[]

boğaziçi'de mi boğaziçi'nde mi?

Hangisi? Cevap ikinciyse, yer adı belirten özel isimlerin hepsi aynı şekilde mi olur? Atıyorum çayıriçi, telovası gibi.




 
ilki


  • hjarteblod  (28.11.15 03:09:42) 
@hjart

kaynak var mı? ben de merak ettim.
  • yorke  (28.11.15 03:23:40) 
  • chatrefhill  (28.11.15 03:36:04) 
2.si

ben buna liseye kadar şiddetle boğaziçi'de diye karşı çıkmaktaydım. o dönem noktadan sonra boşluk bırakılmasına da karşıydım fakat hayat insana neler öğretmiyor ki.
  • klar  (28.11.15 03:46:02 ~ 03:46:26) 
bogazici, eminonu gibi bazi ozel adlarda kural yamulmus halde. bunu dilbilimciler bu sekilde kabul ediyorlar. dogrusu ilki olmasina ragmen yanlis olan kabul edilmis halde.


  • bohr atom modeli  (28.11.15 04:32:30) 
ilki doğru gibi geliyor.


  • 1adam  (28.11.15 06:31:16) 
Kaynastirma harfi diye bir sey duymadi mi ilkini savunanlar? Eksi duyuru cahil dolmus! Lan ilkokul 5.sinif ogrencisi kaynastirma harfini bilir.


  • Traveller  (28.11.15 10:39:29) 
turkceden anlamayan adam kaynastirma harfi diye atliyor. tek turkce bilgisi ilkokulda ezberledigi bu tip kurallar olmali. klasik turk kibri.

kaynastirma harfi koyulamaz. nedeniyse basit; bogazici ozel ad. "bogaz" ve "ici" olarak ayrilamaz. "i" sesiyle biten herhangi bir sozcuk muamelesi yapilir.

"ilkokul besinci sinif" terk adamlar bunu dusunemiyor haliyle. altinci sinifta ogrendik canim bunu biz.
  • bohr atom modeli  (28.11.15 12:45:07 ~ 12:45:34) 
bileşik kelime haline gelmiş iki kelimeden sonuncusunun aldığı ek o kelime tek başına nasıl ek alacaksa o şekilde oluyor.

yani normalde içide değil de içinde dediğimiz için boğaziçi'nde diyorsunuz zira boğaz+içi durumu var yani hala bir iç sözkonusu.

@bohr atom modeli: kaynaştırma harfinin tek işlevi bir kelime iyelik eki aldığı zaman araya telaffuzu kolaylaştırmak için gelmesi.

boğaziç değil de boğaziçi dediğiniz için yani boğaz içi belirsiz isim tamlamasını bileşik isim haline getirdiğiniz için o içi'den sonra mecburen -n kaynaştırma harfi gelecek. kahvaltı gibi ters bir örnekte bunun yapılmıyor oluşu sanırım kelimede -e harfinin düşmesinden kaynaklı. yani başkalaşmış bir bileşik kelime oluyor ve tek bir kelime muamelesi görerek ek alıyor.

bana göre söylediğiniz bu nedenle saçma. ayrıca aynı 6. sınıfta okumadığımız kesin. hocanın ismini vereyim mi?


son not: boğaziçi'denin doğru olabilmesi boğaziçi'yenin de doğru olabilmesi anlamına geliyor, bilmem farkında mısınız? kuledibiye gittim, boğaziçiye gittim, gibi.
  • godoşu beklerken  (28.11.15 12:49:45 ~ 13:05:05) 
Bu sorunun doğru cevabına "boğaziçi'de" diyen kişi zır cahildir.

Ayıp. Seni okutan okula, hocalara da yazık.

Mesala, "Boğaziçi Üniversitesi'nde" derken de aynı durum söz konusu. "Boğaziçi Üniversitesi'de" diye bir ifade olamaz.
  • bigl0rd  (28.11.15 13:03:22 ~ 13:05:49) 
@godos

Aynen oyle. bogazici'ye olmasi gerekir. ama daha once de belirttim. bu kural bazi ozel adlarda kullanilmiyor.

Prof. Dr. Efrasiyab Gemalmaz'ın cevabı: standard turkiye turkcesinin ya da kisaca turkiyelicenin, isim tamlamasi olarak olusturdugu "koca el+//+i" > "kocaeli" gibi ozel isimlerde de, tamlanan ekinin varligi toplum hafizasindan tamamen silinmedikce, hem, 3. sahis iyelik ekini (zamir n'sini) bulunduran "koca el+//+i+n+de", hem de "kocaeli+//+de" sekillerinin her ikisini de dogru kabul etmek zorundayiz.

not: alintidir.

"tamlanan ekinin varligi toplum hafizasindan silinmedigi icin" bogazici'nde diyoruz. olmasi gereken bu degil yani.

orada bir tamlayan-tamlanan durumu soz konusu degil. o bir ozel ad. ona tek bir sozcukmus gibi bakilarak kaynastirma konur ya da konmaz.
  • bohr atom modeli  (28.11.15 13:41:18 ~ 14:21:43) 
@biglord, "bogazici universitesi" tek bir ozel ad degil. tamlama. ben salt "bogazici" sozcugundeki tamlamaligin ozel ad olmasi nedeniyle ortadan kalktigindan bahsediyorum. sacma sapan ornekler vererek hakli cikmaya calisiyorsun.

he cahiliz hepimiz sen mukemmelsin.
  • bohr atom modeli  (28.11.15 13:44:34 ~ 13:45:05) 
Boğaziçi'de şeklinde yazanı ciddiye almam.

tdk.gov.tr

Kesme işareti kısmındaki şu örneklere bakabilirsiniz.

"Osmanlı Devleti’ndeki, Samanyolu’nda, Sait Halim Paşa Yalısı’ndan, Şinasi’yle"

Orhan Pamuk mesela iyice cins bir şey yapıyor, Nişantaşı'nda yazarken ı'yı atıyor, Nişantaş'ta diyor. Ama Orhan Pamuk aşçıyı da ahçı diye yazıyor o yüzden ciddiye almıyorum.
  • i was made for you  (28.11.15 14:10:40 ~ 14:18:24) 
İzmir'in, Ordu'Nun

Kesme işaretinden sonraki N kaynaştırma harfi

+ adediac, i was made for you, bigl0rd, godoşu beklerken


- (EKSi = 0'dan küçük) 100000000000000 bohr atom modeli


Edit: Halkın kullandığı dil doğrudur, birkaç Prof.un istediği dil kuralları değil. Zaten "Boğaziçi'de oturuyorum" cümlesinin tuhaf olduğunu, kuralını bilmese de 5 yaşındaki çocuk da bilir.
  • Traveller  (28.11.15 14:47:01 ~ 14:52:51) 
@bohr atom modeli:

bileşik kelimeler birleşince anlamı değişen ve değişmeyen olarak ikiye ayrılır ve anlamca değişen kelimelerde bu dediğiniz olur. tabii bu örnekte de belirli bir yer kastedilmesi açısından anlam değişmiş oluyor ama bazı bileşik isimlerde anlam tamamen değişiyor.

yoksa özel ad olsa da olmasa da anlamca bütünlüğünü koruyan kelimelerde* bu muamelenin yapıldığını ilk kez referans verdiğiniz profesörden duyuyorum.

Türkçe öğretmenleri böyle öğretmiyor, onu söyeyeyim. Çocukken Boğaziçi'ye derdim çünkü özel ad olmasından dolayı bileşik kelime olduğu aklıma bile gelmezdi ve bu şekilde düzeltilirdim.

Bunu yapan öğretmenlerimden birinin bize kitabını aldırdığı ve her zaman başucu kitaplarından biri olduğunu söylediği kişi ise Tahir Nejat Gencan*.

Bu adam aynı zamanda filolog.

Ancak eklemek istediğim bir şey daha var, traveller+1 diye başlayayım.

Dilde kuralları halk koyar. İngilizce bunun en büyük örneğidir o yüzden dilbilgisi konusunda uzmanlardan gelen "dil değişiyor, buna tabi olmayan bir kural yok, eskiden doğru olan kullanım artık yanlış olabilir" anlamında açıklamalarla sürekli karşılaşmanız mümkün. Ben İngilizce'de "bu böyle değil miydi" hissiyle araştırdığım şeylerde bu açıklamaya tosladım ondan söylüyorum.

Kelimeler de archaicleşiyor çünkü toplumla aynı şekilde evrilmiyor, ayakta kalamıyor. Zoraki kullanımın belli bir politika gereği aşılanması sonucu bir toplumun aslında kaynağından kopuk olacak şekilde yanlış konuşmaya alışması doğru olmayabilir ama hal ekinin özel isme tamlama olduğu durumda nasıl eklemleneceğine dahası bunun özel bir durum olarak addedilmesi gerekip gerekmediğine halkın kullanımı karar veriyor ve bence bu çok doğl ayrıca olması da gereken bir şey. Öyle olmalı ki profesörünüz iki kullanım da doğru demek zorunda kalmış.

Tamlama tamlamadır ve boğaz içlerinden Boğaziçi'ni kastediyor oluşunuz onu bir boğazın içi olmaktan çıkarmaz. Konuşurken bağlamdan, yazarken kesme işareti ve büyük harf kullanımından özel olduğunu anlarsınız. Belli bir dönem uygulanmaya çalışmış ama sınıfta kalmş bir kuraldan bahsetmeniz bunu değiştirmez.

Onun dışında Boğaziçi'nde kelimesindeki n harfi iyelik ekinin parçası değil kaynaştırma harfidir. Tamlama* eki içi kelimesindeki -i'dir. Bu da orta okul bilgisi.
  • godoşu beklerken  (28.11.15 16:24:55 ~ 16:38:14) 
cevapları okumadım, 2. kullanım


  • sayns  (28.11.15 16:31:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.