[]

Bir hukuk sorusu

Öncelikle ülke İsviçre ama burada sadece bu soruyu yanıtlamak için Türk bir avukat 500 CHF isteyince en azından buradan bilgi alayım dedim.

Şimdi ben bir firmayla sözleşme imzaladım, bu sözleşmeye göre her ay 1000 CHF ödeyeceğim. Bu sözleşme alacağım hizmetin bir kısmını karşılıyor ve sözleşme de ek bir sözleşme olacağı ile ilgili bir bilgi yok. Bu bilgi telfonda veriliyor. Fakar emailerde sürekli dile getirilen projenin gerçekleşebilmesi için diğer anlaşmanın da yapılması lazım. İlk anlaşmadaki hizmetlerle ben (yani benim projemin) gerçekleşmesi imkansız. Bunu net olarak anlayabiliyoruz emaillerde. Sonra 2.sözleşme geliyor. Bu sözleşme bana verilen ücret bilgisinden çok daha fazla. Kurulum adı altında fahiş bir fiyat istenmiş ve aylık bu hizmet için öngörülen kaleme zam yapmışlar.

Sözleşmenin üstünde bunun bir ek sözleşme olduğu bilgisi var. Altında ise şöyle bir bilgi var: "Bu ek, anasözleşme ile aynı geçerlilik süresini taşır ve ayrı olarak bu sözleşmeden çıkılamaz"

ben tabiki bunu imzalamadım. Firmaya ilk sözleşmeden de çekildiğimi, bunu onaylayın lütfen dedim. Şu an hiç bir şekilde benimle muhatap olmuyorlar. Zaten ilk sözleşmedeki tutar toplam hizmetin %90'ını kapsıyordu.

Şimdi bu durumda bu şerefsiz İsviçre firmasına ben ne yapayım. Bunlar bir yarın bir gün ilk taksiti ödeyin diye fatura yolayacaklar eminim bundan.

Not: İsviçre'liler inanılmaz yalancı ve üçkağıtçılar. Tahmin edemezsiniz. Yaklaşık 7 aydır sektördeki bir çok firmadan benzer kucağa oturtma girişimlerinden bir şeklde yırrttım ama bunda imzayı atmış bulundum. O da benim hatam ek sözleşmeyi görmeden imza attım.

Türkiye'de bu olay nasıl yorumlanır.

 
açıkçası ne dediğinizi ben anlayamadım.


  • dahili meddah  (27.01.16 13:00:12 ~ 13:00:22) 
olay çok karmaşık yazılmış, ayrıca anladığım kadarıyla siz de isviçredesiniz. bu bağlamda isviçreli bir avukata danışmak daha doğru olur sonuçta bir uyuşmazlıkta oranın hukuku uygulanacak.


  • antonin artaud  (27.01.16 13:08:56) 
kanunları isvşcreden almadık mı?


  • anonymice  (27.01.16 13:22:49) 
aslında karışık değil pek.

Bir datacentere gidihyorum diyorum ki hacı abi benim bir çanak anten ve server var bunu sizin oraya kuralım. Sen bana internet ver çanak anteni de senin çatıya takalım.

DC diyor ki benim söleşme server için. 2 tane sözleşme yapalım ben sana 2.ciyide ek olarak hazırlatayım zira çanak anten standart bir uygulama değil. Madem sen çanak anten takıp yayınları IPTV yapıp dağıtacan ben sana yardımcı olurum diyor.

Birinci sözleşme diyor ki 900 chf servere elektrik verecez internet verecez
ek sözleşme diyor ki bu abiye biz çatıda çanak anten kurup kablosunu aşağı çekeecz bu da 100 chf.

birici eywallah, ikinci yaparken adam kafasına göre kablo çekme ücreti koyuyor ve aylık ödemeyi arttırıyor
ben de kabul etmiyorum.

Soru şu: ben bu ek sözleşmeyi imzalamadığım için birinci sözleşmeden çıkabiliyor muyum yoksa ikisi alakasız mı
  • beholderrulez  (27.01.16 13:23:51) 
genelde her sözleşmede fesih hükümleri olur. aradığınız olay feshe ilişkin hükümlerde gizli. bu olay ile ilgili olmamakla birlikte genelde hizmet sağlanmasına ilişkin sözleşmelerde, hizmetin sağlandığının kanıtlanamaması halinde sözleşmenin feshi kolaylaşıyor; ama bu sözleşmenin hükümlerini görmeden kimse bir şey diyemez.

avukatın da 500 chf istemesi normal; zira hukuki bir mütalaa talep ediyorsunuz. bana kalırsa soracağınız soruları etraflıca ve kapsamlı bir şekilde yazıp hukuki danışmanlık hizmeti alın; çünkü söz konusu olan isviçre hukuku. orada bu ücretin tahsili için yasal mercilere başvurma hakları var. iş o noktaya geldiğinde avukatlık ücreti katlanarak artacaktır. o yüzden eğer böyle bir şeyin önlenme şansı olduğunu düşünüyorsanız 500 chf vermeniz mantıklı.
  • starborn  (27.01.16 14:10:48) 
zaten insanlar avukatin emeginin karsiligini vermek istemedikleri, aman alti ustu bir cevap verecek, 500 chf niye veriyim ki gibi dusundukleri icin dogru duzgun hukuki destek almiyorlar ve bu yuzden yaptiklari islerden cok daha ciddi zararlara ugruyorlar.

Sizin sordugunuz bu soruya cevap verebilmek icin o avukat aslinda kac senesini feda etti biliyor musunuz? ama hasta olsaniz doktora para verirken hic gocunmazsiniz.
  • medusa  (27.01.16 14:32:33) 
he ya 10 dk sözleşme okuyacak, (o kadar sürmez), 20 dk'da email yazışmaları ne yaptı yarım saat hoop 500 chf. Biz parayı sıçıyoruz zaten.

(onca sene okumuş, cart curt. Ben de onca sene okudum, hala Bilg. müh. masteri yapıyorum yurtdışında. Yarım saat webcam install edeyim 500 chf alayım, oldu). Bu işin oluru, 50 bilemedin 100 chf'dir İsviçre şartlarında. Zaten yarım saatlik danışma için Avukatlar Derneğine gidersen 60 chf ödersin bu işleme. Ee gitsene, gidecem zaten. Gitmeden bir fikir edinmek istedim.
  • beholderrulez  (27.01.16 21:00:45) 
o avukat danışmanlık ücreti için bu parayı belirlemiş olabilir, yapacağı alt tarafı 10 dakika sözleşme okuyup 20 dakika maillere bakmak diye indirgememek gerekiyor.

otelde de kalınırken alt tarafı uyunacak ama 50 liraya otel odası da var 20 bin liraya da.
  • antonin artaud  (29.01.16 10:58:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.