[]

corelde c:0 m:0 y:0 k:100 ile c:100 m:100 y:100 k:100

fark nedir? acık siyah koyu siyah mı?




 
Matbaa baskısı için konuşayım:
Eğer siyahın rengi tamamı % 100 olursa baskıda oturtma sıkıntısı yaşarsın. Örneğin kartvizit, broşürde ki yazıları düşün. Basılırken milim oynasa sıkıntı olur titreme yapar. Sadece Kyı 100 yaparsan hem ustanın işini kolaylaştırmış olursun hemde o titremeyi önlemiş olursun.

Bazen şöyle sıkıntılar oluyor, tasarımcı düşünüyor ki hepsini yüzde yüz verirsem daha koyu siyah çıkar. Bu yanlış siyah bir zemin basıldığını düşünülelim, kağıdın boyayı emme durumu var. Sen bütün renkleri 100 verirsen o siyah gibi çıkmaz zaten çamur gibi bir şey olur, kağıt ememez.

Hatta bazı ustalar c:30 m30 y30 k100 ister, bazısı sarıyı hiç istemez. Kimisi der ki farketmez hepsi yüzde yüz olsun (tabiki makina önemli). Ama bir kartvizitte, broşürde ne bilim katalogda siyah yazılar tekrenk k olmalı. Gazetede ki siyah yazıları düşün, hepsi %100 olsaydı o yazıları okuyamazdınız. Onların hepsi k:100 sadece.

Dijital baskılarda durum biraz daha farklı, diğer renkler olduğu için daha doygun oluyor siyah. Tabi dijital baskı makinasının ayarına bağlı ama genelde daha koyu siyah olur.
  • arockm  (02.02.16 15:18:14) 
C:60 M:40 Y:40 K:100 olanı da vardır. tam koyu siyah için.


  • hadeordan  (02.02.16 15:21:45) 
@hadeordan aynen o birazda ofset baskısında ki ustaya bağlı, tasarım sitelerinde tartışılır o ömür boyu.


  • arockm  (02.02.16 15:23:30) 
C100 M100 Y100 K100 "Registration Black" olarak geçer, kartuşta (ıslak mürekkep) değil de tonerde (lazer toz, toner) baskı alınırken tercih edilir. C0 M0 Y0 K100 ise "Flat Black", yani düz siyah olarak geçer. Küçük yazıların tercih edildiği dergi, katalog vb. gibi işlerde tercih edilir.

Bir de mesela 4 ana grafik rengin; yani %69 cyan, % 58 magenta, % 58 yellow, % 98 black karışımı olan bir başka Registration Black vardır, o da tüm dünyadaki siyahlarin standart olması için uygulanmıştır.
  • cok sey hakkinda az sey bilen adam  (02.02.16 15:23:51) 
digitalde de soyle oluyor, k100 ile spot renk işlemlerinde kullanıyoruz.

c100 m100 y100 k100 gibi degerleri ise, profiling kısmında, baskı yapılacak malzemenın max emebılecegı boya mıktarını belirlemede kullanıyoruz,

ayrıca, malzemenın emebılecegı max boya ıleuretebılecegımız gamutu tespit edıyoruz. ya da istedıgımız renk/ler gamutun neresıne tekabul eıdyot, Lab de mın max nedir gibi ölçümlerde kullanıyoruz.

bi diğer faydası da su oluyor;malzeme için boya ornek tuketımlerını fln cıkarıyoruz.
  • bryan fury  (02.02.16 16:35:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.