[]

sql for dummies - sql nedir?

kafam karıstı, sql, pl/sql, mysql farkı nedir ?

stajda bi projede java'da kodlama yaparken sql developer kullanmıstık. ama pl-sql nedir? sql efforlarının genel adına pl-sql mi deniyor? sql developer bunun oracle markası mı?


 
oracle markası


  • crazy.boy76  (27.02.16 22:04:42) 
pl/sql oracle şirketinin veritabanıdır.
mysql'de farklı bir veritabanı.
SQL ise bu veritabanlarının kullandığı dil. Veritabanından veritabanına küçük farklılıklar olabilir.
  • a dost  (27.02.16 22:10:45) 
sql bir kısaltma, yapısal sorgulama dili anlamına geliyor, ANSI denilen kurum (amerikan ulusan startlar enstütüsü) ise bu dilin sahip olması gereken nitelikleri standartlaştırmış. Veri tabanı üreticisi kendi SQL dillerini geliştirirken bu standartlara uyup uymamayı tercih edebilir, uyar ise bir yazılımcının yeni bir şey öğrenmeden yeni bir veri tabanı ürününe geçebilir veya çok az değişiklik yaparak) bu sayede de geniş bir kullanıcı kitlesinden pazar payı edinir. (microsoft hariç onun zaten bok üretse alacak adamı var)

Bu standart üzerinde INSERT, SELECT, UPDATE, DELETE işlemleri veri tabanı, tablo, index oluşturma gibi komutlar ve nasıl çalışacakları belirtilmiştir.

Her ne kadar ANSI, sql standartlarını ortaya koysada gelişen teknoloji, büyüyen veriler ve uygulamaya özel ihtiyaçlar üreticilerin bu standartlara götlerinden yeni elementler uydurarak ekleme yapmalarına neden olmuş. Bu eklemelerin bir kısmı ise daha sonradan standartlara dahil edilmiş/edilecek/ediliyor.

Ancak yazılım geliştirme yöntemleri değişim gösterirken büyüyen veri ile uğraşmakta dert olmaya başladı.

Şöyle düşün, eskiden her banka kendi hesabını tutarken (40/50 tablo ile çözülecek bir yapı iken) şimdi bankalar arası ve hatta ülkeler arası işlemler, farklı hesap türleri, anlık döviz işlemleri gibi ihtiyaçlar çıktı.

Kod tabanı büyüdü ve aynı projede çalışan yüzlerce yazılımcı olmaya başladı, veri tabanları yüzlerce farklı tablo içermeye başladı ve geliştirici elindeki Y verisinden yola çıkarak X verisine nereden nasıl ulaşacağını ararken kafası karışmaya balataları yanmaya başladı.

Bu durum veri tabanı üreticileri tarafından fark edilip kendi iç dillerini geliştirmelerine neden oldu.

Bu yazılımcı için; "select * from hede where hödö" yerine select function_name(hödö) diyerek istediği veriye ulaşması, function_name'in ise nasıl çalıştığı hangi tablolardan hangi verileri çekip ne bok yediği hakkında en ufak fikri olmadan iş yapabilmesi anlamına geliyor.

Her üretici kendi iç dilini tasarlama özgürlüğüne sahip, bu iç dilin yetenekleri, söz dizimi vb. ayrıntıları üretici kendisi belirleyebiliyor. Bu sayede X üreticisinin ürettiği veri tabanında bulunan Y iç dili ile veri tabanı yöneticisi; fonksiyonlar, veri tipleri vb. şeyler hazırlayıp yazılımcıya dökümantasyonu ile birlikte veriyor, yazılımcı bu dökümantasyona göre gerekli yerlerde gerekli fonksiyonları çağırarak işini hallediyor.

bu dillerin isimleride üreticiden üreticiye değişiyor. pl/sql oracle'ın markası iken, plpg/sql postgresql'in markası ve ürünü. Buradaki / dan sonraki sql bu götten uydurulmuş dilin içerisinde sql kullanılabildiğini anlatıyor.

normal şartlarda sql dilinde değişken tanımlama, döngü ve mantık kurma gibi şeyler yokken bu götten uydurulmuş diller içerisinde var. döngünün çalışacağı veride standart SQL ile çekiliyor.

işte böyle bişi.

Birde iyi SQL öğrenmek istiyorsan ilk okulda öğrettikleri kümeler kavramını iyice kavraman lazım.
  • selam  (28.02.16 00:32:26) 
sql - tüm veritabanlarında çalışan ortak, standartları olan bir dildir.
pl/sql : oracle'ın standart sql dili yanında kendi komutlarının da yer aldığı bir dildir. oracle'ın sql dili diyebiliriz.
sql developer : oracle veritabanı üzerinde sql komutlarını çalıştırmaya yarayan bir programdır.
mySQL : ayrı bir veritabanıdır. Oracle bir süre önce satın aldı. Daha küçük ölçekli, genelde web'de kullanılan bir veritabanı.
  • kartallar yuksek ucar  (28.02.16 00:42:03 ~ 00:43:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.