[]

Ev almalı mıyım?

Arkadaşlar yaklaşık 27-28 bin lira param var. Oturdugum eve 700 lira kira veriyorum. Yaklaşık 150 bine ev almayı düşünyorum. Karı koca memuruz. Mümkün olursa 120 ve 130 bin kredi kullanıcam. Fakat ülkenin durumu malumunuz iyiye gitmiyor. Dolar, faizler vs derken aklım karışık. Bir kaç sene sonra diyelim ki satmak zorunda kaldım. Ev fiyatları önümüzdeki süreçte nasıl ilerler. Bu yatırım için ne diyorsunuz?




 
faizler yüksek, ev almak için pek doğru zaman değil bence, seçimden sonra ne olacağı da meçhul, belki faizler daha da yükselir, karmaşık bir durum. ben olsam o parayı dolar ya da altında tutardım, 6 ay sonra bir daha düşünürdüm.


  • ravenudon  (11.09.15 13:07:36) 
Durum daha iyiye gitmeyeceğine göre ne kadar erken hamle yaparsan o kadar iyi.


  • angelus  (11.09.15 13:09:03) 
Ev ya da işyeri gibi emtialar şu sıralar iyi bir yatırım aracı olarak görünmüyor. Hem fiyatlar haddinden fazla yüksek, hem de herkes tok satıcı şu sıralar.

Ama kira ödemiyor olmanın ve kendi evinizde oturuyor olmanın psikolojik bir rahatlama yaratacağı aşikar. Eğer kafaya koyduysanız en uygun ödeme planı nasıl olur, olası bir krizde bunu en rahat şekilde nasıl atlatırsınız, bunların planını yaparak bir karar verin derim.
  • sevgikusunkanadinda  (11.09.15 13:33:25) 
önce ekonomi, ev fiyatları, sizin geliriniz vs. düşünmeden kiracı kalmakla kredi çekmeyi karşılaştıralım.

kredi durumu
vade belirtmemişsiniz ama 10 yıl dersek. 150 bin krediye, 10 yılda yaklaşık 80 bin tl faiz vereceksiniz.

kiracı
aynı evde kiracı kalırsanız ve her yıl ortalama %5 zam olsa 10 yılda 105 bin tl kira vereceksiniz.

görüldüğü gibi 105 bin tl veriyorsunuz ama haybeye. 80 bin tl veriyorsunuz ama sonunda eviniz oluyor.

şimdi diğer etkenlere gelelim.
memur olduğunuz için düzenli gelirinizde aksama yok. ekonominin olumsuz gidişatı da sizi özel sektör kadar etkilemez. faizler yükseldi evet ama büyük ihtimalle yeni yılda daha da yükselecek. çünkü FED faiz artırınca merkez bankası da artırmak zorunda kalacak. fakat genelde kredi faizleri artınca ev fiyatları bir miktar düşer. tersi de geçerlidir. Siz zaten sabit faizli kredi çekeceğiniz için faizin yükselmesinden etkilenmezsiniz ama düşerse düşük faizden kredinizi güncelleyip kar yapabilirsiniz. (bkz: refinansman) bir de kriz dönemlerinde genelde ev fiyatları düşer ve fırsat yaratır. risk alıp almamak size bağlı. örneğin ben 2008 krizinde uygun fiyatlı bir ev aldım ve 2012'de faizler düşünde düşük faizden refinansman yaptım. sonra ekonomi düzelince ev çok değerlendi.

sonuç olarak benim önerim beğendiğiniz bir ev olursa ve fiyatı size göre uygunsa alın. bir kaç ay sonra faizler artacak. belki ev fiyatları düşebilir ama bu sefer de sizin maliyetiniz artacak. aradaki farkın ne olacağını kimse öngöremez. bir de faizler artarsa düşmesi için bir kaç sene beklersiniz. çünkü düşüşü genelde yavaş olur. bir de ev kredisinde biraz rahat olmak lazım. her akşam uykularınızı kaçıracaksa bulaşmayın. sonuçta acil bir durumda o evi rayicinden 3-5 bin düşük fiyat verip satabilirsiniz. ipotekli olması satışına engel değildir.
  • merhum  (11.09.15 13:40:24 ~ 13:42:50) 
şehir önemli ama bence al. biz aldık, memnunuz. dağ başındaki konutlara pek güvenmiyorum ben. fiyatları bir kriz durumunda ilk düşecek gibi sanki.


  • jaaaccckkk  (11.09.15 14:48:47) 
150.000/700= 215

Istanbul için 250 rakamının altındaysa kesin al denir.

Ev fiyatları enflasyondan daha hızlı yükseliyor.yani Enflasyon kadar maaş zammı alsanız bile sizin para biriktirme hızınızdan daha çok artacak ev fiyatları.Her geçen sene daha zor olacak ev almak.Bu yüzden kesinlikle ev alın.İstanbul gibi yerde uzun vadede kirada durulmaz eğer karı koca memursanız.

Bu arada 150.000 TL'lik evin depremden sonra yapılmış olmalı mutlaka.Buna dikkat et.
  • turkuaz  (11.09.15 15:00:54) 
son soruyu kaçırmışım. sizin durumunuzda ev almak yatırım değil, bir ihtiyaç. yatırımı 1 evi olup üstüne başka evler alanlar düşünür. yani bu evden para kazanmayı ikinci plana atın. zaten boş yere kira vermeyerek bir kazancınız olacak. ha ev değerlenirse iyi olur ama bunu çok kafaya takmamak lazım. sadece taşınma durumunda kolay kiraya verilebilir mi ve kirası taşınacağınız başka evle yaklaşık aynı tutarda olacak mı ona dikkat edin. atıyorum başka bir yere tayininiz çıkarsa diye.


  • merhum  (11.09.15 15:05:52 ~ 15:10:09) 
Yatırım aracı olarak şuanda gayrimenkul alınmaz çünkü kısa-orta vadede gayrimenkul fiyatları ciddi olarak düşecek. Krizin eli kulağında (geçmiş 150 yıllık finansal krizlerin davranışlarına göre) bundan da öncelikle hisse fiyatlarının düşmesi, faizlerin yükselmesi görülüyor. Zamanlar kredi çok ulaşılabilir olmayacağı içinde konut fiyatları düşmeye başlayacak ki satılsın.

Ama ihtiyaç olarak düşünülüyor ise şuanda alınabilir, yukarıda bir arkadaş değerlemiş, kira yerine 10 sene sonra ev sahibi olursunuz, faizler olurda inerse de refinanse edersiniz.
  • FAtE  (11.09.15 15:36:01) 
Cevaplarınız için teşekkürler. Ev izmirden, Menderes ilcesinden alinacak. Revaçta olan bir yer su aralar. Vade de muhtemelen 8 yil olacak.


  • fikox  (11.09.15 18:18:51) 
Kısa veya orta vadede nüfusı artan illerin hiçbirinde ev fiyatları düşmeyecek. Bunu beraber yaşayıp göreceğiz.


  • turkuaz  (14.09.15 13:19:08) 
bir an önce al.


  • komando kani var bende  (14.09.15 13:29:25) 
ev fiyatları düşecek düşecek diyorlar ama bir türlü düşmüyor nedense, aksine arttıkça artıyor. hiçbir ekonomi bilgim yok, tamamen düz insan bakışıyla kira ödeneceğine her ay kendi evin için ödeme yapmak çok daha iyi diye düşünüyorum.


  • sayns  (14.09.15 13:44:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.