[]

iade edilmiş ayakkabı sorusu

merhabalar,

benim şöyle bir sorum var. bir mağazadan 299 tl'ye ayakkabı aldım ve 3 ay sonra ayakkabı yanından yırtıldı. Mağazada ayakkabıyı incelemeden sonra iade alabileceklerini, fakat 299 tl'lik alışveriş yapabileceğimi söylediler. Aynı ayakkabı ise şu an 349 tl. Ben aynı ayakkabıyı fark ödemeden almam gerekmez mi? sonuçta ürünü 299 tl iken almışım zaten? çıngar çıkarıp yıksak mı tükanı?


 
iade etme değiştirmek istediğini söyle


  • sta  (08.10.15 00:49:33) 
sta +1 iade değil değişim iste.


  • kakao  (08.10.15 00:53:55) 
değişim istiyorum dersem aynı ayakkabıyı ekstra para ödemeden alırım yani?


  • ooziee  (08.10.15 00:56:04) 
cıngar çıkarma. yasal olarak bir hakkın yok. adamlar keyfi olarak üç ay kullanılmış ayakkabıyı geri alıyorlar. "sen patlatmışsın bunu" derlerse iddia edebileceğin bir şey yok.

cıngar çıkarırsan geri iadeden komple vazgeçebilirler, ya da "üstüne 150 TL fark verirsen aynısından veririz" diyebilirler. sen sakince güler yüzle kendini acındır. en kesin yöntem bu.
  • harzem  (08.10.15 01:32:58) 
harzeme katılıyorum. değişim de kabul ederler. 50 tl fark isterselerde ver çünkü diğer türlü farklı sıkıntılar doğabilir.


  • zlatanibrahimovic11  (08.10.15 02:02:32) 
@harzem

bu gibi kafalar yüzünden kimse hakkını arayamıyor memlekette.

adamlar inceleme yapıp iade alacağız derlerse anlaşılır ki o ayakkabının yırtılma sebebi üretim hatası. yani kullanıcının bir suçu yok bu işte. kullanıcı hatası olsa zaten mümkün değil iade alınmaz.

hatalı ürün de geri alındığında fakat para iade edilmediğinde müşteri talep ederse aynı ürünün kendisine verilmesi gerekir. sana 299 liralık çek verirlerse sen aynı ayakkabıyı alamıyorsun ve adamların üretim hatasının cezasını sen çekmiş oluyorsun. her türlü hakkın mevcut, gerekirse tüketici mahkemesine kadar giderim de, kendinden emin ol korkut. mağaza müdürüyle konuş direkt sorun çıkarırlarsa.
  • loser blueser  (08.10.15 02:10:37 ~ 02:12:40) 
cevabıma ek olarak;

TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN

Ayıplı mal
MADDE 8 – (1) Ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır.
(2) Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda, internet portalında ya da reklam ve ilanlarında yer alan özelliklerinden bir veya birden fazlasını taşımayan; satıcı tarafından bildirilen veya teknik düzenlemesinde tespit edilen niteliğe aykırı olan; muadili olan malların kullanım amacını karşılamayan, tüketicinin makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar da ayıplı olarak kabul edilir.
(3) Sözleşmeye konu olan malın, sözleşmede kararlaştırılan süre içinde teslim edilmemesi veya montajının satıcı tarafından veya onun sorumluluğu altında gerçekleştirildiği durumlarda gereği gibi monte edilmemesi sözleşmeye aykırı ifa olarak değerlendirilir. Malın montajının tüketici tarafından yapılmasının öngörüldüğü hâllerde, montaj talimatındaki yanlışlık veya eksiklik nedeniyle montaj hatalı yapılmışsa, sözleşmeye aykırı ifa söz konusu olur.
Ayıplı maldan sorumluluk
MADDE 9 – (1) Satıcı, malı satış sözleşmesine uygun olarak tüketiciye teslim etmekle yükümlüdür.
(2) Satıcı, kendisinden kaynaklanmayan reklam yoluyla yapılan açıklamalardan haberdar olmadığını ve haberdar olmasının da kendisinden beklenemeyeceğini veya yapılan açıklamanın içeriğinin satış sözleşmesinin akdi anında düzeltilmiş olduğunu veya satış sözleşmesi kurulma kararının bu açıklama ile nedensellik bağı içinde olmadığını ispatladığı takdirde açıklamanın içeriği ile bağlı olmaz.
İspat yükü
MADDE 10 – (1) Teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıpların, teslim tarihinde var olduğu kabul edilir. Bu durumda malın ayıplı olmadığının ispatı satıcıya aittir. Bu karine, malın veya ayıbın niteliği ile bağdaşmıyor ise uygulanmaz.
(2) Tüketicinin, sözleşmenin kurulduğu tarihte ayıptan haberdar olduğu veya haberdar olmasının kendisinden beklendiği hâllerde, sözleşmeye aykırılık söz konusu olmaz. Bunların dışındaki ayıplara karşı tüketicinin seçimlik hakları saklıdır.
(3) Satışa sunulacak ayıplı mal üzerine ya da ambalajına, üretici, ithalatçı veya satıcı tarafından tüketicinin kolaylıkla okuyabileceği şekilde malın ayıbına ilişkin açıklayıcı bilgiyi içeren bir etiket konulur. Bu etiketin tüketiciye verilmesi veya ayıba ilişkin açıklayıcı bilginin tüketiciye verilen fatura, fiş veya satış belgesi üzerinde açıkça gösterilmesi zorunludur. Teknik düzenlemesine uygun olmayan ürünler ise hiçbir şekilde piyasaya arz edilemez. Bu ürünlere, Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.
Tüketicinin seçimlik hakları
MADDE 11 – (1) Malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici;
a) Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme,
b) Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme,
c) Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme,
ç) İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme,
seçimlik haklarından birini kullanabilir. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür.
  • loser blueser  (08.10.15 02:15:40) 
Fatura tutarinizda ne kadar yaziyorsa o kadarlik islem yapabilirsiniz. Eger o ayakkabi su an 150 lira olsaydi ve size sorgusuz alin yenisi bu dense hosunuza gider mi? Magazalar iade ve degisimlerde faturada yazan tutara bakar. Eger o ayakkabi 150 lira olsaydi sizden 149 liralik daha alisveris yapmanizi isterlerdi ki siz de bunu istediniz.


  • isott  (08.10.15 03:48:53) 
Geçenlerde bende değişim yaptım. incelemeden bir kaç hafta sonra aradilar. Gittiğimde magaza görevlisi değişim için ayakkabının (satış zamanındaki değerine göre) çek verdi. baktım o ayakkabının fiyati (yaklaşık 4 ay sonrası) hala aynı. yoğurdu üfleyerek içelim hesabı aynı fiyata başka ürün aldım.
@isott gibi düşünüyorum. satış tarihindeki değer esas alınır/alınmalı. malum verilen çek geçmişe göre düzenleniyor.

  • 1adam  (08.10.15 08:07:38) 
incelemeden geçtikten sonra ne yapacağı müşterinin tasarrufundadır. neler yapabilir?

- iade edip parasını alabilir.
- aynı ürünün yenisini alabilir.
- değişim kartı alıp ödediği para kadarlık başka bir ürünü istediği zaman alabilir.
- o anda istediği başka bir ürünü alabilir.
  • kakao  (08.10.15 11:21:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.