[]

İlmi't-tıb mı, ilmü't-tıb mı olmalı?

Arapça tamlamalarda "el" takısının ul, ül olduğunu görüyoruz genelde.
İlm'de neden "il" oluyor?

Eğer Türkçe bir metin yazıyorsam ilm't-tıb mı yazmalıyım. Belki Arapçada il ile yapılıyor ama ben Türkçedeki genellemeye uymalı mıyım?

Yoksa tamamen yanlış mı olur bu?

 
tamlamaların yazılışında çeşitli usüller var ama aklıma en çok yatan hali çizgi(-) konulmadan birleşik yazılanı, çünkü türkiye türkçesinde çizgi'nin kelime içinde bir kullanımı yok azerbaycan türkçesinin aksine. ilmütıbb ya da ilmüttıbb şeklinde yazılabilir gibi duruyor.

bir de bildiğim kadarıyla dediğiniz kelimede el takısı başta değil, ortada. yani ilm el tıbb (tıp ilimi) aslında ama te şemsi harf olduğu için el takısının l'si kendinden sonraki harfe dönüşüyor.
  • sohn aus elysium  (10.03.16 15:22:42 ~ 15:24:24) 
düzeltme: edebiyat okuyan arkadasa sordum ilkine yanlış dedi. Dogru yazim ilm'ül tıbb olabilir.


  • sohn aus elysium  (10.03.16 15:45:53) 
ikili tamlamadi ül dogru olan, lakin tamlama üclü ise ilki ül, ikincisi il takisini alir.
örnegin:

kitabü'l-ilm (ilim kitabi)
ilmü't-tibb (tip ilmi)
kitabü'l-ilmi't-tibb (tip ilmi kitabi)
  • shi aila  (10.03.16 20:57:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.