[]

Banka Vadeli Hesap Falan Neye Göre Hesaplanıyor

Şimdi ben bu Finansbank'ın enpara şeyine girdim.

Mesela bu arkadaş diyor ki bana, eğer 10.000 tl yatırırsan ve 32 gün faize verirsen; 95.8 tl kazanacakmışım her şeyin sonunda. Eğer 100.000 tl yatırırsam ise 957.99 tl. Şimdi evet 1 kuruşun lafını mı yapıyorsun gibi olacak ama yatırdığım para arttıkça neden kazandığım para düşüyor? 1.000.000 tl ve üzeri diye bir sınır var bi de, oran 12.5'ten 12.1'e düşüyor. Yani 100.000 tl yatırmışken günlük yaklaşık 30 tl kazanırken, günlük yaklaşık 289 tl kazanıyorum ki günlük 10 tl kayıp demek aynı oranda.

Vade uzadıkça da bu sıkıntı var, mesela 32 günlük aynı parayı (100000 diyelim) yatırınca günlük 3 tl kazanırken, 181 gün yatırırsam 2.93 tl kazanıyorum.

E peki beni mesela paramı 500.000, 500.000 diye bölerek yatırmaktan ya da farklı bir bankaya gitmekten ya da aynı parayı sürekli 32 günde bir yatırmaktan alıkoyan ne? ya da bu matematik neden bu şekilde işliyor?

p.s: bazılarınızın "ulan sanki birmilyonliran var da dert ediyorsun" dediğini duyar gibiyim. yok ama ne bileyim matematik seviyorsam demek ki.

 
Ilk bahsettiginiz yuvarlamadan kaynaklaniyor gibi gozukuyor.
Ikinci bahsettiginizde ise para miktarina gore farkli faiz orani veriyorlar. Sizi bolerek yatirmaktan tutan sey ugrasmak istememeniz.

  • f_d  (13.01.16 01:46:19) 
enpara (bkz: şubesiz bankacılık) yapıyor. Rakamları tamamen sallayarak veriyorum.

Ülkede enflasyon %12 diyelim.
100 bin lira yatırmak istediğin zaman banka sana %12'den fazla faiz veremez.
100 bin lira kredi çekmek istediğin zaman da %12'den aşağıya veremez, verirse zarar eder.

10 tane bir milyon yatıran müşteri yerine 100 tane 100bin lira yatıran müşteri ile daha çok kazanacaklarını ön görmüş olabilirler. Banka için müşteriler ne kadar para yatırırsa o kadar iyi, çünkü o paraya göre başka insanlara kredi verebiliyor. Diyelim ki toplamda 100 milyon lira var, yılda %12 faiz ödüyorlar vadeli hesap müşterilerine. Bu 100 milyonu (artık ne kadar kredi verebiliyorlar bilmiyorum, kısmi rezerv bankacılığı konusunu araştırabilirsin) öyle bir ayarlamaları lazım ki para "bitsin", hepsini kredi olarak verebisinler. Kasada nakit para olması bankanın hiç işine gelmez, parayı bir şekilde sirkülasyona sokmaları lazım ki para kazanabilsinler, bankanın yaptığı şey o zaten. Parayı "satamazlarsa" vadeli hesap müşterisine faiz öderken zarara girerler.

20-30 milyon lira paran olsa 500bin liralık parçalara bölüp faize yatırmak istemezsin diye düşünüyorum çünkü enflasyon oranı her zaman faizden daha yüksek, paranın erimesini yavaşlatabiliyorsun ancak. Hiç o kadar param olmadı (skjskjgakjg :D) ama 100 bin lira yılda %12 faiz alabiliyorken 20 milyon liranın %12 kazandırması saçma olur, %20, belki 25 bile getirebilir. O kadar parası olan insanlar iş adamları zaten, devamlı bir yerlere yatırım yapıyorlar.

Bazı ülkelerde eksi enflasyon var, mesela İsviçe'de paranı bankaya yatırdığın zaman banka sana değil sen bankaya para ödüyorsun).
  • hayirsiz  (13.01.16 03:39:39 ~ 03:44:44) 
banka senin paranı kullanıyor, kredi veriyor vs.

sen diyelim büyük miktarda mevduatını çat diye bankadan çektin, bankanın likiditesini olumsuz etkilersin. bankalar her ne kadar parayı sevse de bu yüksek mevduatın getireceği risk faktörünü göz önünde bulundurmak zorunda.

meblağ arttıkça faizin düşme sebebi bu olabilir.
  • juninho77  (13.01.16 09:06:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.