[]

Anadolu çomarı bence çok rahatsız edici bir kavram

öncelikle bu anadolu çomarı tam olarak ne demek bilmiyorum.
Belli ki insanları aşağılamak için kullanıyorsunuz, tahminimce yobaz, her şeye kapalı, anlayışsız insan vs şeklinde bir tanımı olduğu izlenimindeyim.

Anadoluda yetişmiş/büyümüş birisi olarak bu özellikleri taşımadığımı düşünsem de içerisinde anadolu geçmesinden dolayı alınıyorum ve çok rahatsızlık duyuyorum.

Şimdi çoğu kişi alınıyorsan sende öylesin vs diyebilir çok umurumda değil bu şekilde yobaz vs olmadığımı düşünüyorum.

Ha başka anlamı varsa beni aydınlatın,
Rahatsızlık duyan benden başka birisi var mı?

 
rahasızlık vermek ıcın zaten?


  • bryan fury  (13.10.15 11:21:35) 
kime rahatsızlık vermek için peki?
bu lafı hak eden insanlar sizce rahatsız oluyorlar mı?

  • basond  (13.10.15 11:23:13) 
Rahatsızlık duyuyorum +1

Bu tanımın ne için kimler için yapıldığını da bilmiyorum fakat rahatsızlık duyuyorum.
  • birfincankahvedahaisteyenadam  (13.10.15 11:23:15) 
Sözlüğün ne kadar iki yüzlü, ne kadar sinsi biryer olduğunu göstermek dışında hiçbir faydası olmayan saçma bşr genelleme. Ha birde standart ekşici ergenlerin mastürbasyon tanımlamalarından birisi.

Sorsan en aydın, en geniş, en akıllı, en hümanist bunlardır. Ama sevmedikleri bir kişiye, bir görüşe anında yaftayı yapıştırırlar.
  • arnatuile  (13.10.15 11:23:29) 
sen öyle olmayabilirsin ama Anadolu'daki çoğu insan ne yazık ki bu şekilde.

devletin "sağlamadığı" eğitim imkanları sayesinde insanlar cahil bırakılıyor ve bir takım godoş siyasetçiler tarafından bu cehalet ilmek ilmek işlenerek yobaz, ahlaksız bir hayat biçimi olarak empoze ediliyor.

başka bir anlamı da yok zaten.
nasıl bu anadolu çomarı denilen kısım izmire "gavur izmir" diyor aynı şey.

üstüne alınmadığın sürece bir sıkıntı yok zaten.
  • teritori  (13.10.15 11:24:29) 
ismi kezban olan kızların sizi bir kaşık suda boğması gerekirdi öyleyse. aynı şey çünkü. biraz araştırsam burda "ikşici ikiyizliliği" diyen tiplerin en az birinin kezban kalıbını kullandığı çıkar ortaya.

tepkim duyuru sahibine değil bu arada. genel.
  • piremses  (13.10.15 11:26:30) 
iyide adam cahil bırakılmışsa adamın suçu ne?


  • basond  (13.10.15 11:26:36) 
Valla ankara'da dogdum buyudum o kavram ile anlatilan insanlar gercekten cok var , Ankara'da bile cok fazlalar cevre illerden cok goc aliyor ve yozgat, cankiri,kirsehir,nevsehir gibi illerden gelen populasyon ankara'nin genel esnaf kitlesini olusturuyor bu yuzden ankara da yobaz bir sehir. Ben de Anadoluluyum ve rahatsiz olmuyorum cunku gercekten tam tarif edildigi gibi bir anlayis var.


  • neferkitty  (13.10.15 11:27:26) 
bence o çomar olarak bahsedilen insanlara 81 ilimizde de rastlanabileceğinden kulağa ilk başta garip gelse de Türkiye çomarı olarak değiştirilebilir.


  • candanag  (13.10.15 11:30:32) 
4chan'de falan var olan araplar için kullanılan sandnigger kalıbından türemiş gibi duruyor bana. tipik yaftalama.


  • hononu  (13.10.15 11:32:44 ~ 11:33:05) 
bence direk ekşi sözlük'e indirgemek doğru değil. şükrü erbaş'ın köylüleri niçin öldürmeliyiz şiiri çok benzer eleştiriler yapıyor.


  • archmage mahmut  (13.10.15 11:34:26) 
+ bu ülkede nerden baksan %90'ımız anadoluluyuz yani. boşa duyar kasmaya gerek yok.


  • piremses  (13.10.15 11:47:56) 
bu dediğin suçlar dünyanın her yerinde var, ama anadoluda bir arıza olduğunda hemfikirim,
ancak bu suçlar yüzünden mi anadolu çomarı deyişi türedi? Anadolu çomarı bu suçları işleyenler mi? Bu suçlara yatkın olanlar mı?

  • basond  (13.10.15 11:48:53) 
izlenimim daha çok siyasi anlamda aşağılamak istenen kişilere söyleniyor yobaz dünyaya kapalı her şeye kapalı insanlara. tecavüzvüler gaspçılar vb insanlara anadolu çomarı şeklinde bir şey denmiyor.

Duyar kasmak değil amacım biliyorum herkesin anadolu insanı olduğunu.
  • basond  (13.10.15 11:51:29) 
"Aşık Veysel’in torunu Halil Süzer anlatıyor: “Dedem köylü kıyafeti giyiyordu. Elbisesi de yamalıydı. Ayakkabı olarak çarık giyiyormuş. Hatta çarığı bile yamalıymış. O dönemin fakirliğinin getirdiği durum bu. Zabıta polisleri onu Ulus’tan atmışlar” derken onun Atatürk’ü ziyaret etmek istediğinden falan söz etmiyor. Bu kılıkla sokakta görünmesine izin verilmeyen insanın köşke alınamamasında da şaşılacak bir şey yok zaten. Ancak o yılların Ankara’sında yaşayan herkesin maruz kaldığı muameleydi bu."

Benzer zihniyet.
  • harvey  (13.10.15 12:00:36) 
rahatsızlık duymuyorum ama daha dikkatle kullanılması taraftarıyım. bu tabire ilk defa 4chan'in türk versiyonunda rastlamıştım. muhtemelen kaynağı da orası. oradaki kişilerin sözlükte trollük amacıyla açtıkları birkaç başlıkla da topluma yayıldı.

bana göre bu tabiri karşılayan örnekler üzerinden gidelim;

- iki yüzlü, kadını hor gören, sakat bir ahlak anlayışına sahip

- şark kurnazı, dalavere çevirmeye yatkın

- kaynağı belirsiz bir öz güvene sahip, cahil olan ve bunu marifet zanneden

- memleketine, dine ya da siyasi fikre uğrunda başkasına şiddet uygulayabilecek kadar bağlı olan insan tipidir.

anadolu çomarı fakir ya da köylü demek değildir. şahin'inde yüksek sesle müzik dinleyip drift yapmaya çalışanlardır, çal keke çal videosundaki döner bıçağıyla dans eden gençlerdir, ankara'daki patlamaya sevinen insanlıktan nasibini almamış tiplerdir.
  • zgrydn  (13.10.15 12:26:53) 
Az önce bunu ben kullandım cevapta. Ondan bana cevap hakkı doğdu. Aslında kullanılması daha uygun şeyler de var ama bunun vurucu etkisi yüksek. Görece yeni bir tabir ve bu tip de son birkaç senedir iyice gözle görülür hale geldi. Klasik yergi kelimeleri artık nitelemeye yetmiyor. Özetle bağnaz, hödük, çirkef, ahlaksız, dejenere, kadın düşmanı, dini şekilci yaşayan dindar gibi ülkemiz insanının ezici çoğunluğunda zaten default bulunan özellikleri barındıran ve hakim kültüre ait olduğu için değişime kapalı görünen, kapalı ve küçük çevrede büyüdüğünden avrupalı kız görünce o..., yahudi görünce siyonist, kürt görünce terörist diye düşünen, kozmopolitleşmesi zor taşra, kasaba insanını kastetmiştim. Anadoluda yaşayan herkes anadolu çomarı olacak diye bi şey yok. Ben de anadoluluyum. Çok güzel şeyler de var türkiyede. Ama bu insanlarla büyüdüm, tatile memlekete gelince yolda beni görüp "ee mist sen şimdi orda karı s...yon mu hehehehe" diye muhabbete giren insanlardan, cumayı kaçırmayıp akşam rusa giden, bonzai muhabbeti yapanlardan bahsetmeye çalışmıştım.

İlber ortaylı kasabalılık hakkında bolca yorum yapıyor. Biraz ona benziyor bu çomar muhabbeti.
  • i ve been mistreated  (13.10.15 12:27:22) 
var, bunu kullananların kendilerini entelektüel, solcu veya liberal, terbiyeli, sağduyulu bir kesimin parçasıymış gibi hissetmesinden daha da rahatsız oluyorum. bunu savunmaya çalışanlardan da iki kat daha fazla rahatsız oluyorum.


  • neseranni  (13.10.15 12:29:12 ~ 12:29:43) 
ben de bir anadolu şehrinde doğup büyüdüm. memleketime bakınca anadolu çomarı lafı az bile kalıyor, duygularımı anlatmaya yetmiyor. kendimi onlardan üstün gördüğüm için filan değil, onlar kendini benden üstün gördüğü, bana hükmetme, nasıl yaşayacağıma karar verme hakkını kendilerinde gördüğü için bu sıfatı hakediyorlar.

mesela sen avrupalılar bize "kara kafa" dediği için de rahatsız oluyorsundur. benimse hiç umrumda değil.
  • inspired by a true story  (13.10.15 13:17:08) 
hiç bir avrupalının bize kara kafa dediğini duymadım, ama derlerse bile tv de gördükleri kara çarşaf giyenlerden dolayı dediklerini düşünür hak veririm.
Ayrıca tüm ülkenin öyle olmadığını bildiğimden dolayı yanlış bir şey olduğunu kendisine anlatırım. Aynı anadolu çomarı gibi bir kısım yüzünden tüm ülkenin yaftalanması beni tekrar üzer.

  • basond  (13.10.15 13:20:47) 
@basond valla ben çok duydum, çarşafla falan da ilgisi yok. avrupada yaşayan türklerden dolayı. istediğin kadar anlat, milyonlarca insana mı tek tek anlatacaksın? biri çomarlık yapınca yine aynı şeyi düşünecekler zaten. o yüzden canını sıkmaya değmez.

ben de anadolu insanıyım diye anadolu çomarı lafına mı üzülücem? peehhh... o anadolu insanın orada yaşarken bana ettiği hakaretleri, aşağılamaları, ettiği tacizleri saysam sen de çomar bunlar dersin.
  • inspired by a true story  (13.10.15 13:36:56) 
anadolu çomarı siyasi bir söylem. bir kısım insanımızın (oylara bakınca anadolu yoğunluklu) son dönemde içinde bulunduğu körü körüne sadakatı eleştirme amaçlı kullanılıyor. hani bir grup insan otur diyor oturuyor, miting diyor mitinge gidiyor, oy diyor oy veriyor, biri bişey demeden hiç bir şey yapmıyor, sahibini korumak için bir iki havlamanın dışında insiyatif kullanmıyor ya..

göbeğini kaşıyan adam, dağdaki çobanın oyu gibi versiyonları da var. anadolu çomarı deyişi beni diğerlerinden biraz daha fazla rahatsız ediyor.

ben bu durumu anlatmak için "resmi gazete yalan söylüyor diyen dayı gibiler" demeyi tercih ediyorum.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (13.10.15 13:48:49 ~ 13:49:51) 
al abicim sana anadolu çomarı işte
eksisozluk.com

  • teritori  (14.10.15 09:22:51) 
teri + 1

katıksız anadolu çomarının sesini duymak istiyorsan video ya
görmek istiyorsan alttaki yorumlara bak

www.facebook.com
  • titiraprap  (14.10.15 18:00:09) 
zgrydn demek isteyip de toparlayamadıklarımı çok güzel aktarmış. ne anadolulu ne de çomar olmama rağmen bence de rahatsız edici bir kullanım, yani ben birine bu yakıştırmayı yapamam. haksız bir tabir mi, kesin öyle diyemeyeceğim. birileri bu insanlara bu yakıştırmayı uygun görmüş, tasvip etmiyorum ama objektif bakınca anlam verebiliyorum.


  • baba jo  (14.10.15 18:11:35) 
teri ve advo +1
duymuyorum rahatsizlik felan, biz atayiz terorist gavur olunca iyi...

  • chaotic good  (14.10.15 19:08:56) 
beyaz türklerin sıçmığı işte. yozgatta eğitim kötü de izmirde atomu parçalıyorlar sanki. veya yozgat'taki adam körü körüne oy veriyor da izmirdekiler çok derin analizler kasıyor.

hdpli vatan millet düşmanlarının kullanmasına zaten yorum bile yapmaya gerek yok.
  • tescillimarka  (14.10.15 19:19:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.