[]

ayıplı mal iadesi

arkadaşlar dün bir mağazadan bir notebook aldım, ürünü akşam eve geldiğimde kullanmaya başladım ve wireless'te sıkıntı mevcuttu. ertesi gün (yani bugün) ürünü aldığım yere tekrar götürdüm, bir iki görüşme yaptılar ve servisle görüşüyoruz filan dediler. akabinde bu ürünün bu serisinde bu sıkıntı mevcutmuş dediler. ben ürünü iade etmek istediğimde maalesef böyle bir hakkınız yok, ürün yarın servise gidecek ya tamir edilecek ya da değiştirilecek onlar tarafından iade almıyoruz ürünlerde dediler.

hani nasıl desem almışsın on dakika sonra üründe arızayı buluyorsun, götürüyorsun üretici evet öyle bir hata olabilir üründe diyor, satıcı ise yeni aldığım ürün için tamir öneriyor. bu gibi bir durumda benim herhangi bir hakkım yok mu şimdi? tüketici hakem heyetleri varmış ama biraz ağır işliyormuş, bunun dışında herhangi bir şey yapamıyor muyum? verdiğim parada değilim daha fazla zarar etsem de sırf şu tutumlarından dolayı sinirliyim adamlara dava filan açılmıyor mu bu durumda?


 
iade almak zorundalar. tbk 227'de ayıptan sorumlulukta 4 seçimlik hak öngörülmüş: sözleşmeden dönme, indirim isteme, onarım isteme ve ayıpsızıyla değiştirme. tüketicinin korunması hakkında kanun'da da aynıları var. bu ayıbı bilseydiniz sözleşmeyi yapmayacaktınız o yüzden sözleşmeden dönebilirsiniz. laptop'ın fiyatını bilmiyorum da tüketici hakem heyeti ya da tüketici mahkemesine gidebilirsiniz fiyata göre. ayrıca asliye hukuk mahkemesinde dava açabilirsiniz ama daha uzun sürer. sanırım 3300 lirayı geçmiyorsa doğrudan tüketici mahkemesine gidemiyorsunuz.

neyse her türlü o laptop'ı almak zorunda değilsiniz. yok seride sıkıntı varmış falan diyerek geçiştiremez şerefsizler. sıkıntı varsa sözleşmeden önce bildirmeleri gerekiyordu.
  • signore  (20.12.15 16:01:04 ~ 16:03:43) 
çok sağ ol. yani bu durumda adamlar ürünü değiştireceğiz deseler de ben sözleşmeden vazgeçip iade yapabilirim değil mi?


  • civcivlere buyuk atan adam  (20.12.15 16:05:41) 
ayıplı mal +1
tüketici hakem heyetine gidin, gerekli yolu gösterirler.

  • manuel mandalina  (20.12.15 16:07:38) 
evet. çünkü çok önemli bir şey laptop'ta wireless. yine aynı maddede satıcıyı koruyan bir hüküm var, "Alıcının, sözleşmeden dönme hakkını kullanması halinde, durum bunu haklı göstermiyorsa hakim, satılanın onarılmasına veya satış bedelinin indirilmesine karar verilebilir." şimdi bu maddenin bir borçlar özel kitabından yorumunu aktaracağım önemli olan kısım bu:

"...Buna karsılık, ayıbın, alıcının bunu bilmesi halinde mevcut şartlara göre sözleşme yapmayacağı derecede önemli olması; satılanın alıcı için kullanılamaz veya esaslı vasıflardan yoksun olması veyahut satıcının ağır kusurlu veya hileli davranısta bulunması hallerinde, hakim, dönme yerine semenin tenziline (bedelin indirilmesine) karar veremez."

yani dönme hakkını kullanmakta sonuna kadar haklısınız.
  • signore  (20.12.15 16:09:33) 
çok sağ olun yarına artık uğraşıp duracağız bununla. o kısmı buldum netten çıktısını aldım eğer ki yarın yine değiştirmiyoruz derlerse anlatırım yok hala cinslik yaparlarsa giderim artık gerekli yere şikayete.


  • civcivlere buyuk atan adam  (20.12.15 16:16:03) 
tüketicinin korunması hakkında kanun'un 11. maddesiydi sanırım nerdeyse aynı hükümleri öngörmüş o da, onu götürürseniz daha etkili olabilir. dava açıp faiziyle alırım vermezseniz deyin. ayrıca hediye çeki falan kabul etmeyin bence, para iadesi isteyin ve oradan almayın yeni laptop'ı.


  • signore  (20.12.15 16:24:19 ~ 16:25:30) 
ifşa edin.


  • eksi sozluk e bir daha geldim  (20.12.15 22:34:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.