[]

sahibinden.com'a alternatif bir site kurulabilir mi?

tıpkı onun gibi aynı isteklere cevap veren fakat onun tekelinin kırabilecek kullanıcı arayüzü kolay ve hızlı eğlenceli olan bir site kurulsa, bunun tutması için naapmak gerek?




 
bol miktarda reklam (tv reklamı falan da lazım) ve mümkünse ekstra özellik, güzel ve farklı bir şeyler.


  • lemmiwinks  (03.02.16 14:56:36) 
letgo yaptılar gittigidiyor var.. eşya tabanlı.. ama asıl emlak ve araç üzerinde bir şeyler yapmak lazım.. aklımda bir fikir var ama söylemem tabi..


  • dedim dedim de kime dedim  (03.02.16 14:57:19) 
tabiki de marka bilinirliği lazım. Bunun içinde akılda kalınır bir site ismi ve marka imajı şart. Marka imajı için de hayvan gibi reklam şart. Kısacası çok para lazım ve bu kadar yatırımın sonucunda başarı kesin değil. Risk de var.
Ayrıca sahibinden.com emlak sektöründe tekel değil hürriyetemlak ile bu konuda başabaşlar. Bunun dışındaki herşeyde tekel sayılabilir.

  • nuevo  (03.02.16 14:59:08) 
Geniş bir ilan potansiyeli olan sahibinden dururken ben bir müşteri olarak neden sizin sitenize gireceğim. Sizin sorunuzun cevabı da bu sorunun cevabında gizli.


  • Abdurrahman  (03.02.16 15:00:18) 
@abdu
hah işte sorun da orası sizin gibi müşterileri nasıl çekebiliriz. malum böyle bir site açılsa diyelim sahinibinden comda şu an 200 bin ev ilanı varsa bu sitede toplasan ilk biray 50-100 ancak ilan olacak ve insanlar ilan vermekten kaçınacaklar.

bu konuda napılır onu merak ediyorum.
  • difdiringi  (03.02.16 15:05:16) 
Promosyon, hediye, hediye çeki vs ile müşteri çekin.


  • buffy de vampir sayılır  (03.02.16 15:20:46) 
ekstra bir özellik eklenilmiş hali ile açılabilir. aklımda vardı bu tarz bir fikir, ekspertizlerle anlaşmalı bir şekilde site açmayı düşündüm bir ara. ancak çoğu ev/araç sahibi bu işlere yanaşmak istemiyor :) işlerine gelmiyor.

düşüncede güzel ama uygulamada pek başarılı olmazdı.
  • fakyoras  (03.02.16 15:33:46) 
en az 50 milyon tl bütçe gerekli.


  • tchuck  (03.02.16 15:44:36) 
Emlakçılarla anlaşıp ücretsiz bir şekilde ilanlarını listelemelerini sağlayabilirsiniz. Uzun ve zahmetli bir iş ama sitenizde içerik yokken bireysel kullanıcı çekme ihtimaliniz çok az.


  • Sandeman  (03.02.16 16:08:16) 
şu anda halkın tüm katmanlarında bilinirliği var. en alttan en üste... herkes araba-ev için önce bu lanet siteye giriyor.

hadi boykot edelim, başka siteye ilan verelim desen çok adam bar boykot edecek ama o daha alt katmandaki adam gelmez. haberi bile olmaz. onlar kalabalık olduğu için de başarı sağlaması zor.
  • ya ben lan neyse  (03.02.16 17:58:13 ~ 17:58:57) 
Nesi var ki sahibindenin boykot edilecek? Sundugunu yapiyor sikintisiz sekilde.


  • fakyoras  (03.02.16 18:01:28) 
ilan fiyatları çok pahalı. ben emlakçı ya da galerici değilim. çoğu kişi gibi sevmem de bunları. ama adamlar bir şey üretmeden para kazanıyor diye "oh olsun iyi yapıyor sahibinden" demek de bana göre değil.

en büyük emlakçı-galerici oldu ülkede adamlar.
  • ya ben lan neyse  (03.02.16 18:04:29) 
Facebook: dunyanin en buyukicerik sahiplerinden ama icerik uretmiyor.

Uber: araba sahibi degil

Airbnb: ev sahibi degil

Dunyada artik para kazanmanin yollari degisti :) "abi bir sey yapmiyor adamlar, para kazaniyorlar" argumani yanlis.
  • fakyoras  (03.02.16 18:13:18) 
sahibinden.com'a hiçbir şey üretmiyor demek klasör anadolu çomarı zihniyetinden başka şey değil.

bir şey üretmek illa ki taşı yerinden kaldırmaktır dimi?
  • tchuck  (03.02.16 18:15:05) 
@fak: hacı facebook ücretsiz ve hep öyle kalacak değil mi :)

içerik üretmeyenler emlakçı ve galericiler. sahibinden yine üretiyor sayılır.

ilan fiyatları çok fahiş. tekelciliğe karşıyım. asıl çomar zihniyeti "nasıl olsa elleri mecbur. sike sike ilan verecekler." demektir.
  • ya ben lan neyse  (03.02.16 18:15:16 ~ 18:16:52) 
benim icin birsey uretiyor misal fiyat alarmi kuruyorum ,favori listesi tutuyorum. bunlar benim gozumde urundur. benim onlari ziyaret etmem karsiliginda yenilik bekliyorum ilk basladiginda beri yenilikler oldu, bu da benim icin bir artidir. misal harita bazli arama sonradan geldi.


  • mavicorap  (03.02.16 18:20:39) 
Facebook diger iki ornekten cok daha fazla para kazaniyor :)

Eger emlakcilar-galericiler bir is yapmiyorsa vermesin insanlar evlerini, arabalarini onlara. Bir is yapiyorlar ki veriyorlar. Bazi islemleri hizlandirabiliyorlar ki insanlar onlara veriyor. Tekel degiller, hurriyetemlak gibi alternatifleri mevcut. Piyasaya girmek icin de cok buyuk yatirima ihtiyac yok. Iyi bir proje ile sahibinden.com pazar payini cok rahat kaybedebilir. Pahali demek ayri sey, tekel ayri sey.

Kimse para vermeye mecbur degil, iki evimizi sahibinden uzerinden sattik, hicbir sekilde para istemediler bizden :)
  • fakyoras  (03.02.16 18:21:33) 
sahibinden.com'un en az 5 tane alternatifi vardır.

macbook pro 7000tl ye satılıyor, diğer laptoplar 2000tl ye. çıkıp apple'a "çomar zihniyeti" diyebiliyor musun? macbook alacak paran yoksa, 2000lik bilgisayarları alırsın. ortalıkta milyon tane alternatif varken ne tekeli? tekelin ne demek olduğunu biliyor musunuz?

sahibinden.com'da ilan vereceksen o parayı harcayacaksın.
o parayı harcayacak paran yoksa, alternatif ucuz sitelere yönelirsin ama ucuz etin suyu misali sonuç alırsın.
  • tchuck  (03.02.16 18:22:25) 
bu üretme tartışmasına nasıl geldik yahu.ben üretmiyor demedim şayet mesajlar banaysa...

200 ilan 20 bin lira nedir kardeşim? bu fahiş değil mi? o çok nefret ettiğiniz edison gibi oldu lan adamlar. edisonun plak komisyonu alması gibi... üstelik edison patent sahibiydi. o bile bir nebze daha haklı.

asıl çomar zihniyeti bu işte kardeşim. google ın, watsap ın verdiği hizmetler de mükemmel. ama bu kadar fahiş fiyat çekmiyorlar. sahibinden neden böyle? cevabı basit. çomar zihniyeti asıl bu. görünürde alternatifi çok ama adamlar bizim milletin zihniyetini biliyor ve resmen bunu lehlerine çevirmişler. biliyorlar ki kimse kalkıp boykot etmeye uğraşmayacak ve ne fiyat çekerse çeksin sahibinden e ilan vermeye devam edecek.
  • ya ben lan neyse  (03.02.16 18:25:50 ~ 18:27:39) 
Mütevazı yaklaşacak olursak iyi bir ekip ve en az 5 milyon lira gerekir diye düşünüyorum.

Kredi kartı ile ödeme kabul etmek için aşağıdaki lazım.

Bu tür bir site kurmak için bir acquirer bank (kredi kartı ödemesi kabul etmek için kart kuruluşu ile anlaşma yapmış banka) aracılığı ile kart kuruluşlarına kaydolup PSP (payment service provider) lisansı almanız, bu bankaya yüklüce bir teminat yatırmanız (kapıyı birkaç milyondan açarlar çünkü kredi kartı kuruluşlarının kurallarına uymak için size "sponsor" olacaklar) ve -Türkiye'deki dijital para yasasını bilmiyorum, değişmiş olabilir- büyük ihtimalle devlete bir yerlere kaydolmanız gerekiyor çünkü parayı geçici olarak da olsa tutacaksınız, bunu da ancak lisanslı şirketler yapabilir.

Ek olarak yazayım, her banka size sponsor olamaz. Bazı bankalar da sponsor olmak istemeyebilir. Bir bankanın bir aracıya (yani size) sponsor olabilmesi için kart kuruluşu tarafından belirlenmiş çok özel şartları sağlaması gerekiyor ve finansal bir risk alıyor, o yüzden teminat istiyorlar ve sizin de belirli şartları sağlamanızı istiyorlar. Kağıt işleri var anlayacağınız. Büyük ihtimalle işinizi detaylı olarak da inceleyeceklerdir, o yüzden yol haritanızı görmek isteyebilirler.

Bunu böyle yapmayıp direk aracılık hizmeti veren site açıp operasyona başlarsanız banka sizi farkettiği anda sanal pos hesabınız iptal edilir, sizi şutlar ve büyük ihtimalle bir daha çıkamayacağınız, kart kuruluşlarının kara listesi olan TMF (terminated merchant file) listesine girersiniz. Bu listeye girerseniz dünyadaki hiçbir bankadan ve hiçbir ödeme şirketinden hesap açamaz, kredi kartı ile ödeme kabul edemezsiniz. Bu listede dolandırıcılar, kötü niyetli iş adamları, yasadışı ürün satıp yakalananlar, suçlular vb var.

"Ben PSP lisansı almam, kredi kartı aracısı şirketle işimi hallederim" derseniz o seçeneğiniz de var ancak kredi kartı aracılarının (iyzico, payu, vb) neredeyse tamamı yüksek riskten dolayı bu tür aracılık hizmeti veren siteleri kabul etmezler, kabul edenler de yüksek komisyon isterler. Sizin alacağınız komisyonla yarışır yani. Hem bu yolu seçerseniz ödeme alacak kişilerin de bu servisi sunan kredi kartı aracısına ayrıca üye olup hesap açması gerekiyor, bu da sizin sistemin eşsizliğini azaltır.

PSP lisansı konusunda %100 emin değilim ancak iş "pazar yeri" (marketplace, iki tarafın buluştuğu yer) olduğu zaman bildiğim kadarıyla kart kuruluşları (Visa, MasterCard, vb) üstte anlattığım gibi bir acquirer bank aracılığı ile kaydolmanızı ve çeşitli prosedürleri tamamlamanızı istiyorlar çünkü aksi takdirde yaptığınız iş "factoring" denen şey oluyor ve bu yasak, yani sanal pos aldığınız zaman sadece kendi adınıza ödeme kabul edebilirsiniz, izin almadan başkasına aracılık edemezsiniz.

Ciddi olarak yapacaksanız kuralı budur. Ayrıntılar önemli.

Dışarıdan bakınca sahibinden.com, n11 gibi yerler hiçbir şey yapmıyormuş, havadan para kazanıyormuş gibi gözükebilir ancak işi kuralına göre yapacaksanız şartları sağlamak çok zor ve takdir edersiniz ki bu şartları sağlayabilen az sayıda şirketten birkaçı bu işi yapıyor zaten :)

Yine çok önemli bir konu olan, kart kuruluşlarına göre değişen %1 ve %1.5 chargeback oranları var. Diyelim bu ay 100 bin satış ve 2bin chargeback var ve bu olay üç ay devam etti, oran izin verilenin üzerinde olduğu için kart kuruluşlarının kuralları gereği banka sanal pos hesabınızı kapatmak zorunda kalabiliyor ya da çok yüksek miktarlarda ceza ödemenizi isteyebiliyor çünkü siz "sorunlu" bir işyeri oluyorsunuz. Hesap kapanınca üstte yazdığım TMF listesine giriyorsunuz ve bildiğim kadarıyla bir daha çıkamıyorsunuz.

Yani "oh, havadan para" diye bir şey yok, çok ciddi kaynak ve planlama gerektiren bir iş.

Bu kadar bilgiyi ancak parayla danışmanlık hizmeti adı altında alırsınız, benzer bir cevap göremeyince üşenmeyip yazdım. Merak ettiğiniz şeyler varsa sorun, yardımcı olmaya çalışırım.
  • hayirsiz  (03.02.16 19:05:13 ~ 22:09:28) 
N11.com 100 milyon tl ye kuruldu, sermayenin yarisi da guney koreli bir firmadan geldi.


  • scars dont fade  (03.02.16 22:14:15) 
yani geç kalınmış bir iş diyorsunuz!!


  • difdiringi  (04.02.16 08:42:18) 
geç kalınmış bir iş değil, para gerektiren bir iş. Facebook ilk çıktığında bir girişimdi, Twitter da öyle. Ancak bu tür bir iş girişim değil, "yatırım" olur.

Pek macera yok yani bu işin içinde, parayı koyup, şartları sağlayıp sonuçları bekliyorsun biraz da. Üstte yazıldığı gibi n11 100 milyonla girmiş, arkasında doğuş holding var. gittigidiyor ebay'e ait (ebay de paypal'a ait).

Rakiplerin bunlar olur, birinin arkasında dünyanın en büyük ödeme şirketlerinden biri (paypal), diğerinin (n11) arkasında da garanti bankasının sahibi doğuş holding var. n11 işe başlarken o ikna sürecini yaşamamış bile olabilir çünkü garanti bankası komple adamların zaten, "tamam, kendime izin veriyorum" gibi bir şey olmuştur onay süreci :)

Sen en baştan başlayacaksın ikna etmeye (hem müşteriyi hem de çalışacağın diğer şirketleri), o yüzden bana kalırsa bu tür bir platform bir girişimcinin birinci basamağından çok, bir yatırımcının "bu işte baya para var, basalım mı 100 milyon?" demesiyle kuruluyor. Bu da başarıyı garantilemez tabi ama zaten üç tane rakibin olacağı ve halihazırda iş yönetiyor olacağın için zarar etme şansın düşük.
  • hayirsiz  (04.02.16 10:25:09 ~ 14:03:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.