[]

"Kitap okumalari" turunden etkinlikler nedir, neyin nesidir?

Afislerini goruyorum sagda solda, x kultur merkezinde "bilmemne okumalari" etkinligi. Bu nedir, cahile anlatir misiniz? Gidip ne yapiyor insanlar orda, oturup kitaplari acip beraber okuyor mu, ya da biri kitabi acip digerlerine mi okuyor? Ya da hep bir agizdan yuksek sesle romani/siiri/ya da neyse okuyarlar mi, ne ise yariyor ki bu etkinlikler? Once okuyup aralarinda yorum mu yapiyorlar hikayenin uzerine, ya da biri cikip yorum yapiyor insanlar onu mu dinliyor, "kitap okumalari" nedir ki niye var boyle bir sey? Ne olup bitiyor orada, neden insalar oraya gidiyor, kazanimlari ne oluyor kitabi evde/cafede/metroda kendince alip okumaya kiyasla? Nedir?




 
Birtakım okumalara katıldım; profesyonel değil, aşırı amatörüm. Okuma deyince gidip orada toplu okunmuyor, daha önce anlaşılan bir kitap veya o kitabın kısımları okunuyor ve tartışılıyor. Benim katıldıklarım sosyolojik ağırlıklıydı. Oturup üstüne tartışıyorduk. Birtakım roman okumalarına da katıldım, orada da yine romanın yazıldığı koşullar, o dönemki etkili akımlar, romanın müziksel veya resimsel karşılıklarını bulma, kitaptaki alegoriler, mecazlar gibi konuşmalar yapıyorduk. Öğrendiğimiz ve kafadaki soruları giderdiğimiz için mutlu oluyorduk. En sevdiğim okuma Freud ve feminizmle ilgili olanıydı. Bol bol tartışıldı.

Ekleme: high hopes'un dediği gibi bol bol aydınlanmalar yaşıyorduk. Zaten en çok çıkan ses "Haaaa" oluyordu.
  • aychovsky  (21.03.15 20:14:10 ~ 20:16:59) 
abi işte kitap hakkında düşüncelerini paylaşıyorlardır, senin göremediğin bir açıdan bakmıştır mesela kitaba.sen de vay amına koyayım benim hiç aklıma gelmemişti falan dersin gibi düşünüyorum :)


  • high hopes of the sozluk  (21.03.15 20:15:28) 
Sosyolojik olani anlarim da, romani neden tartisiyor ki insanlar? Romani okudun, olan biteni yasamis gibi oldun, keyifli de oldu, sonra bitti, e peki neyi tartisacagiz? Gercek degil ki o, yasanmadi ki oradakiler, kurguydu zaten, guzel guzel okuduk icine girmis gibi yasadik olaylari ve bitti. Neyin fikir alisverisi yapiliyor? Anlamiyorum, o yuzden soruyorum, samimi soyluyorum anlamiyorum.


  • delifaruk  (21.03.15 20:31:48) 
Örneğin, yazılduğı dönemi en iyi yansıtan öğeler neler, yazarın diğer romanlarına göre bu romanı ne yönlerde farklı, yakalanabilen metaforlar neler, bunun diğer sanat dalları ile ilgisi nasıl kurulabilir. Böyle sorular kitabı daha iyi anlamayı sağlıyor. Örneğin, bir roman ABD'nin güneyinde geçiyordu ve iç savaşla ilgili idi. Bu topraklar bol bol tasvir edilmişti. Şöyle bir toprağın tarifi vardı.
upload.wikimedia.org
Bu topraklarda ise güzel ve yeşil elbise giyen bir kızın hikayesi ile başlıyordu. Çoğumuz bu anlatımın ileride çıkan savaşı anlatacak bir metafor olduğunu anlamamıştık okurken. Kanlanan toprakların üzerinde yeşil üniformalı askerlere ileri bir referans verdiğini fark etmemiştik çoğumuz.
  • aychovsky  (21.03.15 20:39:43 ~ 20:40:19) 
Daha fazla ustelemeyecegim, cunku hala anlamiyorum:) Sanirim kavrayamacagim.
Cunku, "neden metaforu farketmeye ihtiyacimiz olsun ki?" sorusu aklima geliyor bu sefer de. Neyse:)

  • delifaruk  (21.03.15 20:46:23) 
@delifaruk sen ne konuşuluyor diye anlamadığını söylüyorsun.

1) edebiyat bir bilim dalı. akademisyenler bunun üzerinde yıllarca çalışıyorlar. öğrenciler 4 yıllık lisans eğitimi görüyorlar. senin fikrine göre onlar da boşa okula gidiyor ve boşa yaşıyor.

2) birinci maddenin tam da tersi olarak edebi, bilimsel tartışmayı geçtim. insanların bazen de bir ihtiyacıdır filanca kitabı okudum, şurasını beğendim, burasını beğenmedim diye paylaşmak. tamamen deli saçması bile olsa insan paylaşmak istiyor. başkalarından bir şeyler duymak istiyor kimi zaman.
  • mea maxima culpa  (21.03.15 20:49:35) 
Kitabı daha iyi anlayabilmek, daha çok özümseyebilmek için ya da hikaye benim kafamdaki gibi yüzeysel kalmasın diye. Oradaki sanatların ustalığını takdir edebilmek için de bazen. "Kitabı anlatıyor derdini, neden daha iyi anlamak istiyorsun ki" sorusuna kişisel merak diyebilirim. Merak ediyorum, sanki bir bulmaca gibi geliyor bana. Oturup analiz etmeyi seviyorum. Sevdiğim şeylerle ameliyat eder gibi uğraşmayı seviyorum. Oradaki ayrıntılar bana sürekli bir şey öğretiyor gibi geliyor, onları öğrenmeyi seviyorum.


  • aychovsky  (21.03.15 20:55:35 ~ 20:57:32) 
roman dediğimiz şey yalnızca "canım okudun, keyif aldın, bitti" denilecek bir şey değil ki. bir romanda göndermeler olabilir, roman'ın bir meselesi olur, anlatmak istediği bir şey vardır vb. sözgelimi 1984'ü okuduğunuzda sadece olmuş bitmiş kurmaca olaylar mıdır orada olan? bu dediğim de bir istisna değil, her iyi roman için geçerli olan bir şey.


  • microfiction  (21.03.15 20:55:42) 
futbol maçından sonra yapılan tartışma programları gibi düşün, herkes aynı şeyi izliyor ama sonrasında pozisyonlar öyle miydi değil miydi, taktik neydi, ne olmalıydı farklı yorumlar yapılıyor meraklısına :)


  • freebird5406_2  (21.03.15 21:05:49) 
arkadaşlarla film veya kitap kritiği yapmak gibi.
bunun farkı başında o tarz kitaplara hakim birisi var ve olaya farklı açılardan da bakmana yardımcı oluyor.

bu kişi sadece kuru kuruya bak şurda şu metafor var, şurda bu var gibi işaret edip durmuyor.
o eserin diğer edebi eserlerle bağlantıları, edebiyat tarihine ve yazıldığı döneme göre konumlanması, felsefe, politika, tarihle bağlantıları, varsa filmlerle veya diğer popüler kültür öğeleriyle ilişkisi gibi pek çok şeyi bilen birisi oluyor. veya ideali öyle en azından.
  • lily briscoe  (21.03.15 22:09:55) 
@mea
Edebiyat (bilim dali olan) "kitap okumalari" mi?

  • delifaruk  (27.03.15 21:42:57) 
la havle vela kuvvete illa billahül aliyyül azzim

soruna insanlar iyi niyetle cevap vermiş, oturup uzun uzadıya yazmışlar.

bazen kötü niyetli olduğunuzu hissediyorum.
  • rakicandir  (27.03.15 21:52:20) 
Neden kotu niyetli olayim? Kotu bir sey soylemedim ki. Soru sordum insanlar da cevapladilar, ortada problem goremedim? Cevap verenlere de tesekkurlerimi sunayim buradan.


  • delifaruk  (27.03.15 22:14:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.