[]

rüya görürken

beyin herşeyi önceden kurguluyor mu? yoksa herşey anlık mı gelişiyor?




 
dün gece, üniversitede bir dönem yakın arkadaşım olan elemanı gördüm. adamla alakalı o dönemden sonra herhangi bir şey yaşanmadı, yani, dün için önceden düşündüklerimin rüyamda kurgulanması imkansız. önceden kurgu diyecekler için; kel alaka, anlık da olabiliyor.


  • [silinmiş]  (02.11.15 11:00:19) 
Bu çok tartışılan bir konu ve herkesin farklı bir yorumu var. Bazıları bilinçaltı dışa çıkıyor diyor, bazıları "Alakası yok kardeşim" diyor. Her iki tarafın da kendilerine göre kanıtları var. Ortak noktaları şu: Genelde tek kez görülen rüyalarda çok bir olay yok. (İstisnalar olabilir) Beyin dinlenirken nöronların düzenlenmesi için bir nevi bir topraklama işlemi oluyor beyinde. Elektrik akımı oradan oraya gidiyor kafamızda. Bazen kaçaklar oluyor ya da akım gereğinden hızlı gidip nöronu uyarıyor. Kısa devre gibi durumlar oluyor. (Tam teknik kısmı çok da anlamadım) Rüyalar da o elektrik çarpığı sırasında gördüğümüz hayaller. O an beyinde ne düzenleniyor, ne gidip geliyorsa kurgu da o şekilde gelişiyor.

Çoklu görülen rüyalar veya rüyalardaki ortak desenlerin bir bilinçaltı dışa vurumu olabileceği söyleniyor. Örneğin, kendini çıplak görme, düşme, diş çıkması, birilerinden kaçma gibi temel bir özellik hayatın bir döneminde birçok rüyada birden ortaya çıkıyorsa, bunun bilinçaltının bir kurgusu olabileceği iddiaları var. Bunların da yorumlanması ekole ve rüyanın içeriklerine göre çok değişebiliyor.
  • aychovsky  (02.11.15 11:13:44) 
''Elektrik akımı oradan oraya gidiyor kafamızda'' ise durum saçmasapan rüyalar görmrmiz gerekir..işte bir yerde yürürken kuş olup araba kullanıp birden havuç olup kedi kovalamalıyız vs..

ama bazı rüyalarda bildiğin kurgu oluyor.. nasıl ayarlıyor eyin bunları garip.. tek açıklaması uyanıkken bazen dalarsında hayal kurarsın ya onun gibi olması.. yani uyurkende bilinç bir nevi açıkmış gibi..

bunlar hep garip şeyler tabi..
  • dedim dedim de kime dedim  (02.11.15 11:44:24) 
Açıkçası o kısmı ben de merak ettim ve hala merak ediyorum, ama o kısmı ile ilgili kesin bilgiye rastlamadım henüz.

İki kısmı azıcık açıklığa kavuşturabilirim.
1. Bir elektrik kaçağı bir rüya gibi düşünülebilir. Tam böyle değil de, bu bir yaklaşım.
2. Bilinç uyurken açık ve bir şeyler almaya çok yatkın.

Bu ikisini birleştirdiğimizde ne oluyor; örneğin, dışarıda yanımızda biri otursun ve konuşsun biz uyurken, onun dediğini rüyamızda görebiliyoruz. Ya da üşüdüğümüzde rüyada da üşüdüğümüzü, susadığımızda rüyada susadığımızı da görebiliyoruz. Bu kurgular o anlık oluşuyor.

Aynı şekilde, lucid dreaming yapabilmek de zaten bilincin tamamen kaskapalı olmadığını gösteriyor. Bilinçle müdahale edebiliyorsun rüyaya.

Elektrik kaçakları rüyaların saçma kısmını oluşturuyor, bu doğru. Örneğin, rüyamda Indiana Jones gibi oradan oraya atladığımı görürüm. Hollywood filmi gibi olur, onlar hep kaçak.

Ancak insanların rüyasında görebildikleri şeyin bir sınırı var, insan bildiği kadarını rüyada görebiliyor, bilmediği kadarını göremiyor.

Bu elektrik kaçaklarının rüyayı oluşturduğu birçok bilimsel gözlem ve yöntem (MR'lar, vb) ile kanıtlanmış bir şey, kurgu da o an oluşuyor. Bunu film gibi düşünelim. Bir senaryo var ama senaryo öncesinde bir anafikir olabiliyor. Örneğin, çok kafana taktığın bir şeyi gece rüyanda görebiliyorsun. Çözemediğin bir problemi rüyada çözebiliyorsun.

Bir gecede ortalama 5-7 rüya görülüyor, rüyaların süreleri hakkında yoğun tartışmalar var ama ortalama birkaç saniye sürdüğü biliniyor. Milisaniye gibi şeyler yalan ama dakikalar da bir o kadar yalan. Yapılan araştırmalara göre ne zaman kalktığın (rüyayı görüp görmez kalkmak gibi) rüyayı hatırlamada en etkili şeylerden biri. Diğer bir sonuç da insanın gördüğünü gerçek sanması. Evrimsel olarak duyularımızla veri alarak bunları hayatta kalmak için kullanıyoruz. Örneğin, bir korku filmi izlediğinde bilincin bunun ne kadar kurgu olduğunu bilse de, bilinçaltı böyle bir tehlikenin varlığını öğreniyor ve ona karşı savunmaya geçiyor. Bu nedenle, normalde korkmayacağın bir şeyden korkmuyorsun ama o şey seni rahatsız edebilyor. Buradan rüyalara gelirsek, beyin bu gördüğünün kurgu olduğunu biliyor ama bir yandan da geri besleme mekanizması "Böyle şeyler de mümkün dünyada"yı alıyor. Eğer bu alınan bilgi eşik değeri geçerse sinirler geriliyor, hormonlar salgılanıyor ve uyanabiliyoruz, böylece hemen uyandığımız için rüyayı hatırlayabiliyoruz. Örneğin, bir yakının öldüğünü gören bir kişi gözyaşları içinde kalkabiliyor ve bir süre uyumayaibiliyor. Tırt rüyaların ise bizi dürtme etkisi az, o nedenle uyuyup geçiyoruz ve hatırlamayabiliyoruz.

Tek faktör kalkma zamanı değildi ama üstünde az çok uzlaşılmış bir faktördü. Bir ortak nokta da erkeklerin kadınlardan çok daha az rüya hatırladığı. Bunun biyolojik, toplumsal birçok nedenini sıralıyorlardı. Ayrıca her rüya da herkes için aynı yataktan zıplatma kapasitesine sahip değil. Tırt kaçaklı rüyalarda kalkmıyor olmamız da dile getirilmiş bir şey ama üstünde uzlaşılmış değil.

Buna ek olarak, Jung'dan sonra onu takip edenlerin daha sonra oluşturduğu bir kol da rüyaları kaçaklar, günlük hayatın etkileri ve bilinçaltı kombinasyonları olarak yorumluyor. Yani bir kısmını önceden kurguluyorsun ama kalanı sürpriz gibi. Ancak birçok bilişçi akademisyen de bunu reddediyor. Dolayısıyla pek bir kesinlik yok zaten o konuda. Herkes birbirine çamur atma peşinde. Kalanı için takipteyim.
  • aychovsky  (02.11.15 12:47:17 ~ 12:47:59) 
dostum gördüğün şey gerçek olabilir. o gördüklerin paralel evrende gerçekten o şekilde yaşanıyor olabilir :) :) :)


  • ergenpezeveng  (02.11.15 13:31:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.