[]

kafamın asla basmadığı hesaplama sorusu-bilgisayar ekranı içerir

mevcut kullandığım laptop 15,6 inç. masaüstü sisteme geçme planım var, 23 inç monitör alacağım. bunlar eldeki veriler.

yatağın ucunda sırtımı yaslayıp yatar-oturur pozisyonda takılıyorum nette, laptop kucağımda sıkıntı olmuyor tabii. ama masaüstü olunca ekranı kucaklayamayacağım doğal olarak. sorun şu ki, ben yine aynı pozisyonda kalırsam o boyuttaki ekrandan örneğin sözlükteki entry'leri okuyabilecek yazı boyutunu görebilir miyim? bunun simülasyonunu yapmaya çalıştım ama beceremedim.

şöyle ki;
gözümle monitörü koyacağım mesafe 185 cm civarı. diyorum ki laptop ekranını aynı mesafeye koyayım, sonra yazıyı şu kadar büyüteyim ki 23 inç 1920x1080'lik ekranın görüneceği şekle eşit olsun. böyle bişey mümkün mü? mesela mevcut kullanımda 60cm fark var gözümle ekran arasında. ekranı %100 yakınlaştırıp mesafeyi 120cm; %200 yakınlaştırıp 180 cm'i simüle edebilicem diye düşünüyorum. ama işin içine çözünürlük girince kafam almadı çünkü laptop'ınki 1366x768. çözünürlük artınca yazıların ekrana oranı artıyor, daha küçük görünüyorlardı sanki. öyle miydi? :/

dediğimi anlatabildim mi bilmiyorum ama sizlerden fikir istiyorum. bütün söylediklerimi unutup görme problemi olmayan birinin 23 inç full hd çözünürlükteki bir monitörde sözlüğü 190 cm'den okuyabilme ihtimali üzerine yorum da yapabilirsiniz. derdimi sikmek isteyenler sıraya girsin lütfen...

 
ctrl ve + tuşlarıyla sayfaya zum yaparsın. ne kadar zum yapacağın senin gözlerinle alakalı. zum yaptıkça sayfanın tümünü aynı anda görme şansın azalır.


  • cekilmis gayfe  (13.02.16 23:10:00) 
işte o yüzden bütün bunların derdine düştüm ben de, zum yapmaya gerek kalacak mı bir mesafe mi diye.


  • baba jo  (13.02.16 23:57:57) 
o gözünle alakalı bir şey


  • cekilmis gayfe  (13.02.16 23:59:06) 
e gözümle alakalı tabii, o yüzden görme problemim olmadığını belirterek görme problemi olmayan normal insanların fikrini istedim. ondan önce istediğimin ise alakası yok zaten gözle.


  • baba jo  (14.02.16 00:07:18 ~ 00:07:52) 
Şuan bu yapmak istediğin şey yüzünden web dizayn dünyası ikiye bölünmüş durumda. Hani bazı kanallarda "bilim camiası ikiye bölündü" diye haberler olur ya, heh onun gerçek olanı bu.

her internet sitesi bu yapmak istediğin şeyle uyumlu değil.

bir taraf "öyle bir site yapalım ki her monitörde güzel olsun, fontlar responsif olsun" diyor, diğer bir taraf da "kanka ben 960 pixel yaparım, kullanırsan kasıma kullanmazsan ekime kadar" diyor. Sen 2560x1920 monitörde de açsan o siteyi 960 pixel olacak, 1024'te de açsan 960 olacak. İğrenç bir görüntü ama böyle yapmakta haklı nedenleri var bazı sitelerin. Mesela ekrandaki yazı belirli bir karakterden fazla olursa "bu ne lan böyle, bi kamyon yazı" deyip okumazsın ama 75 karakterde bir alt satıra inerse okursun. Facebook, Twitter, hep böyle. Bilim böyle diyor, uydurma rakam değil. Bir de görecelilik kavramı var. Yaptığın internet sitesi her yerde olabildiğince aynı gözükmeli. Her siteye uymuyor bu haliyle, çok şey koyarsan masaüstü tamam ama mobilde alan küçücük nereye sokacaksın o kadar butonu? O zaman ya özellikleri biçeceksin ya da siteyi birkaç farklı çözünürlüğe uygun tasarlayacaksın, şuan ikincisi yapılıyor mecburen.

www.smashingmagazine.com

Çok büyük bir monitörle önce Facebook'a (akış olur), sonra da Reddit'e gir, dediğimi anlayacaksın.
  • hayirsiz  (14.02.16 00:18:19 ~ 00:25:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.