[]

Dil bilmeyen insanlar nasıl düşünürler?

yani biz yapacaklarımızı düşünmek,bi konuda karar vermek için dil kullanıyoruz bu belli bir yer kaplıyor zihinde, ancak dil bilmeyen bir insan şekillerle düşünebilir kanımca bu onun analitik zekasını yüksek yapabilir mi yada soyut düşünce gücünü, yani dil bizim zihnimizi köreltir mi?
not:2-3 yıl öncede sormuşum bu soruyu sevgili duyuruya eski duyurularıma bakarken aklıma takıldı tekrar eski sorduğumda tam aydınlanamamıştım.



 
Aslında dil sadece var olan kavramların isimlendirmesi.

Yani atıyorum bir ağaca, "ağaç" ismini vermesen de, onu gördüğün zaman kafanda bişey beliricektir. İşte o kavramlar üzerinden düşünür insan.
  • Wilhelm  (05.11.15 03:06:31) 
sorunuzu yanlış mı anladım bilmiyorum ama visual thinking'e bir göz atmanızı tavsiye ederim.

en.wikipedia.org
  • yorke  (05.11.15 03:07:02 ~ 03:14:03) 
İşte benim de düşündüğüm şey şu ağaç kelimesi olmasaydı biz bi ağaç düşünecektik aklımızda ağacın dallarını gövdesini belki şimdi sadece 4harften oluşan bi şey ilki gibi olsaydı bizim hayalgücümüz zihinsel aktivitemiz daha fazla olmaz mıydı,yani sonuç olarak dil bizi kolay yola sevk edip köreltiyor mu?


  • lansta  (05.11.15 03:10:51 ~ 03:14:57) 
ben tam tersini düşünüyorum. dil insan beyninin gelişmesi ile ortaya çıkmış bir şey. dil insanı diğer canlılardan ayıran unique bir özellik. zaten şekillerle düşünüyoruz. o şekillere isim atıyoruz yani ses dalgalarıyla veya yazılı sembollerle ilişkilendiriyoruz. ağaç bizim için halen ağaç. kullanılan tanımlık ise onu çevremizdekilere aktarmamıza yarıyor. zaten dilin ortaya çıkması, gelişmesi, detaylanması da insanların toplumsallığıyla alakalı. işbirliği arttıkça üzerinde konuşulması, iletişim kurulması gereken şeylerin sayısı artıyor. bu noktada ortak işaretler belirliyoruz ki kolayca işbirliği yapıp anlaşabilelim. dili kullanamayan insanın zihni nasıl çalışırsa çalışsın insan tek başına bir yere varamayacağı ve iletişim kurmadan hayatını devam ettiremeyeceği için bir işe yaramayacaktır.

bir de eski medeniyetlerden kalma metinlere, özellikle mezopotamya medeniyetlerinden kalanlara baktığımızda dil kullanımı bugünkü anlatım tarzlarına göre çok daha basit kalıyor. insanın bilgi birikimi arttıkça, ilerledikçe dil de ilerliyor, gelişiyor. terimler ekleniyor, soyut kavramlar devreye giriyor.

konu ile ilgili ileri okuma için ferdinand de saussure - temel dilbilim dersleri adlı kitaba bakabilirsiniz. dil felsefesi üzerine okuyabilirsiniz. özellikle dil nasıl ortaya çıktı konusuna eğilebilirsiniz. semiyoloji/işaretbilim üzerine de okuyunuz, asıl konu o zaten.
  • i ve been mistreated  (05.11.15 03:58:51) 
Ben de dil olmadan toplumsal bazda büyük ilerlemeler değişimler vb yaşanamayacağını düşünüyorum ama benim asıl demek istediğim dilin diğer insanlarla,toplumla iletişimdeki rolü gerekliliği değil kişinin sadece kendiyle alakalı kısmındaki rolü düşüncelerimizi bir dile indirgiyormuşuz gibi geliyor çoğu zaman ama dil olmasaydı oluşmasaydı bir şekilde biz düşüncelerimizi aklımızda neye kanalize edicektik ve o kanalize ettiğimiz şey bizi daha hayalgücü geniş olan aklında kelimelerle değil de sessiz filmlerdeki gibi düşünen bana göre zihinsel açıdan daha aktif canlılara dönüştürebilirdi,bu yüzden dil bir çeşit kolaycılık gibi geliyor bana daha fazla düşünmemizi engelleyen bir şey gibi,tam ifade edemiyorum ama


  • lansta  (05.11.15 04:24:31) 
ingilizceniz varsa bu radiolab bölümü tam sorduğunuz şeyleri tartışıyor: www.radiolab.org
bölümde savaş esnasında doğup büyümüş ve işaret dili eğitimi bile alamamış afrikalı dilsiz çocukların savaş sonrası bir yerde toplanıp eğitilmeye çalışmasıyla ilgili bir hikaye vardı.

  • talemon  (05.11.15 08:00:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.