yoksa ve apartmandan da rıza çıkarsa belki bir gelişme olabilir.
  • quanche  (30.03.16 21:15:37) 
eğer yakınlarda süperonline varsa iletişime geç, belki yakın bir zamanda sizin oraya da gelirler. başka çaresi yok malesef.


------MERAKLISINA------

4g ile karşılaştırdığın için yazmak istedim, soruya cevap değil ama ticari açıdan malesef şöyle üzücü bir gerçek var. söylediklerinde haklısın, bence de çok saçma. 4.5G çıksa ne olur, kotası yine 4-6 gb olacak. Bir yıl sonra 8, beş yıl sonra 20, 10 yıl sonra 50 olacak ama o zaman kullandığımız veri miktarı da artacağı için yine "pahalı" olacak.

diyelim ki benim telekom şirketim var. Aşağıdakileri iş sahibinin ağzından yazacağım için biraz saçma ve gıcık edici gelebilir ama en iyi böyle anlatırım diye düşündüm.

Kümülatif değil de her yılın gelirini sabit olarak ele alacağım. Rakamları sallıyorum.

Farz edelim ki Türkiye'nin tamamına kabloları (fiber olmayan, bakır) döşemenin başlangıçta 50 milyar, yıllık da 3 milyar dolar bakım masrafı var. bunu gelişen teknolojiden ve ihtiyaçlardan bağımsız düşünelim. bunu döşeyince bu yatırımdan yılda net 10 milyar dolar kazanıyorum diyelim, yedinci yıl bittiğinde 7 * 3 = 21 + başlangıçtaki 50'yi eklersen 71 milyar dolar masraf yapmış olacağım ama net 70 milyar dolar kazanmış olacağım. Ticari açıdan bakarsak sekizinci yılda artıya geçiyorum ama 8. yılın sonunda fiber döşemeye başlamam çok büyük bir saçmalık olur, o yüzden en başta planı 25 yıllık yapmıştım zaten.

İhtiyaçlar bakır kablonun hızını aşıncaya dek (şuanki mevcut altyapının maksimum hızını bilmiyorum, 8-25mbps civarı olabilir) fiber yatırımı yapmak saçma olur (bakırdan daha ucuz olmadığı sürece), o yüzden yapmıyorum zaten. Param olmadığı için değil, zamanı gelmediği için. O yüzden bakır kablodan direk fibere atlamayacağım, önce kendi iki bağlantı noktam arasına fiber, sana gelirken daha ucuz olan ama daha yüksek kapasiteye sahip bakır kablo kullanacağım. Ucuzladıkça ve gereksinimler arttıkça parça parça olacak bu da, birden olmaz. 8 mbps'ten 1000 mbps'e geçmeyiz. Geçemeyiz demedim dikkat edersen, geçebiliriz. Ama geçmeyiz.

Şuanda daha hızlı bir teknolojinin olmasının değeri çöp poşetiyle eşit, ben istersem evine değil 8mbps, 1000mbps bağlantı da sağlarım ama ticari açıdan saçma olur. 8 de yetiyor sana, niye çok yüksek bir hız için yatırım yapayım ki? 8'e 90 lira veriyorsun, 125 kat hızlı internet versem bana 125 kat fazla para ödemeyeceksin ki? (125 kat hızlı internet sağlamanın yatırım maliyeti 125 kat fazla değil tabi ama anlamışsındır durumu.)

Yatırım için "tamam oldu" diyene kadar 8 kullanacaksın, sonra ben yavaş yavaş fiber yatırımı yapacağım ve 16'ya geçeceğiz, 5 yıl sonra 25, belki 10 yıl sonra da eski yatırımları kesip (üstteki yıllık 3 milyar dolar olan, çünkü artık karşılamıyor olacak) yeniye devam edeceğim ama avantaj yine yatırımcıdan yana olacak.

eksisozluk.com
eksisozluk.com
eksisozluk.com
eksisozluk.com

pek ilgili değil ama bir şey daha aklıma geldi, onu da yazayım.
eksisozluk.com
  • hayirsiz  (30.03.16 21:47:54 ~ 31.03.16 14:53:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.