[]

yurtdışı fikri mülkiyet hakkında

sevgili romalılar, özellikle hukukçu olanlar;

bir ufak sorum var. yurtdışında tutmuş ve burada da fikren tutması muhtemel fakat lokal gereksinimleri (dil ve görsel tasarım en basitinden) sağlayamadığı için kimsenin haberi olmadığı bir sürü uygulama var malumunuz.

bunları yerelleştirirken fikrin ana hatlarıyla alınması telif hakları bakımından fikri mülkiyet olarak benim ne derece başımı ağrıtabilir? hayal meyal hatırladığım kadarıyla bu işlerde genelde ulusal bir koruma oluyor. ayrıca benzer bir fikir benim aklıma gelmiş de olabilir.

çakmalayacağına fikir üretsene demeyiniz lütfen, günlük kullandığımız her site, uygulama bir başkasının daha iyi şekilde çakmalanmış hali neticede. herhangi bir reverse engineering falan söz konusu olmayacak zaten, kodu bilmemiz de mümkün değil. sadece uygulama akışı üzerinden türkiye şartlarına uygun hale getirilip piyasaya sürülecek.

sevgiyle kalınız.

 
her tescil, yapıldığı ülke sınırları içerisinde korunur. bunun uluslararası anlaşmalarla gelen istisnaları var. fakat bu istisnalara girmiyorum (istisna ile ülkemizde tescil yaptırabilen zaten türkçe dil desteği ve reklam ile türkiye pazarına girer).

türkiye'de kullanıp, üstüne bir de markayı kendi adına tescil ettirirsen başının ağrıyacağını zannetmem. markayı tescil ettirmeyebilirsin ama tescili kesinlikle tavsiye ederim. ileride asıl marka sahibi hükümsüzlük davası açabilir. hükümsüz kılınır kılınmaz ona mahkeme karar verir. ama bir sıkıntı olmaz gibi. o zaman geldiğinde hal ve şartlara göre durumu tekrar değerlendirmek gerek.

bu durumdan en kolay sıyrılmanın yolları:

1. logo değişik olabilir
2. farklı özellikler katılabilir
3. isim farklı olur (ingilizce ise direk türkçesini yazmak değil kastettiğim)
4. ne bileyim işte buna benzer şeyler.
  • nakippoyraz  (08.11.15 01:35:56 ~ 02:10:21) 
@nakippoyraz çok teşekkür ederim


  • sosyal muhendis  (08.11.15 01:42:49) 
@hayirsiz o açıdan yaklaştım ben de zaten, kodu kopyalamadığım ya da tasarımı birebir aynı yapmadığım sürece sıkıntı olmuyor diye biliyorum.

çok teşekkür ederim görüş için.
  • sosyal muhendis  (08.11.15 02:07:05) 
hayirsiz haklı, fakat türkiye'de ve avrupa'da yazılım patenti almak mümkün. aşağı yukarı her tür uygulamanın patenti alınabilir.

Yaptığın uygulama uluslararası taramalara takılacak kadar büyürse zaten değiştirirsin, rahat ol.
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (08.11.15 12:05:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.