[]

Kardiyo & Ağırlık (Spor Falan)

Alışılmış yöntemin aksine önce ağırlık çalışıp sonra kardiyo yapmanın zararı var mıdır?




 
ısınmadan ağırlık çalışmak adalelerde sıkıntı yaratabilir diye uydurayım.


  • zgrydn  (22.01.16 22:56:36) 
alışılmış yöntem zaten önce ağırlık sonra kardiyodur. önce kardiyo yapıldığı takdirde, ağırlık idmanı için enerji kalmayabilir. tabi ağırlık idmanına başlamadan önce basit ısınma hareketleri yapmakta fayda var.


  • skid row  (23.01.16 09:13:25) 
  • candanag  (23.01.16 09:45:32) 
Bu konuyu üç şekilde inceleyebiliriz. Birincisi; amacın ısınmaksa, dünyanın en gereksiz hareketi, ağırlık çalışması öncesi kardiyo ile ısınmaktır. Zira kardiyo egzersizi hiçbir şekilde seni ağırlık çalışması içindir ısındırmaz. Ağırlık çalışması için ısınacaksan; yapacağın ağırlık çalışmasına göre ısınırsın. Misal bench press yapacaksan, daha düşük ağırlıklarla, hatta boş barla ısınır sonra yavaş yavaş ağırlıkları artırırsın. Yani kardiyo egzersiziyle ortaya çıkan etki, pectoral kaslarını etkilemez. Eğer koşacaksan, ancak o zaman kardiyo ile ısınırsın. Hatta bir adım daha ileri gidelim. Koşu öncesi de en etkili ısınma, dinamik esneme ile olur. Koşu yaparak ısınma çok saçma bir hareket.

İkincisi; amacın yağ yakmaksa, yine öncelikle ağırlık çalışması yapılmalı. Zira ağırlık çalışması ile üretilen hormonlar (Testosteron, growth) enerji olarak vücut yağlarını kullanırlar. Yani bu şekilde hem ağırlık çalışmasıyla ortaya çıkan hormonlar sayesinde yağ yakarsın, hem de kardiyo yaparak artan vücut ısısı ile oluşan termojenik etki ile yağ yakarsın. Bir taşla iki kuş vurmuş olursun.

Üçüncüsü; ağırlık çalışması öncesi kardiyo yapmak esasında enerji rezervlerinin tükenmesine, yani ağırlık çalışmasının enerji kaybı nedeniyle verimsiz geçmesine neden olmaz. Zira bunların ikisi tamamen farklı kaynaklardan enerji kullanımı yapar. Ağırlık çalışması kaslardaki kreatin/kreatin fosfat kaynaklı ATP üretimi yapan fosfojen sistemi kullanırken, kardiyo egzersizleri daha çok şeker ve yağ kaynaklı enerjiyi kullanırlar. Yani birini yaptın diye diğerini yapamazsın diye bir şey yok ama bunların dengesini kurmak önemlidir. Zira ağırlık çalışması öncesi kardiyoyu fazla kaçırırsan vücudu stresi sokup kortizol salınımı yapar bu da ağırlık çalışmasını olumsuz yönde etkileyebilir. Aynı şey ağırlık çalışması yaparken de geçerli ama ağırlık çalışması piç olacağına kardiyo çalışması piç olsun diye düşündüğümüz için, öncelikle ağırlık çalışması yapmak her zaman daha avantajlıdır. Kolay gelsin.
  • angelus  (23.01.16 11:15:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.