[]

duyurunun psikoloji mezunlari

Sizlere birkaç sorum olacak;

1. Türkiye'de psikoloji okumak mantıklı mi? Psikoloji mezunları olarak genelde napiyorsunuz? İyi para kazanmak için illa ki klinik psikolog mu olmak gerekiyor? Mesleğe yeni başlayan biri aylık ne kadar kazanıyor ortalama? Maddi açıdan sizi tatmin edebilecek bir meslek mi? Manevi açıdan tatmin oluyor musunuz?

2. Mesleğinizin yurtdışında geçerliliği ne derece? 'Ben sıkıldım bu ülkeden gitmek istiyorum' dediğinizde avrupa'da, amerika'da bu işi yapma şansınız var mı?

3. Özel üniversitede psikoloji okuyanla devlette okuyanlar arasında bariz farklar oluyor mu? Atıyorum iyi bir yer kazanamadiniz diyelim, özele gitmek mantikli mi? Bu özel Koç, Bilkent gibi çok yüksek fiyatlı üniversiteler değil ama. Bilgi/ Bahçeşehir ayarında olan okullar.

4. Hukuk, mimarlık, mühendislik okuma şansınız olsaydı yine psikoloji seçer miydiniz? ( biliyorum insan mutlu olduğu mesleği yapmalı ama Türkiye için konusalim)

5. Yabancı dilin size meslekte avantajı oluyor mu?


Not: yurtdışından gelip üniversiteyi türkiye'de okuyacak kuzenim için soruyorum bunları. Bulunduğu ülkede lise puanı çok yüksek olmadığı için YÖS'é girecek, kazanamazsa özel düşünüyorlar. O yüzden yaptığınız yorumlar bizim için önemli. Teşekkür ederim şimdiden.

 
mor bembom diğer maddelere çok güzel cevap vermiş, ben madde 2'yi ingiltere üzerinden açayım.

ingiltere'de de düz psikoloji mezunları aynen bizim durumumuzda. üç kuruşa bol çalışma, hatta o assistant psychologist denilen üç kuruşluk işleri bile bulamama durumu hakim. orada lisans mezunu olduğunda otomatik olarak psikolog olmuyorsun, clinical, health, educational falan diye ayırmışlar ve bunların eğitimini ya yüksek lisans/doktora ile ya da british psychological society'nin tanıdığı kurumlar ile almak lazım. ha ama orada sistem oturduğu için, bu eğitimleri alınca artık rahat ediyorsun (umarım). tabii bu programlara girmek mezun çok olduğu için zor. özellikle klinikte durum şöyle: master yapma zorunluluğun yok ama asistan psikolog vay efendim research psikolog falan olarak çalışman lazım. lisans ortalamanın en az 3.5 olması lazım. bu doktora programlarına kabul edilenler genelde 25li yaşlarından sonra kabul ediliyorlar. klinik doktorasını, nhs denilen ingiltere sağlık bakanlığı karşıladığı için (hem okul ücretini ödüyor hem maaş veriyor) ingiliz veya avrupa tebaası olma şartı var. internationallar için de bazı okullar bunu parasıyla verebiliyor (yıllık 30bin pound civarı). ayrıca bu programlar kabul alırken, british psychological society'ye üye olma şartı arıyorlar. adamlara diplomanın transkriptinin falan ingilizce fotokopilerini yolluyorsun. ben yolladım kabul ettiler, yani bizi tanıyorlar sıkıntı çıkmaz o açıdan. ama para vermeden klinik doktoraya kabul almak istiyorsa (ki ingiltere'de klinik psikolog olarak çalışabilmenin başka yolu yok) bir sürü gönüllü gönülsüz staj süpervizyon eğitim zart zurt ile kendini parlatacak. parası karşılığı işler gönüllü çalışmalardan daha iyi gözle karşılansa da sosyal sorumluluk adına gönüllü işlerin de olmasını istiyorlar.
yani, tr'de okuması onun avrupa'da kariyer yapmasının önüne geçmez. ama bunun için lisans hayatında ve sonrasında iş olarak aktif olması, amaca yönelik çalışması ve çok iyi ortalamasının olması lazım.
  • mesgul ve huzursuz  (11.03.16 19:16:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.