[]

Otopsi uzmanları nasıl iş yapabiliyor?

Aramızda böyle biri varsa ya da tanıdığı olan varsa çok fazla +18lik detaya girmeden bilgi verebilir mi? Ankara patlaması sonrasında parçalanan dokuların, vücut parçalarının cesedin ait olduğu poşete topluca konulup otopsi için beklediğini okuduk, öğrendik.

Bir insanın aklı sırrı nasıl parçalanan vücutlara, kan içinde kalmış insan etine bakmaya tahammül edebilir? Bu arkadaşlar gerçekten bence dünyanın en zor işini yapıyorlar. Psikolojik destek veriliyor mu kendilerine? Normal hayatlarına (yeme/içme vs.) rahat devam edebiliyorlar mı? Yoksa hayat tarzlarını çok etkiliyor mu? Kronik depresyon gibi? Aldıkları maaş tatmin edici mi mesela? O yüzden mi dayanıyorlar?

Aynı konu Münevver Karabulut olayında da aklıma geldi.

Bir de kendi işimizden yakınıyoruz :((

 
muhtemelen ilk zamanlarda zorlanıyorlardır. lakin iş rutine bindikçe artık normal hale geliyor. bir arkadaşımız daha yeni savcı olmuş bir adamla çıkmaya başlamıştı. eşim, ben hep birlikte yemeğe gittik, adam o gün et yiyemedi. otopsi izlemişler o gün. ama 7 sene geçti bunun üstünden şimdi otopsiden çıkıp kebap gömüyordur.


  • kibritsuyu  (12.10.15 10:14:35) 
kokuya alıştıktan sonra gerisi çok sıkıntı olmaz. insan herşeye alışır. oradakiler günde kaç tane ceset ile uğraşıyor eninde sonunda alışılıyor.


  • lprytk  (12.10.15 10:17:22) 
ben yalnızca bir kere otopsiye girdim. görüntü olarak evet hiç hoş değil ama bünye alışır muhtrmelen bir süre sonra, ama bazı özel vakalardaki kokuya nasıl tahammül ediliyor bilmiyorum.

2006da girmiştim ben ama o koku aklıma geldikçe hala tiksindirir beni.
  • arma aski  (12.10.15 10:20:46) 
Ben normal ceset incelemesinden daha çok böyle parçalanmış, kafası koparılmış cinayetler gibi ceset incelemelerinden bahsediyorum :(


  • dessy  (12.10.15 10:21:11) 
o etlerin pis kokuların arasında bir de lahmacun kebap söyleyip iştahla yediklerini çok defa gördüm. keza doğum hastanelerinde de o kadar doğum dışkı kan, idrar kokuları ve feryat figan doğum sancıları çekilen odalarda (20-30 anne veya adayı) çaylar kahveler tatlılar yemekler yenir.
six feet under diziinde de buna benzer sayısız sahne vardır.

  • ground  (12.10.15 10:23:04) 
yapboz gibi geliyor öyle düşün, parçaları birleştiriyorlar.

Ölüm parçalanma onlara göre anormal değil.
  • yatagants  (12.10.15 10:24:03) 
O ceset ile sempati kurmadan sadece doku olarak gördükten sonra çok fazla etkilemiyor. (En azindan öyle saniyorsun). Devletin psikolojik destek açısından zerre kadar yardımı yok.


  • betsy  (12.10.15 10:24:04) 
Hayat tarzları etkilenmiyor. Genelde sakin insanlar.
Ayrıca bakan kişilerin değil (doktor, savcı vs) kesen ve dokunan kişilerin işi çok daha zor.

Koku sadece beklemiş cenazelerde olur. Çene altından kasığa kadar açılır ve organlar incelenir.

Saçlı deri kaldırılır beyin incelenir.

Akabinde alınacak örnekler alınıp kapatılır.

Zor iştir, çok zor. 10 gün beklemiş, kurtlanmış cesede dokunmayı ve açmayı bırakın, 30 metre uzağında beklemek tahammül edilecek bir durum değil.

Ancak adli tıp uzmanlarının taban aylıkları çok kötü olmasına rağmen, kesip biçtikçe maaşları iyi bir noktaya geliyor.
Yardımcılar, otopsi başına 200 tl gibi bir rakam alır.

Analarının ak sütü gibi helal derler ya, o kadar zor iş işte.
  • han20  (12.10.15 10:25:57) 
asistanlık sırasında zorlayıcı olabiliyormuş ama sonradan alışılıyormuş. bir adli tıp asistanı abla en kötüsünün mezar açmak olduğunu söylemişti. kurtlar falan çıkıyormuş cesetten. bayağı kötü.

maaşları doktor ortalamasına vurursak çok aman aman tatmin edici değil ama canlı hastayla uğraşmaktansa ölüyle uğraşmak daha kolay geliyor insanlara. dayak yeme riskin yok, dışarda sıra bekleyip kapı yumruklayanlar yok. malpraktis riski yok. adam ölmüş, bir daha ölecek hali yok. kendi hayat tarzını çok etkilemez ama ona bakış farklı olabilir çevreden.
  • fayfim  (12.10.15 10:28:09) 
münevver karabulut da, ankara patlaması olayları da taze cesetlerdi. maalesef taze cesede otopsi "kolay" bişey. sıkıntı, beklemiş ve kurtlanmış cesetlerde oluyor. bir de boğulma vakalarında.

normalde adli tıp uzmanları, yoksa herhangi bir doktor otopsiyi yapar. pratikte ise genelde eli iyi olan bi hademe seçilip yetiştiriliyor ve kaba otopsiyi o yapıyor. uzman/doktor ise diğer ince işleri yapıyor.

alışılıyor+1. alışmak zorundasın. o işin içine girerken ne olacağını da biliyorsun, bunun eğitimini alıp giriyorsun. yapamayan zaten hiç başlamıyor bile

psikolojik destek direkt yok ama istediğin yere başvurabilirsin destek için
  • la noix  (12.10.15 10:37:45 ~ 10:39:18) 
etkilenilmiyor diye bir şey yok; her meslek, koşullarına göre olumlu/olumsuz etkiler insanı. bir süre sonra alışılır elbette, tek tek vaka düzeyinde çok etkilenmeyebilirler; ancak genel havaları daha depresif oluyor mesela. sadece ölenlere üzülmek de değil bu; insan öleceğini unutarak yaşar, onlar her gün tekrar tekrar bunu hatırlıyorlar. ve soyut bir kavram olarak değil, bir zamanlar düşünen, hisseden bir insanın cenazesinin ne hallere geldiğine şahit olarak hatırlıyorlar.


  • cinbiber  (12.10.15 10:49:30) 
@la noix Boğulma vakaları niye sıkıntılı?


  • marido  (12.10.15 12:29:32) 
boğulmada hem şişiyor ceset hem de daha çabuk çürüyor


  • la noix  (12.10.15 13:38:52) 
@fayfim demiyim dedim dayanamadım.
en alakasız duyurularda bile devamlı hastalardan şikayet ediyorsun.
tıp'a girerken hastalarla ilgilenileceğini sana söylemediler heralde.
hem madem bu kadar rahatsızsın, başka meslek yapsan da (mesela manavlık)
sen de rahatlasan, hastaların da rahatlasa, biz de rahatlasak..
  • titiraprap  (12.10.15 13:47:15 ~ 13:52:51) 
la noix, peki bu bahsettiğiniz "kaba" işlemleri yapan arkadaşlarda ne bileyim sonrasında bir sapkınlık gibi şeyler görülüyor mu? Yani adamın kafayı yemesi, psikolojik sorunlar yaşaması, delirmesi vs.


  • dessy  (12.10.15 13:48:25) 
@titiraprap

ilgi ve alakan için teşekkür ederim. söylediklerin çok mantıklı geldi, yarın işlemlere başlıyorum.
  • fayfim  (12.10.15 14:00:30) 
bu tür işlere alışan alışır, mesleki deformasyon dışında hiçbirşey olmaz,
alışamayan da bırakır.

@fayfim, çok isabetli olur, durman hata.
  • titiraprap  (12.10.15 14:00:45 ~ 14:02:01) 
@dessy
çok sayıda kişi tanımadım, o yüzden bi genelleme yapmam doğru olmaz. ama tanıdıklarım arasında bi anomali gözlemlemedim.

bir zamanlar anadolu'da da vardı sanırım bu "abi"lerden bi tane. bi kısmı gerçekten işlerinde çok iyi oluyorlar. şahsen savcı bana otopsi yaptırmak istese, ben pek çok noktayı kaçırırım ama bu "abi"ler şak şak şak söylüyorlar, yapıyorlar.
  • la noix  (12.10.15 14:08:02) 
  • titiraprap  (12.10.15 14:15:16 ~ 14:15:36) 
taze kokmamış ölü için kolay bile diyebilirim aslında
çünkü yeni ölülerin yanı sıra 4 yıllık bi cenazenin otopsisisini görmüştüm. mezardan kurtlarıyla çıkartılmış, o kadar ağır bir koku vardı ki gözlerim yaşarmıştı.

gene abse, diyabetik ayak, anaerob bakteri enfeksiyonları falan da çok pis kokar. görüntüsünü de -alışılmışın- baya dışında tanımlasak yanlış olmaz.
sadece onlar değil doktorların çoğu bu tarz şeylerle uğraşıyor zaten.

tabi otostopçular ölüsüyle uğraşıyor daha çok. en başta dışardan bir insana garip gelsede, insanı bütünsel, biyokimyasal reaksiyonlar yürüten protein-yağ organizması olarak görenler için pek zor olmasa gerek

@titirap. kanki biraz bana sataşsana. ne zamandır özelden yürümüyorsun.
  • ceycey e  (12.10.15 14:39:21) 
@fayfim, 36 saat boyunca uyumadan hasta bakmayan, acilde fırsat bulup oturduğunda ambulans sesiyle irkilmeyen, arrest geldiğinde canhiras CPR yapıp hasta Ex olduğunda onu yakınlarına açıklamak zorunda olmayan,üstelik bu hasta ve hasta yakınları tarafından tehdit, hakaret edilmeyen, dovulmeyen oldurulmeyen kimsenin seni anlamasını beklemiyorum. İşte bu yüzden en iyi hasta ölü hastadir derler adlı tıpta.


  • betsy  (12.10.15 16:54:29) 
burada adli tıp teknikeri olan bir arkadaş vardı -sanırım artık girmiyor nickini paylaşmayayım
memleketinde (reyhanlı) patlama olduğunda oradaydı ve savcıdan izin alıp cımbızla tek tek topladığını söylemişti

biyoloğum adli biyolojiyi de çok düşündüm, bazı dersler aldım tabi kadavradan öte bişey görmedim de şu anda mümkün değil o kokuyu kaldıramam bünyem müsait değil (bir rahatsızlığım var) etrafımda adli bilimlerle uğraşan çok kişi var ve geneli de müslüman insanlar -müslümanım ben de. Hem bilimsel olarak hem de dini olarak insan bunu bir tür görev olarak görüyor, ben mesela hastalığım olmsaydı hala daha düşünürdüm sanırım tıp ya da temel bilim okumamış insanlara bunu açıklamak biraz zor :) bakış açıları çok farklı.

öte yandan hademe +1 onu ben de çok duydum. Kadrosu da ya temizlikçidir ya çaycı, pek çok kurumda bunlar ya fesat kazanını kaynatır ya esas işi yapar, böyle bir memleketiz.
  • niye ama  (12.10.15 20:58:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.