[]

Kafe açarken nelere dikkat etmeli ?

sevgili duyurucular

elimde belli bir sermaye var. gücüm yettiğince bir kafe açmak istiyorum. daha önce 6 sene kadar önce kısa bir kafe açma deneyimim oldu ama orada akraba daha yetkiliydi. yani çok tecrübeli olduğum söylenemez. tecrübeli veya işi bilen arkadaşlara şunu sormak istiyorum. önerileriniz nelerdir ?

1)-Bölge olarak bildiğim,yaşadığım yerde açmak tabi ki daha mantıklı geliyor ama farklı bir yerde olabilir. nereyi biliyorsun derseniz bakırköy,ataköy,zeytinburnu,bağcılar,beyoğlu,beyazıt gibi yerlere hakimim. hemen hemen tüm ilçelerde farklı insan profilleri var dolayısıyla nelere dikkat etmek lazım,hangi bölge kafe açmak için mantıklı bunu sormak isterim

2)-Kafe açacak birinin nelere dikkat etmesi gerekli ? konum olarak neleri gözönüne almalıyız neleri gözardı edebiliriz ?

mesela caddede bir dükkan açsan 15bin tl kira istiyorlar ama ara sokağa girdiğinden 3bin tlye düşüyor. arada tabi ki farkındalık farkı var.

3)-Kira arttıkça haliyle depozito vs gibi masraflarda artacak. bütçem net olarak belli değil ama çekebileceğim kredilerle 40-70bin tl arası olacak gibi. bu tutarlarda ne kadara kadar kiraya risk alınabilir ?

4)-Bunu o bölgeyi bilen biri olabilir diye soracağım. Bakırköy-osmaniyede Referans Bakırköy isimli rezidans tarzı siteler yapıldı. burada kiralık dükkanlar var. tahminimce siteler daha dolacak henüz genel anlamda boş sayılır. burada bir dükkan tutup kafe açmak mantıklı olur mu ? geleceği var mıdır ?

5)-Bir kafe devir almak mı mantıklıdır yoksa sıfırdan bir dükkana kafe açmak mı ? ikisininde artıları eksileri var. ama benim gördüğüm adam iş yapmayan dükkanı şehir değiştireceğim gibi bahanelerle 50-100bin tl fiyatlarla okutmaya çalışıyor. sizce gerçekten iş/şehir/hastalık gibi sebeplerden devreden var mıdır ? yoksa devirlerin çoğu iş yapamadığından mıdır ?

6)-Yine devirle alakalı bir soru. Atıyorum adamın tekinden bir dükkanı 40bin tlye devir aldım. dükkanın asıl sahibinin birkaç ay sonra bir sebepten bizi kovma şansı var mı ? bununla ilgili sanırım devir hakkı diye birşey var. biraz bilgi verebilir misiniz ?

yardımcı olan yorum yapan herkese şimdiden teşekkürler

 
Genel olarak kafeciliğin zorluklarını yazayım.
1. Teknenin kıçında işinin başında olacasın. Sabah erken açıp gece geç vakte kadar her gün çalışacaksın. iş otursa da böyle oturana kadar haydi haydi böyle.
2. Çok yorulacaksın, ayakların tutmayacak, belin kopacak, çaktırmayacaksın.
3. elemanlara asla güvenmeyeceksin, zira her türlüsü gelecek.
4. müşteriye giden çayı neyi sürekli tadımlayacaksın, miden çıfıt çarşısına dönecek.
5. kiraladığın yerin üst katlarında oturanlardan hiç birinin gıcıklık yapmaması lazım. müzik gürültü vs. istemeyen bir kişi bile olsa o iş yaş.
6. muhasebecinin ödeyeceği vergileri filan kendin yatır, parayı muhasebeciye verme. veriyorsan da her ödemenin makbuzunu iste. (aslını gör)
---/---
bölgeyi (istanbul'u) çok iyi bilmiyorum yer konusunda bişey diyemem.
müşteriyi çekmeyi başarabilirsen ara sokak, site gibi yerlerde de ana caddede de tutunabilirsin. yer de önemli ama senin iş becerin, insan ilişkilerin, yaklaşımların daha belirleyici bence.

devir konusu bana çok özel durumlar dışında iyi bir seçenek gibi gelmiyor. emin olamıyorsun, gerçekten kazandığını bilirsen neyse. bilmiyorsan girişmemek daha iyi. ya da çok iyi araştıracaksın.
6. soruyla ilgili; dükkan sahibiyle yeni kontrat yaparsınız. 10 yıl süre var bildiğim kadarıyla dükkanlarda da geçerli mi tam bilmiyorum, araştırırsınız.

hep olumsuz şeyler yazdım gibi oldu. şimdi asıl meseleye gelelim; tutturursan kazancı çok güzel :)

hayırlı uğurlu olsun:)
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (01.11.15 23:19:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.