[]

Kaşenin Önemi

Birbirinden değerli adalet savunucuları;

iki şirket kendi aralarında gizlilik sözleşmesi yapacaklar.
Yetkililer sözleşmeyi imzalıyorlar. sözleşme, şirketlerin adres ve şirket bilgilerini zaten içeriyor. Kaşe vurmazlarsa, bu sözleşmelerin geçerlilik durumu ne olur?

kaynak vererek cevaplayan olabilirse plz..

 
Kaşenin amacı, şirket bilgilerinin kolaylıkla özel evraka aktarılmasıdır. kısaca plastik bir araçtır. herhangi bir ofsetten bilgi verekek senin kaşenin aynısını ben de çıkarttırabilirim. Asıl olan imzadır. Gerisi faso fiso.

www.erdem-erdem.com
  • janavarorion  (22.03.16 08:27:56) 
dogru. kaseyi kisayol gibi dusun.


  • baldur2  (22.03.16 08:30:39) 
Arkadaşlar durumun ve mantığın farkındayım ama kaynak yok.
verilen kaynak "kaşe imza" adlı farklı bir uygulama için.

  • theli  (22.03.16 08:34:21) 
Noteri ara sor , sana ilgili madde varsa onu da söylerler.


  • janavarorion  (22.03.16 08:39:35) 
kaşenin olmamasının hiçbir eksikliği olmaz. kaşe bastığınızda şirket ünvanı altında x yetkili kişisi imzalıyor demek. kaşe basmazsanız x kişisi kendi namına imzalıyor anlamı çıkabilir. kaşe olmadığı zamanlarda şirketin tam ünvanı yazılarak altı imzalanırsa yine şirket adına yetkilisi imzalamış olur.


  • kakao  (22.03.16 08:47:32) 
@kakao, kaynak var mı?


  • theli  (22.03.16 08:55:02) 
kaynak yok, çünkü olmayan şeyin kaynağı olmaz. kaşe vurulması zorunlu olsaydı "kaşe vurulup imza atılmalıdır" diye bir kaynak verebilirdik.

ama kaşe vurulması zorunlu değil ise hiçbir kanunda olmayan şey için "kaşeye gerek yoktur" gibi bir cümle bulamazsınız.

kayna olarak şunu verebilirim. borçlar kanunu madde 14 ve 15:

MADDE 14- Yazılı şekilde yapılması öngörülen sözleşmelerde borç altına girenlerin imzalarının bulunması zorunludur.

Kanunda aksi öngörülmedikçe, imzalı bir mektup, asılları borç altına girenlerce imzalanmış telgraf, teyit edilmiş olmaları kaydıyla faks veya buna benzer iletişim araçları ya da güvenli elektronik imza ile gönderilip saklanabilen metinler de yazılı şekil yerine geçer.

MADDE 15- İmzanın, borç altına girenin el yazısıyla atılması zorunludur. Güvenli elektronik imza da, el yazısıyla atılmış imzanın bütün hukuki sonuçlarını doğurur.

İmzanın el yazısı dışında bir araçla atılması, ancak örf ve âdetçe kabul edilen durumlarda ve özellikle çok sayıda çıkarılan kıymetli evrakın imzalanmasında yeterli sayılır.

---

kaşe basılması zorunludur falan demiyor. zorunlu olursa "kaşe zorunludur" der. zorunlu değilse "kaşe zorunlu değildir" demez.
  • kibritsuyu  (22.03.16 09:09:56 ~ 09:12:22) 
ayhh yazmıcaktım dayanamadım.Yukarda arkadaş senin bilgilerini vererek kaşe bastırabilirim demiş bu yanlış ticaret sicil gazetesi vs istenir şirketler için kaşe basılırken.Kaşe önemlidir makbuzlar kaşesiz kesilemez mesela çek alamazsın kaşen olmadan.Sözleşmenin geçerlilik durumu da anlaşmaya bağlı mesela kimi şirketler asla sadece imzayı kabul etmez kaşe-imza ister.Dandirikler ise imzayı yeterli bulur.


  • Esinsin  (22.03.16 09:14:45) 
imza sirkülerinde "kaşe altında geçerlidir" diye yazar. kaşe olmadan şirket adına imza atamamanızın sebebi bu olsa gerek diye düşünüyorum.


  • babilbaligi  (22.03.16 09:47:10) 
Esinsin'in verdiği bilgiler tamamen yanlış ve tamamen kaşeyi önemli bir şey zannedenlerin uydurması.

kaşe yaptırırken hiçbir şey istenmez. kağıda dandirik bir kalemle şöyle bi şey istiyom diyip istediğiniz matbaaya hatta kırtasiyeye götürüp yaptırabilirsiniz. hatta kendiniz yapabileceğiniz hazır kitler bile satılır kırtasiyede, böyle daktilo harflerini dizer gibi kendi kendinize yapabiliyorsunuz. www.trodat.com.tr kimse gazete falan istemiyor. hatta bu linkten online sipariş bile verebiliyorsunuz. satın alma aşamasına kadar ilerlettim, hiç "gazetenizi yollayın" gibi bir şey istemedi.

kaşenin tek amacı da bilgileri hızlıca kağıda geçirebilmektir. milyon kere kaşe yaptırdım, gazete falan soran olmadı. makbuzlar, faturalar kaşesiz kesilebilir. vergi usul kanunu'nun 231/4. maddesinde faturanın nizamı başlığı altında "faturaların baş tarafında iş sahibinin veya namına imzaya mezun olanların imzası bulunur" der, kaşe falan demez. kaşenin hiçbir yasal hükmü yoktur. bunu zorunlu tutanlar sadece kaşeye yasal hüküm yüklemeye çalışan, "gaşe basılırsa daha hakikatlı olüyür" diye kaşeyi bir halt zanneden, kaşe görmedi miydi tüyleri tiken tiken olup götünden kural uydurarak kabul etmeyen kurumlardır. aslolan imzadır. ha adam tahta kafa olup kaşesiz işlem yapmayabilir, adam kıçından kural uyduruyor diye bu kaşenin yasal bir yükümlülüğü olduğu anlamına gelmez.

hah imza sirküleri denmiş. bakın "imza" sirküleri. kaşe önemli bir halt olsaydı "imza ve kaşe sirküleri" denir, noter huzurunda yetkiliye üç tane imza attırırken üç tane de kaşe basılırdı. ayrıca şimdi üç tane şirketin müdürlerine ait imza sirkülerlerini okudum, "'türkiye ticaret sicil gazetesinin ... maddelerine göre ... yapılacak yüm işlerde yetkili kılınmıştır' denildiğinden imzalarımın onaylanmasını talep ederim" yazıyor. sadece imza diyor, kaşe maşe yok.
  • kibritsuyu  (22.03.16 09:53:00 ~ 10:04:35) 
@esinsin, sallamayın arkadaşım, 3 tane şirket için kaşe bastırdım, hiçbir belge istemediler. kırtasiyede 2dkda yapıyorlar.
ve kaşesiz de gayet sözleşme yapılabiliyor, imzalayan kişinin imza sirkülerinin olması yeterli.

kibritsuyu + 1
  • peggy  (22.03.16 10:14:03 ~ 10:16:54) 
kaşedeki bilgileri elle de yazarsın sorun değil.

ama artık o kadar yerleşmiş ki herkes kaşe imza diyor. ben her çalışanına bir kaşe dağıtan firma biliyorum. kaşe nerde kaşe gitti kaşe geldi falan olmasın diye.
  • dedim dedim de kime dedim  (22.03.16 10:17:37) 
aynen imza sirkülerinden aktarıyorum;

"(...) uzlaşma talep etmeye, uzlaşmalara katılmaya ve gerektiğinde vekil tayin etmeye veya vekilleri azle şirket kaşesi altındaki imzasıyla şirketi temsil ve ilzama yetkilidir.

ifade aynen bu. sanıyorum bu ortak bir ifade olduğundan kaşe isteniyor.

kaşe konusunda @kibritsuyu haklı, istediğin kırtasiyeye git 1 saat içinde sana istediğin şirketin kaşesini yapıp verirler. kimse gazete falan istemiyor.
  • babilbaligi  (22.03.16 10:18:24) 
gazete şunun için gerekli kaşedeki bilgiler düzgün olsun diye. kimi firma ismini bile söyleyemiyor çünkü. olum nereden ne çıkarıyorsunuz ya.


  • dedim dedim de kime dedim  (22.03.16 10:24:27) 
@dedim: abi sana yanlış olmazsa biz mail atıyoruz şirket ismimizi. saygılar.


  • babilbaligi  (22.03.16 10:49:12) 
sevgili arkadaşlar, kaşe hukuken geçerlidir ancak hukuken illa olacak diye de birşey yoktur. Şirketler kendi aralarında anlaşarak kaşe basılmasını veya basılmamasını isteyebilirler. bu durum kanunlarda, yönetmeliklerde geçen birşey değildir. sadece özel kişilerin sözleşmeleriyle oluşturdukları bir durumdur. ha kaşe olsun denilmiştir, sözleşmede kaşe yoktur. şekil yönünden bir aksaklık söz konusu olur mahkeme önünde. bu kadar basit birşey.

bu arada kaşe dediğiniz şey mahkeme mührü veya seçim mührü değildir. heryerde yaptırılacak birşey olduğundan, ve devlette bunu bilmeyecek kadar gerizekalı olmadığından bu konuda kaşelerin geçerli sayılmayacağı yönünde bir durumu oluşturmuşlardır.

nasıl mı? şöyle ki, sahte kaşeyle bir işlem yapıldığı takdirde bunun özel hukuk kanunlarıyla değil, ceza kanunlarıyla düzenlemişlerdir. yani sahte kaşeyle iş yaparsanız dolandırıcılık suçu işlenmiş olmaktadır.

ancak kaşelenin sözleşmede olup olmaması özel hukuk alanında kişilerin öne süreceği iddialar arasında olacaktır. ceza hukuku alanında ise dediğim gibi dolandırıcılık iddiası öne sürülür. bugüne kadar oluşturulan içtihatlar kaynak olarak yeterlidir. kaynak sunmak isteyen birisinin kanun metni bulması da mümkün değildir.

edit: bir de şimdi aklıma geldi, evrakta sahtecilik suçu da oluşur.
  • jesues  (22.03.16 10:50:31 ~ 10:51:58) 
çok fazla cevap ver ve açıkçası okumadım. kaşenin yokluğu sözleşmenin geçerliliğine etki etmez.


  • kitap arasında kalmış silgi tozu  (22.03.16 11:14:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.