[]

Low Carb dieti ve tatli krizi sorunsali

Arkadaslar 1 haftadir sporla beraber low carb diyetine basladim. Ekmek seker makarna princ falan kestim tamamen. 6 ogun Tavuk, et, yumurta, tonbaligi bolup yiyorum. Yaninda yesillerden az karb aliyorum. ispanak brokoli vs.

Inanilmaz tatli istiyor canim. Biskuvi falan sevmeyen ben burnumda kokusuyla gun geciriyorum. Bi kavanoz nutella bitiresim var. Tek aldigim tatli, protein tozu spordan sonra bire orta boy elma.

Karb ve yag orani dusuk tatli yokmu ya hic?

 
Bir sure sonra gececek. Iki hafta daha dayan. Izin varsa aspartamli (splenda...) yulaf kepekli kakaolu tatli yap. Ben Dukan gibi birkac gunde bir 1.5 yemak kasigi yulaf kepegini kakao tatlandici ve sutle pisirip helva yapiyorum. Cok lezzetli oneririm hemen yap.


  • Traveller  (27.11.15 13:30:19) 
Bu dediklerinden diyetinin yanlis oldugu varsayimini yaparim ben ama uzman degilim. Bir de insulin falan gibi bi seyler var ama ondan hic anlamam.

Yine de sunu tavsiye edebilirim. Tarcin tatli ihtiyacini karsilar. Tarcin tuketebilirsin bir sekilde.
  • soul sacrifice  (27.11.15 13:30:48) 
Yağ alımını arttır. (bkz: ketojenik diyet)

Al sana iki tane de ketojenik tatlı;

tinyurl.com

tinyurl.com
  • arnold schwarzeneger  (27.11.15 13:34:06) 
Kuruyemiş ye. Favorim gün kurusu kayısı ve ceviz.


  • hayde bre  (27.11.15 13:34:36) 
Ezbere iş yaptığınız için oluyor bu tatlı krizleri, sağlıklı bir diyet yapmadığın için. Low Carb. deyince aklınıza gelen ilk şey karbonhidratı düşürüp proteine abanmak. Bu diyet böyle bir şey değil ki, ihtiyaç hasıl olduğunda protein de glikoneojenez sayesinde kolayca şekere/glukoza çevrilir, o da insülini salgılar yine yağ sentezi başlar. Amaç bu değil. Amaç, vücut yağlarını enerji kaynağı olarak kullanmak. Bunun için de yağ kullanımını artırman lazım. Yani sen hem karbonhidratı hem de yağı kesince, vücut normal olarak çevrimi en basit olan karbonhidratı almaya zorlar seni. O nedenle yağ alımını artır. Günlük kilo başına 0.8/1 gram arası sağlıklı yağ al ki vücut kendi yağlarını enerji olarak kullanabilsin, o zaman bu tip tatlı krizlerin son bulur. Ayrıca öğünlerine çeviz/badem gibi sağlıklı yağ kaynaklarını da ekleyebilirsin. O da işe yarar. Geçmiş olsun.


  • angelus  (27.11.15 13:36:06) 
6 öğün mü? benim bildiğim günde 2-3 öğün yenir. bu kadar sık acıkıyorsan bir sorun var demektir.

bir de uzman değilim ama yaptığın diyet low carb değil de dukan olmasın? sebzeden zarar gelmez. patates, havuç gibi yüksek karbonhidrat içerenlere dikkat et sadece.
  • fleur du mal  (27.11.15 13:37:44) 
hah evet bir de yağ olayı var. yağ almaman gerektiğini düşünüyorsan eğer bu low carb diyet hakkında ya hiçbir şey okumamış ya da okuduklarının hiçbirini anlamamış olman gerekiyor. bu diyetin özelliği, enerji kaynağı olarak karbonhidrat yerine yağları kullanmak zaten.
naptın sen? bir de bütün gün proteinli besin alıp üstüne bir de protein tozu kullanmak çok yanlış geliyor bana. ortada büyük yanlışlar var. kapsamlı bir araştırma yapın, sabırlı olun. günlerce, haftalarca araştırın gerekiyorsa bir şeyi uygulamaya başlamadan önce.

  • fleur du mal  (27.11.15 13:43:54) 
www.google.com.tr

stevia tatlandırıcı kullanabilirsin. ben hiç kullanmadım ama bayağı bir araştırdım doğal diyorlar zararsız diyorlar bilemedim...
  • yazar yazmaz yazan yazar  (27.11.15 13:44:09) 
hindistan cevizi unu ile yapılan tarifler var.(hindistan cevizi tozunu makinada bızztlatıp un haline getirebilrsiniz,direkt un olarak sanıyorum türkiye'de satılmıyor.)
ben bazen haftasonu sabahları pancake yapıyorum oyle,arasına da calve peanut butter.mis:)
draxe.com

akşamları çayla badem ceviz'in üzerine bir tatlı kaşığı yine aynı fıstık ezmesinden koyuyorum ki o da tatlı isteğimi azaltıyor.

zaten ilk ay zor geçer,şeker olayını atlatmak öyle bir haftada olmuyor:)
biraz sabredin,sonra eskisi kadar istemedğinizi farkedeceksiniz.

surada da güzel tarifler var;
paleocafe.org
  • demoniclewinsky  (27.11.15 13:53:57 ~ 13:54:59) 
Cevaplar icin cok tesekkur ederim. Ben en iyisi diyetimi paylasayim;

Antreman gunu az karbo.
7:00 - 4 yumurta aki, 1 tam yumurta yaninda domates, marul, salatalik ve zeytin yagi.
10:00 - Antreman
11:00 - Antremandan hemen sonra Whey Isolate Protein, yagsiz sut, cilek ve yabanmersini karisimi shake.
13:00 - Tavuk gogusu, ispanak, marul, zeytin yagi, cedar peyniri.
15:00 - Tonbaligi, ispanak, marul, salatalik, zeytin yagi
17:00 - Tavuk gogusu, brokoli, organik tereyagi, cedar peyniri.
20:00 - Kuzu/Dana fileminyon, ispanak, marul, domates, salatalik, zeytin yagi.

Antremansiz az korbo dietim hemen hemen ayni. tek fark antremanli az korbo dietinden 1.5 kat fazla protein aliyorum.
Karbo yukleme gunu dietim hafta sonlari icin,
8:00 - Tavuk gogusu (110gr), Brokoli (140gr), kepekli makarna (60gr), cedar peyniri (20gr) 10:00 - Ton baligi (140gr), light mayonez (1tatli kasigi), kepek ekmegi (50gr), 1 elma
12:00 - whey protein, sut, findik ezmesi, cilek (145gr), yaban mersini (140gr) karisimi shake.
14:00 - Acili ton baligi (140gr), light mayonez (1tatli kasigi), kepek ekmegi (50gr), 1 elma
16:00 - Yumurta beyazi (90gr), cedar peyniri (20 gr), whey protein (30gr), 1 greyfrut, kepek ekmegi (50gr)
19:00 - Tavuk gogusu (140gr), Brokoli (70gr), cedar peyniri (20gr)

Benim yaptigim hata sanirim dietteki light mayonez, kepek ekmegi, findik ezmesi (sekersiz), organik tereyagi, peynir, domatesi cikarmis olmam. Bu cikardiklarimdan dolayimi yag az aliyorum?
  • duyurumvar  (27.11.15 14:05:05 ~ 14:06:17) 
yumurtaları tam ye. şu yumurta sarılarını atalım kampanyasını kim başlattıysa allah cezasını versin...

ayrıca mayonez için heinz marka kullan. kanola yağı kullanılıyormuş. diğer mayonezlerden daha sağlıklı. sabah kahvaltısında doğal kaymak ye hem şeker ihtiyacını da karşılar mis gibi.
  • yazar yazmaz yazan yazar  (27.11.15 14:07:50 ~ 14:19:55) 
o ara öğünlerde zeytinyağı yiyip sonra yağsız süt ve light mayonez kullanmanın anlamı nedir? hiçbir gıdanın diyet versiyonunu alma. yapay tatlandırıcı da kullanma. yağlı süt iç. bir de karbonhidrat yüklemesi yapıyorsan eğer diğer sebzelerden, baklagillerden ne istiyorsun? onlar ne etti sana? her türlü sebzeyi ye. marulla salatalıkla bütün haftayı geçirme.

son olarak benimkiler dahil burada yazan hiçbir şeyi dikkate alma. işin özünü kavra araştırıp.
  • fleur du mal  (27.11.15 14:15:23) 
Beslenme işini çok karmaşıklaştırıyorsunuz. Bu kadar çok öğüne gerek yok. Devamlılık sağlanamıyor bu kadar kompleks bir beslenme programıyla. 3 ana öğünle işi bitir. Yemek üstüne kuruyemiş vs. atıştırma olabilir tabi.

Karbonhidratı az da olsa alırsan açlık atakları devam eder. Sebze dışındaki tüketimi kaldır. Yağ alımını da arttır biraz. Şu yağsız süt falan çok alakasız low carb için.
  • arnold schwarzeneger  (27.11.15 14:15:47) 
ben her gün tam yağlı beyazpeynir,mayonez,tereyağı,zeytinyağı,fındık,ceviz,badem,fıstık-fındık ezmesi yedim diyetimde.(light ürün tüketmiyorum.)
illa bir seyi kesecekseniz kepek ekmeğini kesin.

edit:bir de ben uyanma saatime göre,geç kalktığım günler 2,erken kalktığım günler 3 ana öğün şeklinde yedim,yiyorum.bu kadar öğün bana mantıklı gelmiyor ama o kadar doktor da önerdiğine göre vardır bir hikmeti.
  • demoniclewinsky  (27.11.15 14:18:19 ~ 14:21:44) 
@ yazar yazmaz yazan yazar, bende oyle yapmayi dusunuyorum. Ilk etepta gunde 5-6 sari yemek korkutmustu.

@fleur du mal, anlamini bende bilmiyorum, bana verilen diyet boyle :) Zeytin yagi, 1 tatli kasigi koyuyorum. Baklagillerde fazla karb var ondan tuketmiyorum. Ispanak tercih etmemim sebebide kendimi gun icinde enerjik hissetmeme yardimci oluyor ve ben cig yiyorum ispanagi tadi hosuma gidiyor.

@arnold schwarzeneger dediginde cok haklisin ama hemen hemen okudugum her makale ogunleri bolmemizi soyluyor. Bende yapamiyorum. Ve 4 ogune boldugum zamanlar oluyor.

@demoniclewinsky abi sekerlimi yiyosun ezmeleri?
  • duyurumvar  (27.11.15 14:32:43) 
fıstık ezmesi olan bu,içeriği bu şekilde
i.imgur.com

fındık ezmesini fiskobirlik'inkini almıştım fındık oranı yüksek diye ama o şekerliydi,20gr'ında 6 gr karbonhidrat var.ondan yediğim zaman diğer karb alımlarımı azaltıyorum,öyle dengeliyorum.
  • demoniclewinsky  (27.11.15 14:44:38) 
@angelus, senin önerdiğin yöntemin adı nedir? Araştırmak için soruyorum.

Bir de örnek bir plan paylaşabilir misin? Genellikle uygulayabildiğin.

Sabah bol zeytinyağlı omlet yiyorum
Öğlen sadece tavuklu salata yiyorum ama bol zeytinyağlı vs. gibi birşey paylaşman mümkün mü?
  • emricardo  (26.03.16 10:39:46) 
emricardo; Tüm makrolarını yeterli alan bir insanın tatlı krizi olmaz normalde. Esasında doğada tatlı krizi diye de bir şey yoktur. Vücut yıllarca bol karbonhidratlı beslenmeye alıştığı için ve evrim aşamasında henüz karbonhidratlı beslenmeye adapte olamadığı için paradoks yaşıyoruz. Yani bol karbonhidratla beslendiğimizde metabolik hasarlar alıyoruz, karbonhidrat alımını azalttığımızda da karbonhidratı enerjiye çevirmeye alışan sistem seni karbonhidrat almaya zorluyor. Zira karbonhidratın enerjiye çevrimi çok kolay, çünkü başka bir olayı yok karbonhidratın: sadece enerji verir o kadar. Vücut da kolaycı olduğu için seni karbonhidrat almaya zorlar. Bu tatlı krizi dediğimiz olay bu aslında.

Bu duyurunun sahibini tenzih etmekle birlikte, low carb. yapanların dikkat etmediği şey, karbonhidratı kesince içgüdüsel olarak yağ alımını da kesiyor. Halbuki diyetlerde; yağı kesiyorsan karbonhidratı, karbonhidratı kesiyorsan yağı artırmak zorundasın. Zira enerji metabolizması bu ikisi sayesinde oluyor. Sen bu ikisini kesince vücut enerji ihtiyacını endojenik olarak çözme yoluna gidip kas proteinlerine saldırıyor. Bu da kas kaybına neden oluyor uzun vadede. Çözüm şu: Bol miktarda yağ tüketmek. Günlük minimum kilo başına 0.8 gram yağ almak zorundasın. Bu miktar karbonhidratı ne kadar kestiğine bağlı olarak artabilir de. Benim kendi diyetimde 120/130 gram yağ aldığım da oluyordu.

İnsanlar yağ tüketiğinde kilo alacaklarını zannediyorlar fakat hiç ilgisi yok bunun. Yağların genel olarak hücre inşası hormonların üretilmesi derinin elastiki özelliğini koruması içorganların etrafında koruyucu bir cepher oluşturmak gibi birçok görevi var. Onun dışında yağ oksidasyonu sayesinde en önemli enerji kaynağıdır. Yani bu kadar alanda görevli olan yağın kilo yapma gibi bir durumu olmaz.

Benim için en değerli beslenme programı, toplam kalorinin %50'sinin yağdan, %30'unun proteinden, %20'sinin de karbonhidrattan geldiği bir beslenme programı. Bu da 1800 kalorilik bir diyette 100 gram yağ, 135 gram protein, 90 gram karbonhidrat demek. Tabii bu yağ yakım dönemi için geçerli, amaç kas kütlesini artırmaksa bu oranlar agresif şekilde değişebiliyor fakat hem yağ yakayım hem sağlıklı olayım deniliyorsa benim için bu oranlar mükemmel.
  • angelus  (26.03.16 11:10:55) 
angelus, verdiğin bilgiler çok değerli, teşekkürler.
Bu kadar detaylı anlattığın için de ayrıca teşekkür ediyorum.

Bu stilin adı ketojenik mi oluyor?

Örnek beslenme programları bulmak için soruyorum.
Elinde varsa dilersen sen de paylaşabilirsin.

Ek olarak senin günlük hayatta kullandığın yağ kaynakları neler?
  • emricardo  (27.03.16 09:41:27) 
Hemen yancı olarak soruyorum:

Hayvansal yağ almak zararlı mı? Ben köfte falan yapınca ya da sucuktan çıkan o donan yağı yemeklerimde kullanıyorum, damarlarım falan tıkanmaz di mi? Bir de zeytinyağı tüketmeye çalışıyorum. Fıstık ezmesi ve cevize de ağırlık verdim. Doğru yolda mıyım yağ alımı konusunda?
  • yirmisantim  (27.03.16 11:32:09) 
Sağlıklı beslenmeye çalışan biri olarak örnek vereyim. Yoğurdun üzerine tarçın ya da bi kaşık bal, pekmez, bir kaşık kuru üzüm ya da kayısı katıyorum. Şimdi diğer tatlılar çikolatalar bana çok yapay geliyor.


  • jazzabel  (27.03.16 12:09:22) 
emricardo; Yok hayır ketojenik diyetin değerleri daha farklı. Evet 100 gramdan aşağı karb. aldığın her diyet bir nevi ketojenik sayılır ama ketojenik diyette normalde daha agresif ve keskin değerler var. Yağ oranı diyetinin %70'e dayanıyor ketojenikte. Protein de çok önemli değil, kas kaybı yaşamayacak şekilde %25 protein alımı yeterli. Karbonhidrat da %5 civarı. Low Carb. daha esnek. Yani %20/25 karbonhidrat olabilir. Zaten sedanter bir insan için 120/130 gram karbonhidrat her şekilde yeter. Ketojenik diyeti ben yaşam şekli olarak doğru bulmuyorum ama 4/8 haftalık diyetlerde çok sağlam sonuçlar veriyor. Kısa periyotlar halinde yapılabilir ama en sağlıklısı low carb.

Benim için en değerli yağ kaynağı hindistan cevizi yağı. Orta zincirli yağ asitlerine sahip olduğu için karaciğerde direkt enerjiye çevrilerek enerji artışı sağlayıp yağ yakımını ekstra hızlandırıyor. Bu uzun zincirli yağ asitlerine göre daha avantajlı bir durum. Onun dışında zeytinyağı ve tereyağı.

Elimde kendi uyguladığım bi program var, fikir olması açısından gönderirim ama bu dediğim gibi kendim için hazırladığım bir liste, değerleri kendime göre belirledim herkese uymayabilir.

yirmisantim; Damarların tıkanmasına neden olan şey %51 oranında kalsiyum birikmesi. Yağların/kolesterolün etkisi %3 ama o da daha çok trans yağ kullanımı nedeniyle oluyor. Onun dışında da aşırı karbonhidrat tüketimi nedeniyle oluşan trigliserit damar tıkanıklığı yapıyor. Hayvansal yağlar vücut için elzem olan doymuş yağları barındırıyor. Bunlar, kabaca belirtmek gerekirse, seni ayakta tutan bağışıklık sistemini çalışır kılıyor. Ayrıca testosteron ve östrojen gibi androjenik hormonlar da bu yağlar sayesinde artan kolesterol sayesinde vücut tarafından üretiliyor. Ayrıca, daha önce de dediğim gibi, hücreler de bu yağlar sayesinde inşa olup tamir görüyor. Ayrıca beyindeki sinirlerin iletişimini sağlayan da yine bu yağlar. Hayvansal yağlar iyidir yani.
  • angelus  (27.03.16 12:13:28) 
angelus, kendi listeni benimle paylaşabilirsin, en azından esinlenmek için faydası olacaktır.

Kolaycı bir soru daha sorayım:
Senin en çok tüketmeye gayret ettiğin besinler neler? Top 10 listesi gibi birşey paylaşabilir misin? :)
  • emricardo  (28.03.16 18:36:10) 
Emricardo; Kırmızı et yumurta tavuk balık peynir/Mercimek kırmızı fasulye nohut bulgur/Kuşkonmaz ıspanak brokoli karnabahar avokado/Hindistan cevizi yağı tereyağı zeytinyağı. Grup grup ilk aklıma gelenler bunlar ama bunlardan daha fazla tabii.


  • angelus  (28.03.16 19:13:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.