[]

[UYGULAMA] Ne kadara yapılır? Ne kadar sürede?

Bir uygulama yaptırmak istiyorum. Yurtdışında benzerleri var fakat aylık subscription usulü çalıştıklarından oraya para ödeyeceğime bir kere yaptırır, sonrasında cüzi maintenance parası öderim, daha mantıklı olur. Sağa sola sordum, buraya da sorayım. Gelen görüşler genelde sistemin ve yazmanın hem basit hem de karmaşık olduğu yönünde. basit çünkü yapılanlar basit şeyler. karmaşık çünkü analytics ve bakım var (işte api değişir gğncellemek gerekir, bir yerde sıkıntı olur ona bakmak gerekir, server v.s. gibi).

Uygulama'nın yaptıkları:

Web uygulaması:

Burada bir etkinlik yaratıyoruz, foto overlay'imizi hazirlayip koyuyoruz.

Ipad app:

Ipad'deki uygulaması ile fotoğraf çekiyorsunuz, fotoğrafların üstüne daha önceden web arayüzünden ayarladığınız overlay geliyor otomatikman (etkinlik sahibi firmanın logosu falan). Sonraki ekranda dilersen 3 soruya kadar data capture ya da survey yapabilirsin. En son ekranda da fotoğraftaki şahsın mail'ini giriyorsunuz, fotoğraf mail'e gidiyor. Dilerseniz direk facebook'a paylaşma seçeneği de var. Ayrıca çekilen tüm fotolar, websiteme (editlenebilir bir) galeri olarak yüklenmeli ve gerek etkinlik sahibi, gerekse fotoğraf sahibi buraya erişerek de paylaşım gerçekleştirebilmeli.

caps 1 (fotoğraf çekim ekranı): www.latamconnection.com
caps 2 (anket ekranı): snappie.co
caps 3 (web gallery): snapp.ie

Mail:

Gelen mail'de fotoğraf yer alıyor, hemen altında da sosyal paylaşım butonları. Buradan sosyal medyaya paylaşılabiliyor.

caps (mail): snappie.co

Sosyal medya:

Örneğin Facebook'a paylaşıldı foto. Paylaşımın status'unu önceden belirlediğimiz bir yazı ile yapmalı ("i'm having fun @çoksüperevent" gibi).

caps (facebook paylaşımı): snappie.co

Analytics:

En mühim mevzu bu.

1) Hangi sosyal medyaya ne kadar paylaşım olmuş
2) Facebook için: gerçek zamanlı toplam kaç yorum yapılmış, toplam kaç impression, toplam like sayısı, en çok like alan foto, en çok yorum alan foto, en çok impression alan foto


Bu geniş özet ile ilgili fikir verebilecek olan var mı?

 
dediğini yapan şey türkiyede de var yalnız haberin olsun.

www.photoshoter.com
  • eksi sozlukte eksiyen adam  (21.11.15 20:07:31) 
ben türkiye'de değilim, yaşadığım ülkede yok. söylediklerin de zamanında yurtdışındakilerden alıyordu. tüm araştırmalarımı yaptım.


  • no christ requires  (21.11.15 20:11:08) 
Açıkçası istediğin özellikler zor değil hatta basit ama nasıl istediğine bağlı, şimdi web uygulamasında text, link ve image'lardan oluşan öğrenci ödevi gibi de yapabilirsin uygulamayı; minimalist bir tasarımda insanı cezbeden bir arayüz de sunabilirsin, bunlar maliyeti değiştirir yapılan iş miktarı aynı olsa da değiştirir.

Şirketler yapar bunu fakat çok para isterler(her bir uygulama için en az 5000-10000 dolar), freelance yazılımcılar da 2000-5000 dolar arası isterler her uygulama için. Bu fiyatların altında da yapanlar olur fakat dediğim gibi öğrenci ödevi kalitesinde olur o zaman da.

Tavsiyem uygulamalardan elde edilecek ticari gelire ortak edebileceğiniz yazılımcılar bulun, daha ucuza ve verimli sonuçlar çıkar, yazılımcı aynı zamanda kendisi için çalışacağını bildiği için daha üzerine düşerek iş yapar.
  • gezegen olan pluton  (21.11.15 20:16:21) 
@gezegen olan pluton

haklisin. gelir modeli olarak etkinlikten gelen gelir değil de, işte 3-4 farklı kullanıcıya kadar subscription usülü kullanıma açılabilir. oradan gelecek gelir paylaşılabilir.
  • no christ requires  (21.11.15 20:19:37) 
@acemi

cicili tasarımdan kasıt nedir? UI'nin tasarımı mı? ne tasarım var ki yahu? basitlikten kırılıyor resmen.

Keza web kısmı da, bir tane template yapılır. Fotoğrafların sıralanacağı yer bellidir, social share butonlarının yeri bellidir. 2-3 tane de belki banner alanı yapılır.

biraz daha bilgi verir misin?

sen yetkili bi abiye benziyon, bütçe ve zaman ile de ilgili bir tahminini almak isterim.
  • no christ requires  (21.11.15 21:11:36 ~ 21:12:33) 
abi simdi soyle bir sey var,

bir antik eksi sozluk var, bir de eksi sozluk beta var. biri cok daha modernken, digeri tek kisinin yapabildigi alelade gorselligi onde olmayan bir tasarim.

bunu senin fotografin olarak dusun, ustune paintle 1. GELENEKSEL ASURE FESTIVALI yazmak var, bir de gidip super bir tasarimla insanlarin donup bakabilecegi sekilde o yaziyi yazmak var.

analytics sayfasini ucan kacan grafiklerle cok guzel bir sekilde tasarlamak var, bir de duz arial metinle X PAYLASIM FACEBOOK, Y PAYLASIM TWITTER yazmak.

anket ekraninin tasarimi da ayni sekilde. bunlari hep ui/ux designerlar tasarlar duzgun applerde. cogu yazilimcinin adam gibi nasil yapilacagindan haberi olsa da, yapamaz.

not: yazilimciyim.
  • eksi sozlukte eksiyen adam  (21.11.15 21:47:53 ~ 22:00:08) 
gençler tekrar soruyorum affınıza sığınarak (kodlamayla hiç alakam yoktur ama kendi sitemi kendim yaparım wordpress'de, o yüzden mazur görün, html, css anlarız az biraz):

örnek analytics: i.hizliresim.com

bunda nasıl bir tasarım var ki zor olsun, aklım almıyor, bir aydınlatın allahınızı seversiniz. harbiden zor mu bunu yapmak? ben yapayım abi? logomu, sosyal medya kapaklarımı kendim yaptım (öyle osuruktan da değil ha: www.facebook.com/instantika). yani şu tasarımda ne var ki? hakkaten anlamadığım için soruyorum ha, sakın ukalalık olarak almayın (hatta size mal bir soru olarak bile görülebilir, bi boktan anlamiyor konuşuyor diye, normaldir.)

uygulama UI: toplam 3, taş çatlasın 4 sayfa var zaten. başka bir şey var mı? fiverr'da yaptırayım taş çatlasın 10 dolara hepsini?

web gallery: ilk mesajımda caps var. dümdüz sayfa? ben yapayım?

fotoğrafın üstüne gelecek overlay: burada bir yanlış anlama var sanırım. bunu zaten her etkinlik için etkinlik sahibi firma bana yollayacak ya da ben kendim yapacağım. hali hazırda da öyle yapıyorum zaten. uygulamanın bununla hiç bir alakası yok. sadece hazırlanan görsel belli özellikleri haiz olacak (1350px x 900px örneğin, ya da instagram tarzı ise fotoğraflar -ki ben öyle istiyorum- 1000px x 1000px).

şu cahili bir aydınlatıverin, ona göre hazırlayayım kendimi. yani ya ben anlatamadım ya da yanlış anlaşılmalar var. tasarımda bi mok yok ki ya :/

p.s: 0'dan web sitesi yapılmayacak. web sitem var zaten. menüsüne bi link koyarız, login olunup event ayarlanır, overlay yüklenir. analytics için de müşteriye verilir bir credential, login olup bakarlar.
  • no christ requires  (21.11.15 22:11:26 ~ 22:15:44) 
attigin gibi bisi istiyosan cok zor degil. ama cok zor olmasa bile az paraya kimse kilini kipirdatmiyo freelancerlardan bile. ne ugrascam ya bana ne diyorlar. tasarimcilarin gotu iyice kalkik acaip paralar soyluyorlar dedigin gibi basit bir seye.

anlattiklarina gore zor bisey yok aslinda. ama dedigim gibi, herkes ne ugrascam ya bana ne diyo geciyor. bi sektor olusmus aslinda is 500 tl'lik olsa bile piyasayi dusurmemek adina 1500 tl diyosun mesela (salladim rakamlari) mobil uygulama kisimlari icin konustum.

arka planda donecek isler biraz daha zor kismi.
  • eksi sozlukte eksiyen adam  (21.11.15 22:15:44 ~ 22:16:05) 
@eksiyen adam

ya orası öyle, ben de iş yapıyorum başka sektörde, insan anlayabiliyor bu durumu. kiosk yaptırdım, demircide kendim uğraşsam 1000 liraya kasasını yaptırırdım ama kimse o işin üstüne 1000 tl koyup da yapmıyor, dediğin gibi ne uğraşıcam diyor. onlar dert değil. sonuçta parasıyla değil mi abi? (değil hmnskym, kiosk'u yapacak firma bulana kadar götüm çıktı).

harbiden millerin göt kalkmış. kıçının başkasına bağlı olması zor iş.

son olarak bana tecrübenize dayanarak bu işin tamamı için gereken zaman ve yine kabataslak bir bütçe atarsanız mevzuyu kapatalım. gözlerinizden öperim bilgiler için.
  • no christ requires  (21.11.15 22:20:08 ~ 22:20:48) 
Kimsenin götünün kalktığı falan yok. Size göre küçük bir rica, iş bedava olunca tekrar tekrar revizyon istemeniz yüzünden dağ gibi iş oluyor.
Çok kişiyle arkadaşlığım bozuldu bu yüzden. Adam "abi şuna bi el atsana, 2 sayfacık birşey" dedi mesela. Attım el, ondan sonra şurasını şöyle değiştirelim burasını böyle değiştirelim diye başta konuşmadığımız bir ton iş kitlemeye kalktı. "Yok kardeşim, git başkasına yaptır" deyince de küstü lavuk. Bu basit bir websayfası için üstelik. Wordpress pluginleri ücretsiz yayınlıyorum ama gelen isteklerin haddi hesabı yok. Herkes kendi sayfası için ayrı tasarım istiyor mesela =)

İşin özü: Madem birşey bedava olmasına rağmen kendini patron sanıyor; madem öyle parasını versin.
  • gormemisin oglu  (22.11.15 04:59:01) 
Ben uygulamayi anlamadim, daha yeni uyandim belki ondandir. Photoshooter in sitesinden de bir sey anlamadim. Bunun gelir modeli nedir?



Android/iphone/web uygulamasi 3 u bir arada, grafikler de o verdigin duzeyde basit ya da flat/material olacak sekilde 25bin-30bin arasinda bir sey olur, dedigim gibi tam anlayamadim hala. Bu fiyat da bence olu fiyattir, piyasada da daha asagi bulabilecegini zannetmiyorum (vergi vs. Filan dahil degil, uygulamanin tanitimi sana kalmis)

Dedigim gibi uygulamadan bir sey anlamadim, saglam kafayla tekrar okumaliyim ( bunun sonucunda belki ortaklik usulu de calisilabilir ama ben yine pesin bir miktar lara alirim 15-20 bin gibi)
  • scars dont fade  (22.11.15 09:04:10 ~ 09:04:53) 
@scars don't fade

dostum sen anla öyle konuşuruz. yok ebesinin diyesi geliyor insanın çünkü. söylediğin rakam ortalama olarak aldığım cevaplarin 3 katı.
  • no christ requires  (22.11.15 09:36:39) 
@no christ requires, bunu 20 bine filan yaptirabilirsen bence iyi fiyat vermisler, yaptir derim. Benim dedigimde uygulama iphone/ipad/android/tablet hepsinde calisacak, belki onlar sadece ipad icin fiyat vermistir?

Edit/0 dan web sitesi yapilmayacak demissin en son postunda da, iyice kafam karisti. Sen sace ipad uygulamasi mi istiyorsun?
  • scars dont fade  (22.11.15 09:50:10 ~ 09:52:22) 
ipad + web uygulaması (web de uygulama yok ya, sadece Login olup etkinlikte kullanılacak overlayi yukluyorsun. istersen oradan da yükleme, direk iTunes dan at dosya olarak. o şekil çalışanlar da var.

Web kismisi sadece galeri oluşturmak için olsun (çekilen tüm fotolar eş zamanlı yuklensin). bir de etkili sahibi firma (müşteri yani) Login olup girerek gerçek zamanlı Analytics gorebilsin.

benim yazdıklarımı anlamadıysan direk snappie.co dan bakabilirsin örnek uygulamaya.
  • no christ requires  (22.11.15 09:57:15) 
@no christ requires, web kismi yok diyorsun ama yine de elindeki web sayfasinin uygulamaya entegre edilecek sekilde uyarlanmasini istiyorsun. Burayi anlayamadim. Belki elindeki mevcut sayfanin programlama dilini bilmiyorum, diyelim ki php ile yapildi, ben ise baska bir dil kullaniyorum, bu sorun ne olacak? Bu durum mevcut sitendeki javascript frameworku/veri tabani/load balancer/reverse proxy vs. si icin de gecerli.

Yani, web kismini eger sen ayarlayip( ya da birisine ayarlatip), ipad uygulamasi icin sadece api verecek sekilde duzenlersen, sadece ipad uygulamasi 6-10 bin tl arasinda olur. Ama sadece ipad app, tasarimi da gayet sade olacak, begenmezsen ilgili assetleri/dosyalari sen verirsin.
  • scars dont fade  (22.11.15 11:44:50 ~ 11:45:23) 
TL. sagdan soldan tanidigin tanidiklarindan aldigim fiyatlar bunlar.

sen mevzuyu tam anlayamiyorsun (ben de karisik anlatmis olabilirim), orada bir kopukluk var sanirim. son derece basit (kompleks degil anlaminda basit yani), straightforward bir mevzu. ne tasarimi tasarim (UI, UX) ne de uygulamada çok karmaşık mevzular var.

en komplike kısım analytics, işin esprisi de o zaten. geri kalan bildiğin hazırlanan overlay'i çekip, fotoğrafın üstüne bindirme, mail olarak atma. bunları yaparken kullanıcı datasını (mail, ve sorulduysa diger soruların cevapları) csv olarak kaydetme.

web kisminda; belli bir template hazırlayıp, her etkinlik için çekilen fotoğrafları oluşturulan microsite'a atmak var. fotoğrafların boyutları zaten standart (instagram boyutu).

şuraya da bakabilirsin, bu da bir başkası.

www.pixtasocial.com/wp-content/uploads/2014/06/PIXTA-MEDIAKIT.pdf
  • no christ requires  (22.11.15 12:10:09) 
Birisi çıksın bu işi bedava yaparım desin de uzamasın bu muhabbet


  • burya  (22.11.15 12:17:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.