[]

Selâmün aleyküm demenin mantığı ne?

Besmele gidi O'nun adıyla başlamanın Hayır getireceğine inanmak mi?

Merak ettim. Müslüman değilim.


 
ayeti hatırlayamayacağım şu an ancak Kuran'da birbirinizi selamlayın anlamında bir ayet vardı. buradan hareketle Allah'ın selamını veriyor selamun aleyküm diyerek. şahsen türkçe efendi gibi merhaba demek, selam demek de kişiyi selamlamaktır. hayır getirmesi olayı mıdır onu bilemeyeceğim, kuran'ın gereği olarak selamlamaktan ibaret olay... bir temenni esasen, farz mıdır bilemedim.


  • orada olmayan adam  (27.09.15 13:03:54) 
selam (salâm); güvende olma barışık olma, sağ, sağlam olma
aleyke; arapça terkip, "senin üzerine" demek.

esselâmü aleyküm (aslı böyledir) size selam olsun demek.
"ve aleyküm selâm" da karşılık olarak söylenir, size de selam olsun.

edit: merhaba kelimesi de selamlaşmak için kullanılır. arapçada "rahatlayın, geniş oturun" anlamına geliyor. bu sanıyorum birbirini tanımayan insanların daha tercih ettikleri bir söyleyiş tarzıydı. kelimenin kökeninde benden sana zarar gelmez gibi bir anlam vardı diye hatırlıyorum. yanılıyor da olabilirim.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (27.09.15 13:44:54 ~ 13:53:05) 
selamın aleyküm = barış senin üzerine olsun = may peace be upon you.

ayetlerde de, furkan 63 var, cahiller laf atınca selam der ve geçerler...
nahl 32'de melekler de cennete gireceklere selam yabancılar diye cevap veriyor.
zariyat 24-25 var, İbrahim'in konukları ona selam diyor, İbrahim de selam diye cevap veriyor.

günlük kullanımda s.a.'nın çok çeşitli kullanımları var. ağır ortamlara girerken selamın aleyküm diyenler de var, içki masasına otururken selamın aleyküm diyen de var, esnafa selam verirken var... sonsuz yani.

SeLaM aslında iSLaM ile aynı kökten gelir, S-L-M. Barış demektir.
  • sensible soccer  (27.09.15 13:51:34) 
Selam vermesi sünnet, alması farzdır. Sadece buluşurken, karşılaşırken değil, ayrilirken de selam verilip alinir. Sevabı vardır. Birisi içeri girip selam verse bir çok kişi bulunsa ve selamı sadece bir orada bulunan bir çocuk alsa diğerlerinin almasina gerek kalmaz. Aslinda ayrintili bir konu.


  • 1adam  (27.09.15 14:53:09) 
ayrıca da selamun aleyküm çoğuldur. yani sadece karşınızdakine değil yanındaki meleklere de selam vermiş oluyorsunuz.


  • tescillimarka  (27.09.15 15:33:13) 
dilimizde selam kelimesinin karsiligi yok galiba, arapcadan almisiz. sadece dini baglamda kullanildigini dusunmek yanlis olur. anlam olarak baris, huzur dilemektir. gayet de guzel bir dilektir aslinda bence. peace desek de olur, namaste desek de olur.


  • biglebowsky  (27.09.15 20:23:19) 
ibranice bir selamdır yahudilerden geçmiştir, aslı şöyledir; şalom alehem


  • Big bada bum bum  (28.09.15 00:23:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.