[]

tıbba nasıl güvenelim ki?

bakın, bu adamlar 1960 lara kadar lobotomi yapıyormuş akıl hastalıkları ıcın (lobotomi: ön loba zarar verilmesi)

Eroini morfini bu adamlar bulmuş, ürettikleri çoğu ilaçları sonradan yasaklıyorlar (ritalin vb), sigaranın yararlı olduğunu ilan ettikleri 1950 lerden kalma ilanlar var!

Yarar sağlayan şeyler ürettiklerinde 10 sene sonra bi bakıyorsunuz bir falsosu oluşmuş.

Sonra doktorlar şöyle iyi, doktorlar böyle süper.

Deneymişiz gibi oynuyorlar bizle aslında

Bunların kırıkçıdan çıkıkçıdan ne farkı var?
nası güvenelim tıbba?

 
Guvenmeyin.

Bilim guvenmek yerine suphe duyuldugu surece ilerliyor zaten.
  • crown  (07.02.16 20:47:54) 
Ritalin yasak mı? Ben cayır cayır kullanıyorum da.
Tıp bir pozitif bilimdir, yani verileri üst üste koyarak ilerler. Güvenmek zorunda değilsin. Hasta olduğunda tedavi olmak zorunda olmadığın gibi.

  • marla is in my head  (07.02.16 20:52:31) 
hasta olduğunda doktorlar seni tedavi edelim diye peşinden gezmiyor.

doktorlara gitmek yerinde, hacı hocaya da gidebilirsin. bir sürü nefes-i kuvvetli hoca türkiye'de...
  • ada meltemi  (07.02.16 21:01:47) 
doktora gitme o zaman? biz de sana çok meraklı değiliz. löl.


  • shotgunwoman  (07.02.16 21:03:54) 
Tıp pozitif bir bilim değildir ama epey ilerledi. Öncelikle zarar vermemek gibi bir ilkesi var. Kritik bir sağlık sorununda birden çok fikre başvurmakta yarar var tabi. Kısacası güven bence, başka neye güvenebilirsin ki?


  • tiny penny  (07.02.16 21:04:54) 
@herkeş

olayı kaçırıyorsunuz, olay doktora gidip gitmemek değil, verdiğim bilgiler ışığında tekrar düşünün cevaplarınızı.
  • anonymice  (07.02.16 21:05:12) 
modern tıp şimdiye kadar bulunanların en iyisi. yarın daha iyi olacak. sonraki gün daha da iyi. elinizdeki en iyi fırsat yani. mutlaka yanlış bilinen şeyler var. tahmin edilemeyecek sonuçlar verecek ilaçlar, tedavi edilemeyen hastalıklar var. ama bilim böyle ilerliyor malesef. mutlak doğru diye bir şey yok.


  • fayfim  (07.02.16 21:09:33) 
Alternatifin yok, mecbur güveneceksin.

Hasta oldun diyelim, ameliyat olacaksın. Ameliyat olmazsan ölme şansın %100'e yakınken ameliyat olursan düzelme şansın var. Elindeki en iyi seçenek ameliyat olmak olur bu durumda. Başarı şansı %100 değil, en basit ameliyatta bile ölme riskin var.

Bilim önceki verilerin üzerine koyarak ilerlediği için ben bilime güveniyorum.
  • hayirsiz  (07.02.16 21:13:37 ~ 21:16:48) 
tekrar cevap:

bugün he dediklerine yarın da, ha siktir diyebilirler ve senin de verdiğin örnekler gibi diyorlar da pişkin pişkin.

ama benim için hacı-hoca veya alternatif tıp bir çözüm değil. taa ki bir üfürükçünün kansere çözüm bulduğunu kanıtlayana kadar.

veya yarın yolda yürürken birisi silahı çekip götüme sıkarsa da gideceğim yer tıp mezunu hekimler olacaktır. gün gelir alternatif tıp götümden kurşun çıkarırsa tercihim olabilirler.
  • ada meltemi  (07.02.16 21:19:34 ~ 23:09:51) 
ikinci dünya savaşında üzerinde test yapılan savaş esirleri sayesinde yanlış hatırlamıyorsam sobotta anatomi kitabı ortaya çıkıyor. tüm sinirler, damarlar, dokular güzelce çizilmiş. yeni bir tedavi uygulanmaya başlanmadan önce hayvanlar üzerinde insanlar üzerinde deneniyor. doktorlar belki kızacak ama tıp biraz da yapboz tahtası gibi. deneme yanılma yoluyla birşeyler bulunuyor. kim bilir hangi teknikler hangi ilaçlar bulunurken kaç kişi vefat etti. en yakın tarihte çift kol nakli yapılan biri vardı. o öldü gitti. şimdi ikinci ya da üçüncü kez çift kol nakli yapılıyor.

kendim kullandığım için biliyorum. celebrex ve vioxx diye iki tane ilaç vardı. non steroid anti inflamatuar ilaçlar bunlar. ilk çıktığında olay olmuştu. çünkü piyasada bulunan diğer nsaiiler gibi mideye zarar vermediği iddia ediliyordu. ama piyasaya çıktıktan sonra kalp krizi ve felç ihtimalini arttırdığı bulundu.

yeni yeni ilaçlar hatta biyolojik ilaçlar çıkıyor. onlarında yanetki listesinde deneyler sırasında çıkan yanetkiler listeleniyor. piyasaya sunulmasının ardından o listeye yeni yanetkiler eklenebiliyor. hatta ciddi yanetkilere sahipse ilacı almadan önce bilgilendirme formu imzalanıyor hasta tarafından. türkiye'de tüfam ilgileniyor bildiğim kadarıyla. yeni bir yanetki çıkınca oraya bildiriliyor.

uzun lafın kısası tıbbın gelişmesi için insan kayıpları oldu, oluyor ve olacak. bu bilgiler ışığında güvenip güvenmemen sana kalmış. ancak ciddi bir hastalığın varsa, hayat kaliteni ciddi anlamda etkiliyorsa senin düşündüğün gibi düşünmüyor insan. yukarıda bahsettiğim bilgilendirme formunu okumadan imzalayıveriyorsun.

not: doktor değil hastayım. yukarıdaki bilgilerde eksiklik ya da hatalar olabilir.
  • sutlu nescafe  (07.02.16 21:48:50) 
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (08.02.16 09:00:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.