[]

bir ulkenin sistemini degistirmek ne kadar kolay?

Arkadaslar selam,

Isvicreli bir arkadas, "cogunluk istedigi zaman bir ulkenin sistemi degisir"diye kesin bir yargi one surdu. Ben ise bu fikre katilmadigimi, insanlarin istemesinin disinda ortam sartlarinin da degisime uygun olmasi gerektigini ve gerektiginde daha az kisiyle de sistemin basarili bir sekilde degisebilecegini soyledim. Fakat kendisi israrla eger cogunluk istiyorsa, sistem degisir demeye devam ediyor ve az kisiyle yapilan degisiklikler kesinlikle uzun omurlu olmaz diyerek gunumuzden bazi ornekler veriyor...

Tabii bu olay "butun kugular beyazdir" demek gibi bir sey, bugune kadar bildigim kugularin beyaz olmasi, tum kugularin beyaz olmasi gerektigi anlamina gelmiyor.

Eger cogunluk sistemi degistirmisse bu tarihe basari olarak gecmistir ama diger turlu olup da tarihten bu ornek silindigi icin (sonucta tarihi kazananlar yaziyor) bu durumdan haberdar olmayabilecegimizi soyledim. Tabii aklima ornek gelmedigi icin somut bir ornek veremedim.

Tabii olayi tek bir degiskene baglamak bence cok dogru degil... Ben cogunlugun istedigi zaman sistemi degistirebilecegini dusunuyorum ama sadece istemenin yetmeyecegini dusunuyorum.

Sizler bu konuda neler dusunuyorsunuz?

 
dogru demis. mesela demokrasi cogunluklarin sistemidir. yuzde 50.1, yuzde 50,1in rakamsal olarak ifade ettiginden cok daha buyuk bir guce sahiptir niteliksel olarak. (maalesef demeliyiz belki de)

aklima da direkt turkiye ornegi geldi. su anda turkiyede yuzde 40in dedigi oluyor, yaridan fazla bile degil. sadece digerlerinden daha fazla.

edit: aklima da zaten su unlu soz geldi direkt: (bkz: siz isterseniz hilafeti bile geri getirirsiniz)
  • baldur2  (15.10.15 18:06:31 ~ 18:10:01) 
zaten çoğunluk istiyorsa bir takım şartların oluşmuş olması gerekir. Bir takım olaylar yaşanır, ortam hazırlanır ondan sonra katılım artar. hiçbir devrim, hiçbir değişim, hiçbir dönüşüm yüksek katılımla başlamaz ancak yüksek katılımsız da gerçekleşmez.

tabi değerlendirme farkının oluşması doğal. bir tarafta ki birey demokrasinin kalbinde, aydınlanma çağını yaşamış, düşünsel devrimin gerçekleştiği bir toplumda yaşayan bir birey diğeri maalesef hala orta çağ toplumunda yaşayan ya da o topluma doğmuş ya da o toplumda doğanlar tarafından yetiştirilmiş bir birey.

edit: 'maalesef' kelimesi toplumun orta çağ toplumu oluşuyla ilgiliydi. seni yerdiğimden değil. durum değerlendirmesiydi.
  • air  (15.10.15 18:09:54 ~ 18:12:50) 
bu doğru olsa ortada dikta rejimi kalmazdı. imtiyazlı bir azınlık pek ala kendisinden kat kat kalabalık bir kitleyi yönetebilir. o kitle rejime tamamen karşı olsa bile uzun yıllar baskı altında tutulabilir. tarih de dünya da bunun bir yığın örneğiyle dolu. arkadaşının neden bahsettiğini anlamadım doğrusu.
dikta rejimleri çoğunlukla içerden değil, dışardan yıkılır.

  • chavezding  (15.10.15 18:16:19) 
Sistemi değişir demiş, ertesi gün o sisteme uyanırsın dememiş. Ske ske değiştirirler yani evet.


  • gunde 3 litre kola icen adam  (15.10.15 18:18:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.