[]

6502 sayılı kanun, tuketici.gov.tr ve arızalı ürün iade koşulları

Merhaba,

6502 sayılı kanunda ve garanti belgesi yönetmeliğinde arızalı bir ürünün iadesi veya değişimi için "ürünün 4 kez arızalanması", "bir yıl içinde 2 kez parça değişimi" gibi şeyler yazmıyor. 1,5 yıl içinde, 6-7 ay arayla iki kez servise gidip parçaları değişen bilgisayarım için Asus teknik servis çalışanının, Asus destek hattına yaptığım birkaç farklı aramada görüştüğüm kişilerin, Asus'a email ile yazdığımda cevap veren kişinin hepsi farklı şeyler söyledi. tuketici.gov.tr'nin telefon hattı olan 175'i de 3 kez aradım, üçünde de "1 yıl içinde 4, 2 yıl içinde 6 kez arıza olması gerekiyor" dediler.

Haksız yere iade için zorlamak istemiyorum, ama bu ürün de hatalı, çünkü inanılmaz dikkatli kullanmış olmama rağmen durduk yere bozuldu iki kez. Onarıp vermiş olsalar da garanti süresi azaldığından tekrar bozulmasını beklemek istemiyorum, iade etmek istiyorum.

Bu kanunun uygulanışı, yani gerçek iade ve/veya değişim koşulları nedir? Koca internette, kanunda, yönetmelikte "budur" diyen bir şey bulamadım.

 
Yönetmelikte süre ve sayı yazmamasının sebebi geçen yıl bu sınırlamaların kaldırılmış olması. Yeni yönetmeliğe göre arızalanıp tamir gören ürün garanti süresi içinde herhangi bir zamanda tekrar arızalandığında herhangi bir süre/sayı sınır olmadan değişim talep edilebiliyor. Yani ikinci kez arızalandığında servisten tamir değil değişim talep etseydin sana yenisini vermek zorundalardı. Ama şu anda bir arızası yoksa bu hakkını kullanamazsın çünkü tamir hakkı olarak kullandın. Ancak garanti süresinde tekrar arızalanması lazım ki servise gönderdiğinde doğrudan değişim talep edebilesin.


  • slayerrr  (19.11.15 22:57:43) 
Kanunda bu da çok net yazmıyor, 11. maddedeki seçimlik haklardan onarım hakkını kullandıysa iade talep edebilir, gibi bir şey yazıyordu. Ancak 11. maddedeki seçimlik hakların hangi durumda ortaya çıktığı çok açık değil.

Sizin dediğiniz gibiyse bile ben iade etmek istediğimi teknik servis çalışanına söyledim, email veya telefon numaralarından ulaş dedi, ben de email attım ve reddedildi dediler. Bu arada bana sorunun ne olduğunu söylemeden onardılar. Yani yine bir usulsüzlük yok mu?
  • fadetoreality  (19.11.15 23:04:27) 
Öyle bir madde göremedim, şuradan güncel haline bakabilirsin.
www.resmigazete.gov.tr
Ayrıca şurada da bahsettiğim şekilde açıklanmış. www.tuketiciler.org Eğer sen değişim talep etmene rağmen onarım yaptılarsa Madde 9'a uymamış olurlar yine değişim isteyebilirsin ama talebini yerine getirmediklerini kanıtlaman lazım tabi.
  • slayerrr  (19.11.15 23:33:47) 
Kanunen hükmü nedir bilmiyorum, ancak en azından email yazışmalarımız var ve email'da "bana arızaların sebebini, yapılan işlemleri, ikinci arızada iade isteğimi reddettiğinizi yazılı olarak bildirin" gibi bir şey dedim ısrarla, ancak vermiyorlar.

Bilseydim özensiz kullanırdım. Bundan sonra bari ekranı kenarından açayım, belki kalan 6 ayda bir kez daha bozulur da değiştirebilirim :)
  • fadetoreality  (19.11.15 23:50:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.