[]

avukat arkadaşlar, kira sözleşmesi fesih bildirim süresini bulamıyorum

kanun da kitap da ofiste. internetten bakındım ama yine bulamadım.

Konut kiralarında, kiralayanın kiracının evden çıkmasını (sözleşme bitiminden önce sözleşmeyi fesh etmek istemesi durumunda, kendi kullanımı için) istemesi için bildirimde bulunma süresi ne kadardı? iki ay mı? sözleşmenin süresinin bitmesini beklemek istemiyoruz. o yüzden sözleşme süresinin dolmasından önce olan bir aylık tarihleri aramıyorum.

kiralayanın kendi kullanımı için kira sözleşmesinin bitimine 1 ay kala dava açması durumundan bahsetmiyorum bu arada. kiralayan bugün ihtar çekse, kiracı (çıkmaya gönüllü kiracı) ne kadar sonra kiralananı tahliye etmek durumunda olur?

ikinci soru, yazılı şekilde bildirim için illa ki noterden ihtarname mi gerekir yoksa iadeli taahhütlü mektup iş görür mü?

 
internette kanun var aslında, açıp okuyabilirdiniz oradan. yasal fesih bildirim süresi 3 ay.

iadeli taahhütlü mektup da iş görür ama noteri tercih ederdim ben olsam.
  • whimsical  (19.04.15 17:13:43) 
@whimsical 3 aylık süre on yıllık uzama süresi söz konusu olduğunda hesaba katılacak süre. Ortada belirsiz süreli kira sözleşmesi yok. Belirli süreli var. Bu durumda kanun 15 gün diyor ancak bunu da kiracı için diyor


  • kaymaktutmayansicaksut  (19.04.15 17:21:08) 
Belirli süreli sözleşme için fesih bildirime gerek yok ki zaten. Sözleşme kendiliğinden sona eriyor sürenin sonunda.

Sözleşmenin yenilenmeyeceğine dair iadeli taahhütlü mektup göndermek ve sözleşmenin bitiminde evin tahliyesini talep etmek yeterli olur.

"sözleşmenin süresinin bitmesini beklemek istemiyoruz" diye bir lüksü yok ev sahibinin, kiracı sözleşmedeki şartlara uyduğu müddetçe beklemesi gerekiyor.
  • whimsical  (19.04.15 17:24:26 ~ 17:28:41) 
''sözleşme süresinin bitmesini beklemek istemiyoruz''

kanun, kiracının erken fesh hallerini düzenlemiş ve demiş ki kira sözleşme süresi dolmadan kiralananı tahliye etmek istersen şu kadar süre önce kiralayana bunu haber vermek durumundasın, yoksa tüm kira bedelleri muaccel olur vs.

kiralayan için de demiş ki, sen eğer kendi kullanımın için kiranananı kullanmak istiyor isen, kira dönemi bitmeden önce, bir ay kala dava açmak ve tahliyeyi istemek durumundasın.

kanunda kirayalanın, kira sözleşmesini, dava açmadan kendi kullanımı için, kira sözleşmesinin bitim tarihini beklemeden, kiracının gayrimenkulü boşaltmasını istemesi için bir fesih süresi bulamadım. hep kiracı minvalinde var. yanlışım mı var? illa kira döneminin bitişi mi beklenmeli?

edit: cevap vermişsin zaten, ben de onu anladım aancak bir yer, bir yol arıyorum kiracıyı erken tahliye etmeye.
  • kaymaktutmayansicaksut  (19.04.15 17:29:10 ~ 17:31:26) 
çok çok istisnai haller (edit: aynen o saydığın haller) var, ancak o durumda tahliye istenebiliyor. ben net hatırlamıyorum şu anda ama mesela eve kendin oturmak için ihtiyacın var, bunun gibi hallerde isteyebiliyorsun ama bunu da kanıtlayabiliyor olman gerekiyor. yani gerçekten ihtiyacın olmak zorunda.

kolay gelsin.
  • whimsical  (19.04.15 17:33:20 ~ 18:19:31) 
bahsettiğin istisnai haller sağlık sebepleri, esaslı onarım ve kiralayanın kendi ve ailesi için kullanım ihtiyacı. en başta da dediğim gibi kiralayanın kendi kullanımı durumu bizde söz konusu olsa da bunlarda bile kira dönemi bitimi diyerek önceden de bahsettiğim bir ay önceden tahliye davası açmayı aramış kanun. bu da derdime çare değil anlayacağın.

neyse sağolasın.
  • kaymaktutmayansicaksut  (19.04.15 17:49:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.