[]

yurtdışına çalışırken vergi ödeniyor mu?

merhaba.

çok yakın bir arkadaşım yurtdışındaki bir şirket için çalışıyor. maaşını dolarla alıyor ve bankada para şirket tarafından gönderildi görünüyor. firmanın türkiye'de ofisi yok. hiçbir şekilde türkiye'yle alakası yok. ne türkiye'de para kazanıyor, ne türkiye'ye iş yapıyor. amerika texas'ta kurulu bir şirket. hemen hemen bütün çalışanları da freelancer.

herkes arkadaşıma şirket kur, maliye seni yakalayacak falan diyor. aşırı saçma vergi oranlarından bahsediyorlar. kazandığının yarısını vereceksin diyen var.

biz de araştırırken şöyle bir şey bulduk: gib.gov.tr
linkinde
4.1.2.2.2. Yabancı Bir Ülkedeki işveren Tarafından Doğrudan Doğruya Ödenen Ücretler
başlığı altındaki kısım arkadaşıma uyuyor gibi ama tam da emin olamadık.

yurtdışına, özellikle abd'de bir şirkete çalışan, aynı durumda olan biri var mıdır? arkadaşımın vergi vermesi gerekir mi?

 
dediğin gibi olsa tüm alamancıların TR'de şirket kurması gerekir.


  • helenart  (12.01.16 21:33:17) 
arkadaşınla şirket arasında istihdam anlaşması var mı?
yani o şirketin bordrolu çalışanı mı yoksa W8-9 filan imzalamış mı?

oradan maaş alıp burada yaşayan alamancılar vergilendirilmiyor Türkiyede zira orayla bura arasında 1- ikili vergilendirmeyi önleme anlaşması var 2- adamlar oranın istihdam koşullarına tabi oranın SGKlısı, işsizi, maaşlı elemanı, emeklisi, her neyse

kısacası ABD şirketinin "çalışanı" ise durum farklı freelancer olup yurtdışına çalışıyor ise farklı, diye biliyorum.
ha ama bizim vergi yasalarımız çağın gerisinden geliyor, bu durumların net açıklamaları yok. koca gelir vergisi yasasında şu durumu net açıklayan bir şey yok. olay özelgelerle gidiyor, ben de bunu anlamıyorum.

ben de yurtdışına iş yapan frelancer'ım şirket değilim SGKlı çalışanım bizim durumumuzda yıllık belli bir limite kadar gelir vergisi olmuyor ben de senelik o kadar para çekiyorum ama beyanname vermiyorum (SGKlı çalışıp ek iş yapan kaç kişi beyanname veriyor onu da merak ediyorum aslında). maliyenin canı isterse hepimizi öper o ayrı.
  • niye ama  (12.01.16 21:47:02) 
orada vergi veriyor ise burada vergi ödemez. orası artık neresiyse orada vergi daha düşük olduğu için(aksi imkansız) orada vergi ödesin, belgelendirsin. maliye vs. gelirse o belgeleri gösterir.

ayrıca evet. türkiye'de gelir vergisi %50ye yakın.
  • abstracteur de quintessence  (12.01.16 21:49:27) 
Gerekmez.

Bu mantıkla inşaat firmaları ile yurtdışında çalışan her işçinin vergi ödemesi gerekirdi.
  • ihanet kac kisilik  (12.01.16 22:22:31) 
ben de benzer bi işe başladım geçenlerde. internette yazılanları epeyce inceledim ama sonucunda daha fazla kafam karıştı. en güzeli bir muhasebeciden yardım almak galiba.

bu arada bu konuyu incelerken şöyle bir konuyla karşılaştım: bu faaliyet 2012'de yazılım hizmeti ihracatı olarak belirlenmiş ve gelir vergisinden %50 oranında muaf tutulmuş. www.aslanhuseyin.com

O konuyu da inceleyebilirsiniz.

düzeltme: soruda yazılım geçmiyormuş yahu. benim kafa sürekli oralarda olduğu için soruyu da oraya kaydırmışım :)
  • hobolo  (12.01.16 22:30:14 ~ 22:37:54) 
Gerekir. ama bunu ya Turkiye'de odeyecek ya da yurt disinda odeyecek. Yurt disinda odemesi daha karlidir muhtemelen, ulkeye gore bakmasi lazim.

@ihanet kac kisilik: Insaat firmalari ile yurt disinda calisan herkes vergi oduyor zaten.

Not: Yurt disinda calisiyorum
  • crown  (12.01.16 22:30:34 ~ 22:30:58) 
@niye ama arkadaşımın bir anlaşması varmış şirketle ama dediğiniz gibi w8-9 gibi bir şeyler yokmuş. 1 yıllık consultant agreement'mış. yani arkadaşım danışmanlık veriyor. maaşı türk bankasına aylık ve dolar olarak yatıyor. açıklamada da hangi dönem için yatırıldığı yazıyor. yani anladığımız kadarıyla danışman olarak gösteriyorlar o tarafta. w8-9 nedir?

@abstracteur orada vergi vermiyor? zaten türkiye'de yaşıyor. şirketin gideri olarak görünüyor orada. orada vergi vermesi biraz abes olur zaten :)

@hobolo ama doğru tahmin, yazılım sektörü. muhasebeciler de artık kendileri de nasiplensinler diye mi nedir şirket kur deyip duruyorlar. hiçbirinin bu tür yeni çalışma şekilleriyle haşır neşir olduklarına, gerçekten bildiklerine ve yetkin olduklarına inanmıyoruz.

@crown yurt dışında kime ne vergisi ödeyecek bu kısmı hiç anlamadık.
  • union of disjoint intervals  (12.01.16 22:52:51 ~ 23:01:26) 
"orada vergi vermesi biraz abes olur zaten :)"

neden abes olsun? tersine genelde vergi tahahkuk eden yerde ödenir. benim anladığım adam bordrolu çalışan değil.
yani alamancıların ya da inşaatçıların durumuna uymuyor

vergi şu vergi = tr'de maaş aldınız dimi, maaş alırken gelir vergisini, damga vergisini, SGK primini herşeyi işveren ödemiyor mu? ödüyor. ABD de maaş alan kişinin ödemesi gerekn bin türlü vergi vardır işte o vergi.

sonuç olarak bu kişi "çalışan" değil = yani bordrosu yok, yani karşısındaki firma "işveren" değil, "müşteri" adam "maaş" almıyor, "ücret" alıyor. bu kişi freelance olarak hizmet ihraç eden birey.

önce burayı bir netleştirelim.

W8-W9 ABDli şrketlerin ben bu kişiye para veriyorum ama vergi işlerine karışmıyorum çünkü bu birey ABDde ikamet etmiyor diye imzalattıkları bir belge. Ama aslında bu da çok işe yaramıyor.

"hiçbirinin bu tür yeni çalışma şekilleriyle haşır neşir olduklarına"

diye muhasebecilere de çok ilişmeeyin. adamların yapabileceği bişey yok. türk vergi sisteminde ben consultancy agreement ile ABDdeki firmaya birey olarak çalışıyorum, uzaktan, diye bişey yok. yok, yani bir hüküm yok, adamlar ne yapsın? Evden çalışma ve uzaktan çalışma 2013 sonunda bir yasayla yasal statü kazanacaktı ama kıdem vs. konularında anlaşılamadı sonra oldu mu bilmiyorum, yanlış bilgi vermeyeyim. 2014'e kadar böyle bir kanunumuz yoktu yani ondan sonra da seçim atmosferine girdik, bilmiyorum öyle bir kanun çıktı mı...
  • niye ama  (12.01.16 23:29:59) 
ha bir de şunu ekleyeyim türk vergi sistemi "bağlılık" ve "iş akdi" olaylarına bakıyor
buradan bakılınca da bu kişi freelance değil (bizim salak vergi sistemi açısından freelance kimseyi takmam kafama göre çalışırım, demek oluyor, nasıl olacaksa...), oysa işverenin talimatlarını, belli bir sözleme çervesinde izleyerek vs. dediği şekilde iş yapmak zorunda olan kişi ile bir bakıma işveren-işçi ilişkisi varmış gibi oluyor:) böyle bir yorum da gayet yapılır

buyur gel çık işin içinden. ben bu konuyu senelerdir araştırıyorum hala işin içinden çıkamadım. farklı vergi dairelerinde farklı uygulamalar var, bunu da ekleyeyim, vergi dairesi bile bilmiyor neyin ne olduğunu.
  • niye ama  (12.01.16 23:42:28) 
arkadaşın hesabını yurtdışına alıp oranın kartı ile burada harcama yaparsa, mümkün olduğu kadar kendi adına para transferi yapmadan idare ederse bi bok olmaz.

sadece tr'de gelirsiz ve sigortasız olur, sağlık güvencesi (evet tam yazarken gülme geliyor) ve emeklilik konularında sıkıntı olursa olur.

p.s. açıkça istisna diyor. zaten gerekmez. herhangi bir sıkıntı ihtimaline karşılık, sözleşme vb. belgeleri iş bitiminden sonra 10 yıl saklamasında fayda var. geçmişe dönük hesap sorabilirler.
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (13.01.16 09:54:17 ~ 09:57:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.