[]

Psikiyatristler nasıl tedavi eder?

Teşhisi koyduktan sonra tedavi sürecinde neler yaparlar, terapi yapmayı nasıl öğrenirler, hangi ilacı neden verirler, bunlar hangi kitaplarda yazar? Merak etmeyin tıp okumadan psikiyatrist olmak gibi bir hayalim yok, bu insanlar bu mesleği nasıl öğreniyor diye merak ettim. Hep ders kitabı mı okuyorlar mesela?




 
hastalığın sınıfına göre ilaç dayarlar. yaptıkları baska bisi yok.


  • anonymice  (27.02.16 22:37:01) 
ablamın psikiyatri kitabına bakmıştım orda baya yazıyo işte okbnin mesela sebepleri belirtileri tedavi yöntemleri ilaçları falan. bi de terapiyi psikolog yapmıyo muydu? psikiyatrist de yapıyor mu?


  • ghilleinthemist  (27.02.16 22:45:40) 
(bkz: psikoterapi) yani sadece ilaç dayamıyorlar. hastalıklar tam tanım olarak bilmesemde 'eksenlere' göre sınıflandırılıyor. mesela 1. eksen bozukluklarında şizofreni var bilinenlerden. neyse DSM-V adı verilen bir kılavuzda tanı kriterleri ve ölçeklemeler yer alıyor. Hasta hangi tanıyı alır ise ilacı da; hekimin deneyimi, hastalığın şekli ve hastanın ilaç uyumu gibi birden fazla kritere göre seçiliyor. Psikoterapi süreci ise nasıl öğreniliyor bilmiyorum. Kitaplarda vardır anlatımı ama asistanlık sürecinde bir hocadan öğreniliyordur diye tahmin ediyorum.

objektif bilgi değil bunlar. çocuk uzmanıyım sadece kabaca fikir versin yazdıklarım.
sevgiler.
  • gandalfbuyucuoglu  (27.02.16 22:50:22 ~ 22:51:49) 
Psikiyatrik hastalıkları hem biyolojik (şizofreni hastalarının beyinlerinde morfolojik değişim bile var) hem kalıtsal (anne-babadan kalıtılabilir) hem çevresel (stres faktörleri, kültürel somutluklar, yeme-içme değişkenleri vs.) hem de sosyal (duygu, davranış, gelişim, maruz kalma) boyutlu hastalıklardır.

Hastalığın tanı sürecinde anamnez almak çok önemli. DSM-V'de açıkça belirtilmeye çalışılmış, bazı hastalarda belirgin net ayrılıklar varken (anksiyete bozuklukları veya duygudurum bozuklukları) bazı hastalarda net bir ayrım yapılamayabiliyor (hastaya göre iç içe geçmiş olabiliyor). Bu sebepten psikiyatristin iyi bir geçmiş alarak değerlendirmeyi buna göre yapması ve ona göre ilaç tedavisine başlaması gerekiyor.

Henüz bu konuda genetik testler de tam olarak mevcut değil. Aslında yapılabilse klinik anlamda teşhis koymak çok daha kolay olacak lakin hastalıkların mekanizmaları her ne kadar farklı olsa da biyokimyasal olarak bazı hücresel yolaklar da benzer nitelik gösterebiliyor. Farklılık gösteren noktalar tabii ki var ancak TR'de bu yapılmıyor. Çünkü ne yazık ki çok fazla önem verilmiyor ve çalışan kişi sayısı çok çok az. Tıp doktorlarının da genetik alt yapıya çok fazla önem verdiklerini göremiyorum psikiyatrik hastalıklar hususunda (TR dışındaki tıp doktorlarını bilemiyorum henüz) Bu sebepten ayrım zor. Hormon testleri (serotonin, dopamin, gaba vs.) yaparak bir yere kadar gidilebilir, ki hormon testi yapan doktor sayısı çok az, fakat net tanı genetik olarak konulabilse hem süre kısalır hem de tedaviye yönelik ilaçlar daha efektif olabilir.

Verilen ilaçları genellikle hastanın belirtilerine göre veriyorlar ancak bu konuda ne yazık ki çok başarılı olduklarını düşünmüyorum. Hele ki devlet hastanelerinde muayene süresi 15 dk ile sınırlandırılıyorsa. Detaylı öykü bu sürede alınamaz mantıken ve sonra yanlış teşhisler şunlar bunlar.

Dolayısıyla hala aydınlatılması gereken şeyler var lakin önemsemeye bağlı.
  • sefil  (27.02.16 23:23:25) 
psikiyatristlere sormuslar bu gune kadar iyilestirdiginiz hasta oldu mu diye. hepsinin cevabi hayir. nerde gorduysem aklimda kalmis ve mantikli gibi


  • bir varmis bir yokmus  (27.02.16 23:53:55) 
@playing star again, hastalığı tamamen iyileştirmek farklı semptom ve bulguları iyileştirmek farklı yalnız. Kasıt semptom iyileştirmeleri olabilir.

edit: pardon ters yazmışım. hastalığı tamamen iyileştirmek olabilir.
  • sefil  (28.02.16 00:11:02 ~ 00:13:40) 
belki kastettikleri, "tedavi edemiyoruz ama ilacla kontrol ediyoruz"dur


  • bir varmis bir yokmus  (28.02.16 00:18:44) 
@playing star again, aslında evet biraz yetersiz bir ifade, sen de haklısın. Psikiyatri içerisinde demans, bağımlılık, dissosyatif amnezi, anoreksiya nervoza filan da giriyor. Ki çoğu iyileştirilebilir bunların tamamen.


  • sefil  (28.02.16 00:25:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.