[]

hayal kırıklığı yaratan kitaplar

Rastgele kitap almışlığım yoktur sanırım, farklı türleri deneyip duran biri de değilim. Konusuna bakarım, tanıtım yazısını okurum, ilgimi çekerse alırım ki aldığım kitaplar genelde yıllardır bir kenara not edilmiş alınmayı bekleyen kitaplar. Bazı bilindik, türlü övgüler almış kitapların birkaç yüz sayfada bana hiçbir şey söylemediği oluyor. Öyle her cümlede kendimden geçmeyi bekleyecek kadar doyumsuz değilim aslında ama 100 sayfada en azından 100 satır ilgimizi çekmeli öyle değil mi? Adam bilmem kaç yüz sayfa kitap yazmış, bir şekilde 100 yıl sonraya da ulaştırmış kitabını ama ne bileyim çok boş geliyor bazen. Zaten bilgi kitabı değil, e ne güzel bir duygu ne de düşünce var içinde. Geriye ne kaldı? "Göçebe", "Çivisi Çıkmış Dünya" ve "Çavdar Tarlasında Çocuklar" "Körleşme" kitaplarını verebilirim örnek olarak.

***

Kitap alırken nelere bakıyorsunuz? Büyük umutlarla alıp hayal kırıklığına uğradığınız kitaplar neler? Aldığınız kitapları bitirme ve sevme oranınız nedir?

 
Aldığım kitabı çok yüksek ihtimal bitiririm. Beğendiğim konusuna gelecek olursak Goodreads profilime bakıtm 5 üzerinden 3.34 vermişim kitaplara. Yani okuduklarımın çoğu beni tatmin ediyor diyebilirim herhalde.

Bir kitabı okuyorsan çok yüksek ihtimal birisinin paylaşması sonucu okuyorum. Ki o kişi de genelde çok fazla kitap okuyanlar arasından oluyor. Bununla birlikte kitabın arka kapağını ve Goodreads'te aldığı puana da bakıyorum arasıra.

Klasiklerden olabildiğince uzak duruyorum çünkü geneli bir konudan ders çıkarma şeklinde oluyor. Daha çok etiklik üzerinde duruluyor vs. Yaşadığın hayat içerisinde bunların çoğunu bizzat deneyimlediğinden okurken biraz sıkılabiliyorsun ya da okuduktan sonra sana çok fazla şey katmış olmuyor. Tabii bu benim düşüncem. Tolstoy'un Hayatın Anlamı kitabını okuyup her şeyin dine bağlandığını görünce büyük hayal kırıklığı yaşamıştım. Biraz da bu tarz kitapları dönemine göre değerlendirmek lazım. Benzer şekilde Kafka'nın Dönüşüm kitabı da biraz hayal kırıklığı yaratmıştı.
  • mr sherlock  (27.12.15 19:47:03) 
bi ara herkesin elinde o kadar reklamı yapılıp paylaşılınca merak edip tanrının unutulan çocukları nı almıştım. felaketti.


  • ergenpezeveng  (27.12.15 19:51:18) 
madam bovary idi sanırım. bana çok sıkıcı gelmişti nedense. yarıda bıraktım. çavdar tarlasında çocukları aksine beğenmiştim, hatta çok kısa gelmişti. daha olsa okurdum.


  • nothing in my way  (27.12.15 19:57:00) 
Deliduman Emrah Serbes


  • livaneli kadir  (27.12.15 20:05:49) 
Uzun zamandır kitap dinliyorum, okumuyorum. Onu da genelde mp3 olarak indiriyorum ama bazen çok istediğim kitapları bulamayıp amazonun'un sesli kitap uygulaması audible'dan satın alıyorum. Kitap aldığımda, "Size bunu da öneririz" diyor. Onların yorumlarına, puanlarına bakıp seçiyorum.

Aldığım kitabı beğenmesem de bitiririm. Bir de ben spoiler'ı çok seviyorum, okuduğum romansa karakterleri tanır tanımaz gider en son 1-2 sayfaya ne olduğunu öğrenmek için bakarım. O şekilde daha çok heyecanlanıyorum, çünkü kitap kötü bile olsa o sona nasıl gideceğini merak ediyorum. Her şekilde dinlerim kitabı.

Başıma bir şey gelmeyecekse Çavdar Tarlasında Çocuklar ile Kürk Mantolu Madonna'yı okuduğumda hayal kırıklığına uğradım. Hele ki Kürk Mantolu Madonna ile ilgili çok büyük beklentilerim vardı, İçimizdeki Şeytan'ı sevmiştim. Hayatımdaki en büyük hayal kırıklıklarından biridir, belki de ben beklentimi çok yüksek tuttum, çok seveceğime inanarak okumuştum. Çavdar Tarlasında Çocuklar'ın neden sevildiğini hakkında bayağı bir bilgi araştırarak ve dönemi için çok radikal bir yapıt olduğunu nedenleri ile okuduğumda anladım ve saygı duydum ama ötesi yok.
  • aychovsky  (27.12.15 20:06:45) 
yüz yıllık yalnızlığı okuyamadım bile ben. bir de larry niven dediler,bilim kurgu üstadı dediler, dediler de dediler ama açtım okudum ondan da bir tad alamadım.


  • kargn  (27.12.15 20:32:11) 
doğan yarıcı kıyıda
kitabı okurken, yazara, karaktere bol bol sevgi cümlecikleri sunmuştum hatta sonunu okumamıştım. hatta o kadar sevmedim ki bir süre yky'dan kitap alamamıştım.
ömrümde bitiremediğim iki kitaptan biri...normalde asla bir kitabı yarım bırakmam.
  • kuzey li  (27.12.15 20:34:36) 
genelde yazarını tanımadığım bir kitap okyunca öyle oluyor. milletin beğendiği bir şekilde çok satmış kitaplar iyi oluyor genelde.


  • her gece aç  (27.12.15 20:37:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.