[]

aile hekimliğinin faydası

bugün farklı bir ilde bir sağlık ocağına gitmek zorunda kaldım. bomboş oturan doktorların muayene etmemek ve hastayı bir başka doktora kitlemek için nasıl çirkefleştiklerini gördüm.

adamı biri gelmiş, iş yeri sağlık ocağının karşısındaymış, iğne yaptıracak. neymiş adam nereye bağlıysa orada yaptırtacakmış. ulan adamın evi karşıda, öğle arasında nasıl gitsin gelsin. dinlemediler adamcağızı da postaladılar.

bir diğer hastaya yanlış yere iğne yaptılar. adam resmen 20 dakika yerinden kalkamadı. sonra ayağını sürüye sürüye gitti.


vs. vs. ki bu benim yarım saatte gördüğüm.

şu aile doktoru zamazingosunun faydası nedir? millete eziyet etmekten ve işlerini yapmamak için bahane olmaktan başka neye yarıyor?

edit: eskiden sağlık ocağı vardı ve herkes istediği sağlık ocağına gidebiliyordu. aşısını vs. yaptırabiliyordu. şimdi aile hekimliğine geçildi. eskiden sağlık ocağında kötü olan ne veya neler aile hekimliğine geçince düzeldi? diyeyim ki sorum daha açıklayıcı olsun

 
bizim aile hekimi gayet iyi bir doktor. faranjit gibi hastalıklarımda mutlaka ona uğruyorum. tavsiyelerde bulunuyor, tedavi ediyor. gerekli ilaçları yazıyor. yani yapması gereken her şeyi yapıyor ayrıca labaratuvar da var, kan tahlilleri de yapıyorlar.
grip aşımı orda oluyorum. annem düzenli kullandığı ilaçlarını yazdırıyor. hastanelere gitmek zorunda kalmıyoruz yani çok ciddi bir durum olmadıkça. bence gayet yararlı. ama işte her aile hekimi böyle olmuyor.

  • omonia  (24.12.15 15:53:32 ~ 15:53:59) 
benimkide gayet iyi ayağım kırıldığı zaman eve geldi bakım yaptı...benim gibi yaşlı olanlar 20 sene öncesiyle şimdikinin farkını gördükçe şükrediyor ;)
eskiden... diye başlardım konuşmaya ama baya sıkılırsınız

  • seindfeld  (24.12.15 16:00:38) 
Bir gün ateşten dilimi dödüremez halde, zangır zangır titreyerek gittim. Benim doktor mobil hizmetteymiş o gün. Başka bir doktor var girişte duruyor hastası felan yok. Doktora rica ettim siz bir ilaç yazsanız diye. Aman Allah'ım açtı ağzını yumdu gözünü nasıl bağırıyor bana yüz verirse öyle herkes kapısına gelirmiş bakamazmış. Devlet hastanesine gidecekmişim. Randevu 10 gün sonrasına diyince acil var orda bakarlar dedi postaladı. Aradım sağlık bakanlığını anlattım böyle böyle mümkün mü diye. Evet mümkün siz hastası değilsiniz bakmak yada bakmamak doktorun elinde dediler. Zıngır zıngır titriyorum evde tekim araba da yok gittim evin altındaki eczaneden eczacının verdiği ilaçları aldım. Onlar da işe yaramadı zaten başka tedaviye geçtim üç haftayı buldu iyileşmen bütün yüzüm gözüm şişti günlerce.
Para var huzur var ilacım belli değilse gitmiyorum devlete. Ne işe yarıyor dersen ben ancak ilaç yazdırıyotum. Ver parayı özel sigorta yaptır senede bir. Git Acıbadem'e 25 liraya tepeden tırnağa ol muayeneni. Allah düşürmesin bir daha o kadın gibi bir doktora. Herkes gücünün yettiğine, mafya kılıklı olsam bağırıp çağırabilir miydi öyle acaba? Yada sonuç ne olurdu?

  • cilekli pasta  (24.12.15 16:15:07) 
benimki sırf eziyet, sırf sıkıntı yemin ediyorum. Başka bir doktor seçeneğimin olmamasından dolayı tüm gücümü ona lanet okumaya harcıyorum. İşi zorlaştırmak için elinden geleni yapıyor gibi, hiç risk almamak için en kabız cevap neyse onu veriyor. Evden sürünerek gelmişim, 1 gün izin veriyor, lazımsa yine gel diyor bilmemne.
Evimin yakınındaki tek sağlık ocağının 3 doktorundan biri, diğerleri de matah değildir herhalde ama "bunu istemedim,size geldim" olunca göreceğim muameleden korktuğumdan, dilekçeyle değiştiremiyorum da. Allah belasını versin pis tırsak, yerini kaybetmemek için hastaya yardım etmeyen doktor numunesinin.
Bence sağlık ocağı zamanı daha iyiydi.
  • neynep  (24.12.15 16:23:31) 
aile hekimleriin su an ki isi ilac yazmak genelde. ilaci biten seker hastalari, tansoyon hastalsri vs. nobet de yok. dolayisi ile rahat tipler tercih ediyor. bilgiler de kullanilmadigi icin (muayeneye gelen az, gelenler de grip vs) unutuluyor.

aslinda olmasi gereken herkesin once aile hekimine gitmesi, onun cozemedigi durumlarda hastaneye sevk etmesi hatta universite hastanesine gidilmesi(alet edevat ve proflar orada cunku). yurtdisinda boyle diye biliyorum ben ama turkiyede direk universite hastanesine sira alip gidiyorsun. aole hekimine de ilacin bitince yazdirmaya gidiyorsun iste. adam da bu rahatliga gore hareket ediyor, bu bolumu yaziyor mucizeler beklememek lazim.

once sistem degisecek, gerisi sonra gelir zaten. oturur her sey.
  • gomugomunoo  (24.12.15 18:15:55) 
zaten halk sağlıkçılar bu sistemin yürümeyeceğini senelerdir bas bas bağırıyorlar.

sağlık ocağı tüm mahalleden sorumluydu. genelde nüfus 10-15bindi. 2 doktor falan oluyordu. şimdi aile hekimlerinde max 4 bin nüfus var, ondan sorumlular. aslında daha az kişiden sorumlu oldukları için üfuslarını daha iyi bildiklerini, koruyucu sağlığı daha iyi yaptıklarını dşünürsün ama çoğunluğu işten kaçma üzerine mesai öldürüyor. sağlık ocağında işler daha çok hemşire/ebe üzerinden yürüyordu, asm'de yine öyle. neredeyse tüm iş onlar üzerinden yürüyor. sağlık ocağının koruyucu sağlığı şu anda çoğunlukla toplum sağlığ merkezi üzerinden yürüyor.

ideal bir ülkede aile hekimliği 10 numara aslında. babama rektum kanser tanısı burada yapılan tetkik sayesinde ERKEN konuldu. ama arkadaşlarım da dahil olmak üzere çok sayıda doktor gaitada gizli kan bakmak istemediler, aylarca direndiler. aynısını şu anda cervix kanseri taraması için yapıyorlar. sorsan "aile hekiminin görevi poliklinik deil koruyucu sağlık" derler, iş koruyucu sağlığa gelince ne 15-49 yaş izlemi yaparlar, ne aşıları yaparlar, ne gebe izlerler
  • la noix  (24.12.15 18:49:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.