[]

Şimdiki savaşlar nasıl oluyor?

Yani eskiden böyle deniz/okyanus aşırı bombalarla değil de cephede birebir savaşılan zamanlarda yapılabilecek bir dolu şey varmış. Bireysel silahlanıyorsun, bölgesel kurtuluş hareketlerine katılıyorsun, tuzak kuruyorsun, cepheye mermi taşıyorsun filan ama şimdi o şekilde orduların dahil olmadığı bir durumda halka düşen görev ne mesela savaş halinde?

Sadece bizim devletimizin de kalkıp düşman ülkelere bomba atmasını mı bekleyeceğiz artık? Nasıl oluyor o işler, bilen birisi aydınlatabilir mi?


 
böyle oluyor işte, şu an ülkede ve ortadoğuda yaşadığın gibi.
senle savaşmak isteyen ülke dost gibi yaklaşıp, arkandan sana düşman olanları besliyor. onlar da gelip başkentinde bomba patlatıyor.

  • teritori  (13.10.15 08:50:00) 
eksisozluk.com

Kur savaşları
  • amarat  (13.10.15 09:13:06 ~ 09:13:15) 
Savunmada olan ülkedeysen, karşı taraf kara harekatı başlatana kadar, silah altına alınmamış olanların yapacağı tek şey kafalarını pek ortaya çıkarmamak olur. Çatışma bölgesine uzak yaşayanlar büyük ölçüde hayatlarına devam ederler.


  • arnold schwarzeneger  (13.10.15 09:13:26) 
ABD'nin son dönem ortadoğu projesine bakmak gerekiyor.

Irak ve İran dönemin çok güçlü ülkeleri. Bunları birbirine kırdırdıktan sonra (iran-ırak savaşı) Irak'ın hava sahasını bitiriyor. ardından kara harekatıyla direkt başkente çıkartma yapıyor ve Irak safdışı.

Halk ne yapıyor, ABD tarafından bakmayalım, onlar işgalci. Ama Irak halkı direnemedi, ABD ordusunu çiçeklerle karşıladılar. Irak yerine Türkiye olsaydı aynı şekilde, direnç gösterilirdi ama sonuç değişmezdi.

Artık halkın yapabileceği pek bir şey yok. Savaşlar drone'larla, nokta atışlarıyla uzaktan kazanılıyor. biz hendek kazsak ne işe yarayacak.
  • [silinmiş]  (13.10.15 09:23:49) 
sun tzu değilim amma ben şöyle düşünüyor ve söylüyorum: şimdi en başta savaşın amacı nedir? kazanç sağlamak. şu klasik rusların sıcak denizlere inme isteği geyiği var mesela. şimdi ruslar bunu amaçlarken, bir ayağını akdeniz'e atmak isterken denizi, kumu, güneşi mi düşünüyor? "oğlum buralar çok soğuk yav" mı diyor? elbette ki hayır. stratejik nokta orası. illaki gidip ordusuyla, tankıyla, topuyla tüfeğiyle almasına gerek yok. istediği şey orada söz sahibi olmak. hal böyle olunca, küçük sürprizler ve itlikler, serserilikler ve tabii ki piyon örgütler/gruplar savaşın başrol oyuncuları oluyor.

bugün türkiye'yi işgal etmek isteyen birisi uçaklarını kaldırıp ankara'yı bombalayamaz. belki adam bombaladığıyla kalır ama bir şey elde edemez, ankara'yı yakıp yıkmış olur sadece. bunun için savaşılmaz. ayrıca yiyecekleri bissürü ambargo, casus belli eksikliğinden doğan "vay rospu çocukları" tepkileri ülkenin kendi saygınlığını/güvenilirliğini azaltır.

o yüzden ne yaparsın? türkler kimlerle anlaşamıyor, türkiye'nin ne sorunu var? terör sorunu, kürt sorunu. şahane. şimdi o zaman ne yapıyoz? kürtleri gazlıyoz, ellerine silah veriyoz. hatta hazır ışid falan varken onlarla da aralarını bozalım, oraları karıştıralım. hatta bir tane de böyle FAK KÜRDS diye türk silahlı örgütü kuralım taam mı, onlar da kürtlere dalsın. şehirlerde kürtlerin evleri yakılsın, bazı mahallelerde çatışmalar olsun mesela nefis.

böyle olunca ekonomi büyük oranda çöküyor zaten işte. şu an birisi bize toplu tüfekli savaş açacak olsa, bence rahat kazanır. üretemiyoruz çünkü. euro'nun 3 lira olması benim için avrupa'da okuyamamak veya avrupa'yı gezememek demek. ama fabrikalarımız, üreten insanlarımız için bundan çok daha fazlası. eh ittifaklar da çıkar ilişkisine göre yapılıyor. örneğin amerika, sana bundan fayda sağlayacaksa silah satıyor. üstelik paran yoksa ve "istenmeyen ülke" isen, kimse senin "bu paraya kaç silah olur abi?" tavrını da önemsemez.

günümüzde yakın savaş (bunun adı vardı da unuttum şimdi) hala önemli ama. bu saydıklarım başlangıç aşaması sadece. roket atıyorsun iyi güzel ama, o roketi attığın sistem tahrip olursa mal gibi kalırsın öyle. e o sistemi de uçakla sığır gibi fijuuv diye ülkede uçarak tahrip edemezsin, gelişine vururlar. o yüzden kara savaşları, eskisi kadar kritik olmasa da hala büyük öneme sahip bence. sadece, eskiden savaş bunlarla başlıyordu; şimdi bunlar savaşı bitiren veya sonuç tayininde çok etkili olan hamleler oluyor. havalimanları, mühimmat depoları, lojistik destek sağlanabilecek herhangi bir nokta uçak-füze-top-tankla kontrol edilebilecek yerler değil. burada 2 bin tane asker var diyelim, sen 3 bin kilometre mesafeden "allahıma ordalar, bonba gibi bi şey atalım taramalı füze atalım" deyip onca askeri kek gibi avlayamazsın. zaten öyle bi şey olsa mesela rusya sanki bilmiyor mu bizim en önemli üslerimizi falan? basar butona, ta ta ta ta 10 dakika içinde ülkenin askeri gücünün %20-30'unu süpürür. amma öyle olmaz işte. olmuyor. olsa dünyada sağlam adam kalmaz zaten. bu hamle rusya'nın işine yaramaz. savaşın amacı ise işe yaraması. üçüncü dünya savaşının hala çıkmamış olmasının sebebi de zaten bence ilk iki dünya savaşının ağır ekonomik bilançoları. bunun bize gelişi zaten 50 lira abla diyorlar.

şu gün savaş olsa, tüm duyurucular askere gitse, bunların en azından yarısı elinde silahla fiçu fiçu yakın mesafeden savaşır bence. eskisi gibi 10 bin kişiyle gidilmez ama yine harekatlar, yer kapmacalar muhakkak olur. ve bence yine savaşı bunlar belirler. yoksa bomba atmakta ne var, herkes atıyo onu.
  • der meister  (13.10.15 10:14:45) 
artık savaş olayı biraz değişti. eskisi gibi gidip bir ülkeyi kuşatıp o ülkeyi kendi sınırlarına dahil etme gibi bir şey söz konusu değil hemen hemen. artık savaşların nedeni tamamen ekonomik nedenler. bir ülke ilerde ekonomik olarak büyüyecek potansiyele sahipse bunun önüne geçmek için o ülkede sanal bir düşman bulup ona saldırıp ülkenin ekonomisini mahvediyorlar ya da bazı örgütleri besleyerek o ülkelerde iç savaş çıkmasını sağlayıp daha sonra o ülkeye demokrasi getiricem ayağına o ülkenin kaynaklarını yönetiyorlar. şu anda bir ülke sınırlarını genişletmek için başka bir ülkeye saldırsa buna kendi halkı da dahil olmak üzere bir çok ülke halkından ve direkt büyük ülkelerden çok büyük tepkiler alır. hele hele siviller alenen öldürülüyorsa (bir kılıf bulup yine öldürüyorlar gerçi) o zaman daha büyük tepki çeker, amerika falan müdahale eder.
sivil direniş gibi bir şey kalmadı bence artık. suriye yine suriye diye kalır, ırak yine ırak diye kalır ama o ülkenin kaynaklarını sömüren başka güçler ortaya çıkar. ışid vs gibi örgütleri besleyip içeriden o ülkenin bölünmesi için çaba sarfederler. yani rusya türkiye'ye hiçbir şekilde saldırmaz gibi geliyor bana.

  • mesene  (13.10.15 10:19:56) 
(bkz: proxy war)


  • i ve been mistreated  (13.10.15 10:22:17) 
Bizim dışarıdaki düşmana ihtiyacımız yok içeridekiler 7 cihana bedel.


  • indescribable  (13.10.15 10:26:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.