[]

öğrenci askerlik tecil - "son yoklamaya tabi" tam olarak nedir?

Selamlar, sorum biraz uzun olacak galiba ama lütfen okuyuverin, olay önemli :)

1988 doğumlu ve lisans öğrencisiyim (ilk üniversitem). Tecilim 31.12.2015 tarihinde sona eriyordu. Aralık ortasında askerlik şubesine gittiğimde "Şu anda istesek de bir şey yapamayız, tecilinizi uzatamayız. Zaten sistemde öğrenci olduğunuz gözüküyor. Yeni yıla girildiğinde teciliniz otomatik olarak uzayacak" denildi.

Yeni yıla girdiğimizden beri sık sık e-devlet üzerinden durumumu kontrol ediyordum ve hala "31.12.2015'e kadar askerlik işlemleri yönünden sakıncası yoktur" yazmaya devam ediyordu.

Bugün farkettim ki benim tecil otomatik olarak uzamamış. Şu anda "4 Şubat 2016'ya kadar askerlik işlemleri yönünden sakıncası yoktur" yazıyor ve erteleme sebebi de "Son yoklamaya tabi" olarak gözüküyor.

Buradan çıkarmam gereken sonuç nedir? Apar topar askere alınmıyorum değil mi :)

Okuldan ek-c2 belgesi alıp bizzat şubeye mi gitmem gerekli 4 Şubat tarihinden önce? Bazı yerlerde öğrenciliği devam edenlerin bizzat gitmesine gerek yok, posta yoluyla ek-c2 belgesi göndererek tecil işlemi yapılabilir yazıyor. Nedir bu işin aslı?

Başta da belirttiğim gibi biraz uzun oldu sanırım. Okuyup cevaplayacaklara şimdiden çok teşekkürler :)

 
Apar topar askere alinmak diye bir sey yok. Gitmezsen yoklama kacagi ve sonra bakaya olursun, para cezasi var.

Sanirim dogum tarihi ile ilgili bir sorun var. Universite ogrencisi olsan bile, askerligin 29 yasina kadar tecil ediliyor. Sistemde ogrenci oldugun gozukuyorsa yas limiti mevzusu olmali bu. Mezuniyetine ne kadar var?
  • robokot  (20.01.16 22:05:59) 
Hazırlık + 4 yıllık süreyi geçtim, bu sene bitirmeyi planlıyorum.

Yasaya göre öğrencilerin 29 yaş sonuna kadar (ya da 29'a girene kadar, ben 29'a girmedim) öğrenim süresine bakılmaksızın tecil hakkı yok mu? Ya da bir başka deyişle okulla ilişiği kesilmedikçe?
  • savidan  (20.01.16 22:16:00) 
Yani simdi hesabima gore 29 yas olayindan etkilenmemen lazim simdilik, dedigin gibi.

"Son yoklamaya tabi" gozukuyorsan, okul tecilini bitirmisler su anda. Yani okuldan mezun olmus / birakmis gibi gozukuyorsun. Mezun oldugunda gozuken bir ibare o.

Yerinde olsam, okuldan ogrenci belgemi alir gotururum, neden tecilim uzamiyor diye sorarim. Yanlis bildigim bir sey yoksa en azindan 29 yasina girene kadar bir sorun olmamasi gerekir (ya da doldurana kadar (2017) emin degilim). Yine de bir puruz cikarirlarsa okulunu yoklama kacagi olarak da bitirebilirsin. Ya da okurken "son yoklama" denilen islemi yaptirabilirsin (normalde mezun oldukjtan sonra yaptirman gereken islem), bu islem sonunda sana tarih verirler, o da baya sonrasi olur yani bu sene okulu bitirecegini varsayarsak, askerlik islerin normal surecinde islerken okulunu bitirebilirsin. Dedigim gibi, bosverip hic bir sey yapmayip okulunu oyle de bitirebilirsin ama daha dikkatli olman gerekir basinin agrimamasi icin (otelde kalirsan polis gelir tutanak tutar vs.) bir de sonunda ufak bir para cezasi odemen gerekebilir.

Ozetle yol 1: Okuldan belgeni al subeye git durum nedir ogren. Tecil ederlerse ederler. Edilmene bir mani varsa normal son yoklamana girersin ileri bir gune tarih verirler, o arada okulunu bitirirsin. Legal yolu bu.

yol 2: bosver, kacak takil okulunu bitir, sonra ilgilenirsin.

Ben 3 sene bakaya olarak yuksek lisans okudum mesela. Son sene subeye gidip 1 donemim var dedigimde bana "seni simdi hic kayda almayalim zaten kacaksin, 1 donemini bitir oyle gel kacakligindan dogan islemleri o zaman yapalim" dediler. Mezun oldum, 1.5 sene de uzerine gecti ondan sonra. Bedelli cikinca her sey halloldu zaten. Bir sey olmuyor yani, kose bucak saklanmadim.
  • robokot  (20.01.16 22:36:56 ~ 22:37:57) 
Teşekkürler, dediğin gibi okul kaçakken de bitirilir, otellik falan da pek işim olmaz zaten. İşle ilgili sıkıntı çıkmasın yeter :) Gelip şirketten alıp götürmesinler de :D


  • savidan  (20.01.16 22:44:52) 
Isten / evden alma gibi bir sey ne duydum ne gordum. Isteseler alirlar zaten, yani ikametgahin belli. Polise rahatsiz etmek icin bir kac yetki vermisler iste, otelde kalirsan sektirmeden sabahin korunde gelirler, ama kayitli oldugun hanene gelmezler vs. Bence kafana takman gereken pek bir sey yok. Sen yarin subeye gidip ben hemen askere gitmek istiyorum desen, celbinin tarihi mezuniyetinden sonra olur muhtemelen.


  • robokot  (21.01.16 01:03:19) 
29 yaş tecili 86 doğumlular için 31.12.2015'e kadardı dolayısıyla 88 doğumlu olduğun düşünülürse, 31.12.2017'ye kadar tecil ettirebilirsin okuduğun için. Ancak tecillerin birer yıl birer yıl şeklinde yapılır, doğrudan 2017 sonuna kadar yapılmaz.


  • pan kediayak  (24.01.16 15:50:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.