[]

Muhasebe özürlüsüne dönemsellik ilkesini anlatmak?

Faturalarda dönemsellik ilkesi nedir, neden önemli bu kadar?




 
hangı kısmını anlamadığını söylersen yardım edebilirim.


  • tosunpasa  (18.12.15 12:07:41) 
mesela şimdi 12. aydayız ve 11. ay faturalarını işliyoruz. 10. ay faturası geliyor, bunu 01.11 tarihli olarak işliyoruz. aynı senede olunca pek sıkıntı olmuyor indirim konusu yapabiliriz. ama tarihi geçmiş. sene atlarsa işlenmez ama. dönemsellik ilkesine aykırı. her evrak, her iş ayında yapılması gerek gibi düşün.


  • 1213  (18.12.15 12:09:39) 
çok basitçe anlatayım. satın alınan mal veya hizmetin satın alındığı zamanın değil, ait olduğu zamanın gideri olmasından bahsediliyor.

2015 aralık ayında 100 ton kömür aldın fabrikaya. şimdi buna 2015 gideri dersen olmaz. ne zaman kullanacaksan o zamanın gideri olmalı.

veya 2015 aralık ayında elektrik kullandın, faturası 2016 ocak'ta geldi. şimdi bu gider ocak 2016'nın gideri mi? değil, aralık 2015 gideri.

böyle bir şey kabaca.
  • kibritsuyu  (18.12.15 12:27:11) 
işletmeler süreli olarak kurulmuyor, süre sınırlaması yok yani sınırsız süre diyebiliriz. işte bu nedenle işletmelerin ömürleri belirli dönemlere ayrılıyor ki hesap kitap yapılabilsin. işletme durumunu net olarak görebilsin. aksi halinde işletmeler kar mı yapıyor zararda mı bilinmez. stok ne durumda, sabit kıymetlerin yıpranma payları vs. herşey birbirine karışır içinden çıkılmaz.
tahakkuk sistemi de dönemsellik ilkesinin gereğidir. bir döneme ait gelir ve giderler tahakkuk esasına göre kayıt altına alınıyor ki diğer döneme karışmasın, sonuçlar doğru belirlensin.

  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (18.12.15 12:30:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.