[]

İdealimi buldum ama?!

Dışişleri meslek memuru olmak istiyorum. Bir üniversitede yabancı dil bölümünde 3. sınıftayım. Uluslararası bölümünü açık öğretimden okusam olur mu? Tekrar öss ye girsem de dil bölümünde sayıldığımdan kazanır mıyım hem bilmiyorum, hem de 4 yıl kaybetmiş olacağım. Sanki nihai hedefimi, idealimi buldum sonunda. Lütfen bir akıl verin yol gösterin. Ne istediğimi anlamam çok geç oldu belki, ama önemli değil, izleyeceğim yolu bir görsem koşmaya hazırım.




 
merhaba,

ben de senin gibi idealimi biraz geç buldum ama işletme okuduğum için kurtarıyorum biraz. neyse internette yazan şu

Siyasal Bilgiler, İktisat ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin dört yıl süreyle eğitim veren Uluslararası İlişkiler, Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi, İktisat, İşletme, Maliye ve Ekonomi bölümleri ile Hukuk Fakültelerini ya da YÖK tarafından bunlara denkliği onaylanmış yabancı öğretim kurumlarını bitirmiş olmak,

yani açıköğretim olmaz gibi bişey demiyor, ayrıca öss'ye de istediğin bölümden girebilirsin. lisede hangi bölümü okuduğun farketmez.
  • mngdsr  (19.10.09 05:06:43) 
selamlar,
dil bölümü mezuniyetiyle meslek memuru olamazsınız, ancak merkez memuru ya da idari memur olabilirsiniz. açık öğretimde uluslararası ilişkileri bitirseniz dahi kağıt üzerinde olabilir gözükür ama bakanlık katiyen tercih etmez. meslek memuru olmak istiyorsanız şu anda yapabileceğiniz tek şey uluslararası ilişkiler master'ı yapmak.
önce idari memur olarak girip kurum içi meslek memurluğuna geçiş gibi bir olay yok.
  • jellybonqueen  (19.10.09 10:04:16) 
türkiye'nin en iyi üniversiteleri boğaziçi, marmara, ege, dokuz eylülün tamamından bile dışişleri meslek memurluğu sınavında en fazla yılda 1 kişi kazanıyorken sen açıköğretimden mezun olup nası girmeyi düşünüyorsun acaba çok merak ettim.

dışişleri meslek memuru olmak istiyorsan önce ankara siyasal uluslararası ilişkilere yada orayı kazanamadın diyelim en kötü ihtimalle ankara hukuka girmen ve çok iyi dereceyle mezun olman lazım. kim ne derse desin dışişlerinde "mülkiyeli olma" geleneği hala devam ediyor.

en az bir dili ana dilin gibi, ikinci dili ileri seviyede, mümkünse üçüncü dili de ileri seviyede bilmen lazım. yabancı dil bölümünde okuyorsan bu sana bi avantaj olabilir. bilim sınavına girmeden önce yabancı dil sınavı dil sınavı yapılır eğer bu sınavı geçersen bilim sınavına girersin. ve bu yabancı dil sınavında çeviri aşamaları hariç, güncel bir konuda sana seçtiğin dilde kompozisyon yazdırılır. yani sınav ssürecinde güncel olayları iyi takip edip, bunları okulda edindiğin teorik bilgilerle destekleyen bir kompozisyon yazman gerekir.

bilim sınavı uluslararası ilişkiler teorileri, uluslararası hukuk, siyasi tarih vs gibi bölüm derslerinden yapılır. ve söylemeye gerek yok heralde hepsi de kazıktır.

bu sınavlar sonucu genelde sadece 5 kişi alınır. ayrıca bu sınavlara toplamda 3 kere girme hakkın vardır. 4. kere şansımı deniycem diyemezsin. gerçi meslek memuru olma hayalini kuran binlerce uluslararası ilişkiler mezunu sadece bir kere bu sınava girerler, ağızlarının payını aldıklarından ikinci kere girmeye cesaret bile edemezler.

ha bi de eski bir diplomatın yada dışişleri bakanlığı müsteşarının seni evlat edinmesini sağlaman gerekir çünkü ailesinde hariciyeci olanlara daha sıcak gözle bakılır.

imkansız değil tabi ki ama çok çok çok çok zor. moralini bozmadım di mi??
  • halanne  (19.10.09 11:12:17 ~ 11:16:07) 
@halanne. çılgınca gelecek ama biliyorum çok çok zor, imkansıza yakın olduğunu. ondan idealim diyorum, hani ulaşamasam da diyeceğimki en azından elimden geleni yaptım. şimdiye kadar hep hayatı boşladığım için bu noktadayım, en azından bir umut varsa peşinden gideceğim kaybetcek bir şeyim yok. moralimi bozmadın merak etme :) hep çok geç artık diye diye buraya geldim.. o zorlukları kaç yerde okudum, duydum, sınavlarını detaylarını öğrendim. açıköğretimi de tahmin ediyordum ama yine de bilen birilerinden duymak istedim. teşekkür ederim..

@jellybonqueen, teşekkürler, açıklayabilir misin master olayını. ben bu üniversitemi bitirince o bölümden master yapma hakkına sahip miyim? öyle bir şey oluyor mu :S 4 yıllık bölümlerinden mezun olmak demişler, bir tam anlatabilir misin?...
  • o'shea  (19.10.09 16:53:36) 
açıkçası moral bozmak gibi olmasını istemem ama meslek memurluğu sizin için oldukça zor :/ iktisadi-idari bilimler fakültesi mezunlarını -ki takdir edersiniz her üniversitenin değil, kallavi olanların- seçerler. üzerine tercihen yurtdışında master beklerler. yabancı dil, "yabancı" olmamalıdır bir meslek memuru için, en azından 1 tanesini anadili gibi şakır şakır konuşabilmelidir.
uluslararası ilişkiler bölümünde master yapmanız demek, sınav hakkı kazanabilmeniz demektir. kpss'den 85 üstü alanlar başvurabilir fakat 94-100 arasını sınava çağırırlar, geri kalan sınav prosedürü halanne arkadaşımızın anlattığı şekildedir. ha bir de güvenlik soruşturması var tabii yaklaşık 3 ay süren, ondan da alnınızın akıyla çıkmanız lazım.
bol şanslar dilerim, umarım idealinizi gerçekleştirebilirsiniz.
  • jellybonqueen  (19.10.09 18:29:18) 
uluslararası ilişkiler masteri, hukuk ve iktisadi idari bilimler mezunlarına açıktır. ama çok istisnai olarak farklı fakülte mezunlarını da kabul eden üniversiteler vardır fakat dediğim gibi çok az rastlanan bi durum bu. ve üstelik de o üniversiteler bu kadar yaygın bir öğrenci grubuna hitap edecekleri için ders programları da oldukça hafif düzenlerler. yani her halükarda senin dışişleri meslek memuru olmanı sağlayacak yeterlilikte master eğitimi vermezler sana.


  • halanne  (20.10.09 15:15:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler basond, compumaster, fraise, kibritsuyu, rakicandir
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.