[]

İnsanların fiziksel özellikleri ve karakterleri arasında bir bağ

var mı sizce? Bu konu bildiğim kadarıyla antik yunanda arstodan hipokrata kadar meşgul etmiş filozofları. Hatta hipokrates'in kendisinin öğrencisi olmak isteyen birisini dış görünüşü itibariyle tehlikeli olarak algıladığından geri çevirdiği söyleniyor.

Öte yandan 18.yy'da avrupada da epey popüler olmuş bir düşünce. Zaten bir çok yazarın romanlarına baktığımızda karakter özellikleri verilirken fiziksel özelliklerle bir bütünleştirme yoluna gittiğini görebiliyoruz. Örn: dar alın.

Birleik krallıklarda University of Stirling tarafından yapılan araştırmada büyük ölçüde karşı karşıya gelip bir süre sessizce duran insanların yüz özelliklerine göre birbirleri hakkında yaptıkları karakter yorumları büyük ölçüde örtüşmüş. Lakin bu araştırmada kıyafet vs. gibi etkenler de katıldığından pek geçerli sayılmıyor.

Öte yandan newscientist'in yaptığı araştırmada 1000'i aşkın üyelerinden bilgisayardan direk olarak fotoğraflarını çekip göndermeleri istenmiş ve karakterlerine dair bir küçük test çözmeleri istenmiş. burdan bir plan çıkarılmış ve sonuç olarak kadın katılmcıların yüzlerinden %70'lere varan doğruluk payı alınırken erkeklerde bu %20'lerde görülmüş. Nedeni de kadınların yüzlerinin daha kolay okunması yada erkeklerin test esnasında pek dürüst davranmadığından bahsediliyor.



Soru başlığını direk fizyonomi olarak da açabilirdim ama birçoklarımız terime yabancı olabilir.Bu kadar yazıdan sonra soruyu tekrarlamakta fayda var. Fiziksel özelliklerimiz ve karakterlerimiz arasındaki bir bağa inanıyor musunuz?

 
İlişki var bence. İnsanlar senin tipine fiziksel ozelliklerine göre sana davranıyorlar. Buna göre senin karakterin, hayatı algılayış biçimin hareketlerin değişiyor.


  • kelepir  (17.10.15 19:12:20) 
evet siskolar cok asabi mesela. (╯°□°)╯︵ ┻━┻

aha op de sisko sanirim, soruna cevap verdim iste ama kanitladin bir nevi tesekkurler ^^
  • chaotic good  (17.10.15 19:14:15 ~ 19:54:58) 
Evet. ekseriyetle var.


  • 1adam  (17.10.15 19:29:40) 
bugüne kadar tanıdığım tüm şişkolar, bencil, kibirliydiler. hiç şaşmadı.


  • hzben  (17.10.15 19:57:34) 
kelepir+1

uzun boyluların iş hayatında daha başarılı olduğu gerçeği var misal...
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (17.10.15 20:11:51) 
@kelepir güzel bir bakış açısı. Lakin bunun ters tepme olanağı da var diye düşünüyorum. Örneğin baby-face denilen insanlar orduda en çok rütbe alanlar ve akademik hayatta da gayt başarılı noktalara gelen insanlarmış istatistkiklere göre.

@chaotic, 1.78 boy ve 68 kiloyum. Yağ oranım 2 hafta önce ölçtürdüğümde %4'dü. 2 haftada da kastettiğin kilolara gelebileceğimi sanmıyorum. Sadece "şişko" terimimnin siyahlara kullaılan "n"li terim gibi hakaretvari olduğunu düşünüyorum. Aynısı @hzben için de geçerli. Ama tespitiniz de katılıyorum. Ne kadar kilolu insan tanıdıysam agresif şahıslardı.

@ j r r tolkien, bildiğim kadarıyla darwin dış görünüşe bağlı verilen yargıları evrim sürecinden kalma doğrular olarak görüyor. Yani bi ortama girdiğinde sivri çeneli kaşları gözlere yakın şekilde bir tip gördüğünde hayvansı iç güdüler eşliğinde beyin tehlike sinyalleri üretiyor. Yani senin dediğin belki içine kapanıklı ve sosyallik bağlamlarında mantıklı olabilir ama karakter kategorisi çok geniş.
  • unsuz bir turk dusunuru  (17.10.15 20:12:05 ~ 20:20:44) 
kilolu insanlar daha agrasif tespitine çok katılmıyorum. en azından benim çevremdeki kilolular çok rahatlar valla, hele bir tanesi bi kahkaha atar sokak inler.

yalnız şöyle bişey varmış; ana karnındayken annenin zor koşullarda olması, doğan bebek için aynı zor koşulların devam etmemesi sonucu fazla kilo alımı olabiliyormuş. mesela 2. dünya savaşından sonra doğan bebeklerin sonradan obez oldukları gözlemlenmiş gibi... belki sözünü ettiğiniz agresifliğin de nedeni aynı şekilde zor etkenler olabilir.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (17.10.15 20:45:57 ~ 21:28:26) 
kelepir+1

Ek olarak insanlar da kendi tiplerine ve fiziksel özelliklerine göre kendi karakterlerini belirliyorlar çoğu zaman. Mesela yakışıklı olmayan erkekler kompleksli ve kıskanç oluyorlar. Çünkü kendinde olmadığı için çocukluğundan başlayan kıskançlıklar, kompleksler zamanla karakter biçimine dönüşüyor. Bu konuda binlerce analizim oldu diyebilirim. Yine kısa boylu insanlarda da aynı şey mevcut. Özellikle erkeklerimiz boy konusunda daha takıntılılar, kendilerinden uzun ya da çevresindeki bir kadının uzun boylu bir erkeği beğendiğinde sorunlar çıkabiliyor. Oysa kadınlar genelde kısa olup; bunu bildikleri için kendilerine fazla sorun etmiyorlar. Tabii ki kadınlardaki işleyiş biraz daha farklı; onlarda da kilo olarak adlandırabiliriz. Kilolu kadınlar kompleksli, hırçın ve tercih edilmemenin getirdiği sinirlilik ruh haliyle karşımıza çıkıyor. Uzun boylu, yakışıklı, birçok noktası düzgün olan erkekler ise daha rahat, kendinden emin diyebiliriz.

Tabii bunların hiçbiri yadırganacak bir şey değildir.
  • sorumatik  (17.10.15 20:57:24 ~ 20:59:31) 
Ben böyle bir bağ olduğunu düşünüyorum, bilinçli/bilinçsiz bir yüze baktığımda karşıya dair düşüncelerim şekillenmiş oluyor. Hatta bbc'de bi' yazıda çoğu insanın istemeden de olsa yüze dikkat ettiği ve bunun iş hayatında ve sosyal hayatta face-ism diye nitelendirilecek kadar faşizme kaydığını yazmışlardı: eksisozluk.com

Gözü büyük olan, güvenilirdir; alnı geniş olan, zekidir; kulağı küçük olan, diğer insanların laflarını pek önemsemez, gibi kalıplaşmış şeylerin gerçekten tuttuğu da oluyor ama bence fiziksel özellikle karakter arasındaki bağın en sağlam/güvenilir olduğu yer: yüz.
Kullandığımız mimikler/karakterimiz yüzümüze belli bir ifadenin oturmasını sağlıyor: agresif insanın kırışık alın ortası, tatminsiz insanın aşağı doğru eğimli dudağı, samimi insanın bakışı... Bunlara dikkat edince gerçekten bi' korelasyon mevcut. Ama bazen de tv'de filan denk geliriz ya: herif, yapmadığı psikopatlık kalmamış bir ruh hastası ama tam bir bebe surat, yüzüne baksan kefil olursun...
Ancak bir yere kadar genelleyebiliyoruz demek.
  • o my god they killed kenny  (17.10.15 21:03:50 ~ 21:04:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.