[]

Yurtdışı İş Bulmak (İskandinav özellikle)

Merhabalar,

Sabah 10' dan beri yurtdışı iş ilanlarını falan inceliyorum. Epey ülke araştırdım nereye gidilir nasıl yapılır falan diye, fakat açıkçası öyle aman aman tatmin eden bir bilgiye ulaşamadım. Özellikle aklımdakileri soracak biri olmadığından eytere moduna girdim biraz. Eminim şu toplulukta konudan az çok anlayan üyeler olacaktır, yol gösterin şu adama.

Öncelikle, kafam girsin bu ülkeye gidiyorum kafasında değilim. Ailem burda, herşeyim burada. Fakat hem kariyer açısından hem de 3. dünya ülkesi olmayan bir yerde yaşamak nasıl bir şey onu merak ediyorum. Daha da yaşlanmadan şu hayalimi gerçekleştirmek istiyorum. Klasik ben yurtdışına igidyorum bye olayı değil.

Ha neciyim onu açıklayayım, Marmara Üni İşletme mezunuyum, iyi derecede İngilizce' ye sahibim, aç kalmayacak şekilde İspanyolcam var. 3 yıldır finansal analist olarak bir danışmanlık, rating şirketinde çalışıyorum. Bundan önce ise aile otelimizde çalıştım 4 yıl kadar. Evliyim (sayılır), çocuk yok.

Şuan çalıştığım şirket dünyanın 20 den fazla ülkesinde ofisi bulunan bir kuruluş fakat yaptığım iş Türkiye' ye özgü olduğundan expat olarak bir avantajı yok bana. O yüzden bırakıp kendim bulmayı düşünüyorum, deneyeceğim en azından.

Gitmek istediğim yerler, Hollanda, Belçika, İskandinav ülkeleri. Biraz araştırdım buraları, yani kendi başıma iş bulmak kastı tabi biraz, özellikle Hollanda ve Belçika epey katıymış sanırım. Yani yabancı ve hiç bir şekilde çalışma vizesine sahip olmayan biri için adamların "Ben bu ülkede bu işi yapacak adam bulamıyorum izin verin liriamer gelsin" demesi gerekiyormuş. E benim elimde öyle kalifiye bir beceri olmadığı için patladım tabi. Sonra düşününce, ulan Danimarka falan var niye olmasın diye düşündüm. Fakat araştırıp bakıyorum tam olarak ne yapmam gerekir, çok mu uçuk hayaller kuruyorum diye düşünmedim değil. Yaptığım işin aynısını zaten yapamayacağımı az çok biliyorum, fakat hani gene de denemek isterim. Kardeşim niye buralara gidiyorsun şu ülkeleri de araştırın derseniz tavsiyelere açığım.

Not: Giriş-gelişme-sonuç gibi olmadı ama derdimi anlatabildim sanırım.

Şimdiden teşekkürler.

 
"Ben bu ülkede bu işi yapacak adam bulamıyorum izin verin liriamer gelsin" neredeyse tum ulkeler icin gecerli.
sirketlerin bunu demesi icin gercekten kalifiye olman gerekir. yoksa kimse brokrasiyle ugrasmak istemez.
freelance yapabiliyorsan isini ancak bakin ben bu isi yapiyorum bu da param, size vergi de verecegim, bu da sozlesmelerim diyerek uzun donem vizeye basvurabilirsiniz. ama dedigim gibi bunun icin hazirda anlasmalarinizin falan olmasi lazim. ilk 6 ay bakarlar bu adam bize vergi veriyor mu, veriyorsa ne kadar veriyor diye.

ben baska yolunu bilmiyorum.
  • 65 derece  (04.10.15 19:46:38 ~ 05.10.15 13:23:06) 
Bana sorarsan önünde iki seçenek var;

1) Yaşamak istediğin ülkeye gidip 1 sene yaşayacaksın. Bu da ekstra para harcaman demek ama o ülkeyle ilgili bilgiler edinirsin, en azından yaşayıp yaşamayacağını görürsün. Bunun için de dil kursu/master/doktora araştırabilirsin. Sonuçta vize alabilmen için bir nedenin olması lazım. Okula giderken de orada zaten bu süre zarfında iş de ararsın. Hali hazırda vizen de olacağı için iş bulman daha kolay olur.

2) Türkiye'de yurt dışında expat olarak da çalışma fırsatı sunan global bir şirkete geçmen... Bunun için de minimum 2 sene beklemen gerekicek tabii ve hedeflerini yıl başında koyarken direktörüne yurt dışında çalışma hayalin olduğunu her zaman söylemelisin. HR ile de aranı iyi tutmalısın. Hatta mailleştiğin yabancılarla da aranı çok sıkı tut ve onlara da bu niyetini arada belli et.
  • okanbenbirseybuldum  (04.10.15 19:53:25) 
Takipteyim, mobilim


  • indescribable  (04.10.15 20:01:40) 
@okanbirseybuldum, ilk seçenek mantıklı ama mali açıdan burada 1-2 sene daha kalmam gerekecek o süreci tek başıma halledebilmem için. Yaş 29 oldu, 31 yaşında da kim yüksek lisans için onay verir bilmiyorum. Belki dil kursu biraz ufak ihtimal gibi sanki bu şık. ikinci seçenek içinse en büyük derdim zatne Türkiye' de doğru dürüst iş bulamamak. 2 sene beklemek çok sorun değil çok şükür kaçmak için bir acelem yok fakat dediğim gibi o da zor.


  • liriamer  (04.10.15 20:11:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.