[]

hiz limiti ve otomobil endustrisi

bildigim kadariyla, dunyada, almanyada ki bazi otoyollar haric, hiz siniri olmayan bir tasit yolu bulunmuyor. buna ragmen otomotiv endustrisinin 200- 300 km/h hiz yapan araclarina neden izin veriliyor ve bu konu uzerinde regulasyona gidilmiyor?

gps ile elektronik hiz sinirlandirma bile bana mantikli geliyor. surucusuz arabalarinda ilerde bunu uygulayacagini dusunuyorum.

endustrinin, albeni araci olarak performansi (aslinda sadece hizdan bahsediyorum. hizlanmayi saymiyorum.) islemek istemesi, buyuk kulfet yaratan bu konuda devletlerin duzenlemelerini engelleyebilir mi?

 
ne diyon oloom. benim araç 280 basıyo otobanda..

satışları arttırıyor mesela. düşünsene, belki adam ömrü boyunca 180i bile geçemeyecekken, gidip q7 alıyor. niye? 260 basıyo çünkü.
  • cetoxim  (02.03.16 19:48:47) 
Hukuk fakültesi geyiği


  • oz suser  (02.03.16 20:32:59) 
ahaha yo where my deer at


  • oharro  (02.03.16 21:04:47) 
Devlet konusu bir yana üç Alman devi (Mercedes, BMW, Audi) aralarında yaptıkları "centilmenlik anlaşması" gereği araçlarını elektronik olarak 250 km/h hıza limitliyorlar.


  • sylvan  (02.03.16 21:34:00) 
"sylvan" ın dediği gerçek değil bir geyiktir. çok basit bir örnek vereceğim.

bmw m2 240 km/h
bmw 330i 250km/h
bmw 645ci 250km/h
bmw m5 çift versiyondur ve 575ps olan da hız limiti yoktur.

mercedes de bir çoğu aracı 260 km/hdır.

bmw lerin tamamı (645 satıldı) kendi kullanımımdadır almanyada.

internette okuduğunuz her şeye inanmayın.
  • c1b2k3  (02.03.16 22:57:48) 
edit leyemedim

ama orada asıl amaç arabanın hızlanması. son sürat çok önemli değil. ani hızlanma ne kadar iyise araç o kadar sürüş zevki verir. 300 ile giderken bir zevk almazsın. ama 300 e çıkarken woo hoo.

ani hızlanma sürelerinin iyi olması güçlü motor gerektirir. güçlü motor da son sürati arttırır.

bu yüzden hız sınırlamaları vardır araçlarda. belli bir hızdan sonra eğitim gereklidir. normal kullanıcı bu eğitimi almadığı için hız limitleri vardır araçlarda.
  • c1b2k3  (02.03.16 23:02:25) 
çıbık3 +1


  • basond  (02.03.16 23:06:01) 
yine bir duyuruda kendimi acik bir sekilde ifade edemedigim.

merak ettigim turkiye de ve tahminimce dunyanin cogu yerinde en yuksek seyir hizi 130 km/h iken neden 180, 250, 461 ile gidebilen araclara izin veriliyor.
  • oharro  (02.03.16 23:19:22) 
sebebini söyledim; amaç hızlanma bunun sonucunda arabanın son sürati de artıyor. satın alan kişi belki de haftasonu yarış pistinde aracını zorlayabilir. acil durumda hızlı gitmek isteyebilir.

devletin hız sınırı mantığı da yola göre değişir. nerede ne kadar hız yapılacağına karışmaz aslında devletler. bu yolda bu kadar hız limiti güvenlidir. bunun üstü tehlikelidir. limiti de aşarsan hızlı gittin diye değil kendi can güvenliğini ve başkalarının can güvenliğini tehlikeye attın diye ceza yazar.

bir de mesela max hız 120 diyelim. devlet hız limitini arttırdı. sonra ne olacak?

veya benim ülkemde 140 hız, ben de arabayla başka ülkeye geçtim gezmeye orada da 180 limit?
  • c1b2k3  (02.03.16 23:26:45) 
hizin elektronik olarak limitlenmesinden bahsediyorum. son hizin ivme ile baglantisini keserek yapilacak limit.

ayni sekilde hiz limiti arttirilacaksa elektronik olarak arttirilabilir.

hatta bir super oto yaris pistlerinde gps le spor moda geciyordu yanlis hatirlamiyorsam.

bana devletin uyusturucu satip uyusturucu icmeyi yasaklamasi gibi geliyor. tasimak serbest ama icmek yasak.
  • oharro  (02.03.16 23:38:05) 
Araçların motoruna seyir esnasında müdahale etmek ne kadar güvenli olur?
Tüm araçların yanlış sinyalle bir anda 50'ye düşmeyeceğinin, sistemin hacklenmeyeceğinin garantisini verebilir misin?
Elektronik parçaları bu kadar arttırmanın aracın ömrüne, üretim masrafına, tamir edilebilirliğine etkisi ne olur?
Bir sürü marka model aracı bu sinyali alması için nasıl standardize etmeyi planlıyorsun?
Hız sınırını ayarlatmak için insanlar neden servise gitsin?

İnsanların yasak konarak eğitilebileceğini düşünmüyorum. Geçen ay yurtdışında bir yerlerdeydim. Yağmur yağdığında insanlar hızlarını 30-40'a düşürüyorlardı. Herhangi bir zorunluluk, kanuni düzenleme yok. İnsanların kendi kendini kontrol etmeyi öğrenmesi ve bu uyarıların onların iyiliği için olduğunu benimsemesi gerek.
  • Lim5  (03.03.16 00:08:59) 
mesele teknolojik yeterlilik ise, senden zeki insanlar var ve onlar hız tabelalarını okuyup onlara uyarak giden araba yaptılar. hatta aynı araba, öndeki arabayla takip mesafesini kendisi koruyor ve şerit içinde otomatik kalıyor.

peki sen türkiye'de en yüksek hız 132 km/s diye bu hızı geçmeyen araba yaptın, kime satacaksın hacım? hangi mal alır ki bunu?

p.s. arabası 200+ yapan ve 110dan fazla hız yapmayan adam.
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (03.03.16 09:23:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.