[]

bir dinazorun mac' la imtihanı

benim bilgisayarın güç kaynağı dumanlar çıkararak yandı, ekranı da düşürdüm, galiba o da mefta oldu. bilgisayarsız duramayan ben geçtim kızımın bilgisayarına konuk oldum. o da mac. ve fekat mac sistemini hiç bilmiyorum. bilgisayar bana ait olmadığı için çok kurcalamak istemedim salt internete girmek için kullanıyordum. olmadı, çünkü sorunlarım oluyor, çözemiyorum.

kısaca ben bu mac'ı çözmeye anlamaya karar verdim. kurcalamaya başlamadan önce size sorum şu:

ne yapmayayım? yanlışlıkla ulaşabileceğim tehlikeli bölgeler var mı, varsa nereler?

planım şu:

sağ alttaki sistem tercihlerini deneyeceğim.
fonksiyon tuşlarının bağlantılarına bakacağım.
dosyalama sistemini anlamaya çalışacağım. bu çok lazım, dosyalarıma çarçabuk nasıl ulaşırım bilmiyorum.

finder'e etc yazınca nereyi açıyor mesela. sistem dosyaları mı orası? autoexec, config muadili dosyalar hangileri... etc'deki dosyaları tanımaya başlasam iyi olacak gibime geliyor.
program silme nasıl oluyor. mesela bi program yükledim silmek istiyorum. program ekle kaldır neresi? programın kısa yolu yok nereden bulacağım?

yani benim bunun mantığını çözmem lazım. mantığını anlarsam her şey kolay olacak.

 
Abi Mac OS X adlı işletim sistemi, BSD ile temelde aynılar. Darwin temelli bir işletim sistemi. Buradan yürüyebilirsin. Ben sana sistem diskindeki ihtiyacın olacak klasörleri yazayım.

/Applications -> Tüm uygulamalar burada bulunur. Windows'taki gibi binlerce dosya, registry kaydı falan olmaz. O yazılımla ilgili neredeyse her şeyi .app uzantılı bir paketin içinde bulunur. Onu sildiğinde, pratik olarak programı da silmiş olursun. Add/Remove programs gibi bir olay yok yani.

/~ -> bu klasör /Users/KullaniciAdi adlı klasörün kısayoludur.~/Library de mesela /Users/Kullanici/Library olur. Kişisel dosyaların burada tutulur. Downloads falan filan

Bunun haricinde, finder senin en iyi dostundur. Finder aktifken elma virgül kısayolu finder ayarlarını açar. Oradan sidebar'a istediğin klasörleri ekleyerek daha hızlı ve kolayca yolunu bulabilirsin.

Aslında bundan ötesi bilgisayarını günlük kullanan biri için gerekli değil. Merak edersen konuşuruz.
  • alperz  (07.01.16 16:36:21) 
sol taraftan programi kapatmaya kirmizi butona basinca, program kapanmaz, CMD Q tus kombinasyonu ile kapayabilirsiniz.

alt tarafta DOCK denilen yerde programlarin altinda bir cubuk gorunur, o cubuk programin acik oldugunu gosterir.

Finder dockta hep aciktir. kapatilamaz, kapatilmasi teklif dahi edilemez.

windows gibi kes-yapistir yoktur. yani keseceginiz seyi once kopyalar, ardindan keserek yapistirirsiniz.
CMD C (kopyala) CMD V (Yapistir) ALT CMD V (keserek yapistir)

mac os ta ne kadar kisayol bilirseniz o kadar kolaylasir isleriniz.

CMD BOSLUK TUSU aramak icin spotlight acar buraya program resim muzik aradinigiz ne ise onu yazip ENTER veya tiklama ile acabilirsiniz. CMD TIKLAMA aranan seyin klasoru ile acilmasini saglar.

Dosya ve klasorleri ENTER acmaz, ismini degistirir, acmak icin CMD O veya ustune iki tik.

ilk bir iki gun karisik gelir, sonra bu rahatlik cok iyimis dersiniz.

Sorunuz olursa cevaplarim.
  • gerenkyok  (07.01.16 18:37:48) 
benim klavyemde tilda ve cmd işaretli tuşlar yok :) cmd ,yerine windows işaretli tuş tanımlı, onu kullanıyorum. tilda hangi tuşa tanımlı bulamadım.

finder'de kompiter ve uzaktaki disk bağlantıları hariç hepsini anladım.
dosyalarımı yerleştirdim, temizliklerimi yaptım. (aferin bana :))
finder'da
aygıtlar'da "uzaktaki disk" dye bişey var. bu ne ola ki?
paylaşılanlar' da "kompiter" var. burası nasıl kullanılıyor?

edit: ~ buldum oni.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (07.01.16 20:28:38 ~ 20:32:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.