[]

kâr etmem için nasıl bir hesap yapmam gerekir?

diyelim ki;

bir yere kurabiye yapıp satacağım. sattığım kişi bunun kilosunu 40 tl'den verecek. hem kendisi kâr etsin, hem ben kâr edeyim. nasıl bir hesap olmalı?

bu durumda hangi bilgileri vermem gerekir bilmiyorum fakat aldığım bir paket unu bir parti kurabiyede kullanmayacağım ya da içine girecek şeker
baharat gibi çeşitli malzemeleri.
ben başlarken (rakamı uyduruyorum) 30 tl'lik alışveriş yaptım fakat bu 30 tl'lik malzeme ile 3 parti kurabiye çıkarıyorum. benim her vereceğim kurabiyeyi kaçtan vermem gerekir?

 
40tan verecekse 25-30dan alması yeter ona. 25-30dan satmak seni de kurtarıyor anladıgım kadarıyla.


  • dusmanimizkindirbizim  (16.11.14 18:31:17) 
Excel kullanmayı biliyosan,

girdileri kalem kalem yazacaksın. karşısına da maliyetini yazacaksın.

un
yağ
şeker
vanilya
elektrik
kıl
tüy
yün
senin el emeğin

o parti kurabiye için kullandığın malzeme miktarları ve o kadar malzemenin kaç para tuttuğu yazacak o maliyet sütununda.
sonra toplam bir rakama ulaşacaksın.
diyelim rakam
1 kilo için 20 lira çıktıysa, sen ona 30'a satacaksın.
30 lira çıktıysa, sen ona 35'e satacaksın.

peki bu hesaptaki adaletsizlik ne? senin yaptığın daha zor ve know-how gerektiren bişiy. çünkü bir standardizasyon tutturman lâzım, metodunu 'valide' etmen lâzım.

o alıyo ve satıyo. tüccar yani.

öğrenilen ders ne buradan?
ticaret yapmayı sen de öğreneceksin. hemen olmaz. ona baka baka öğreneceksin.
  • compadrito  (16.11.14 18:41:39 ~ 18:45:06) 
30 liralik alisverisle 3 parti çıkarıyorsan bu isin parti basina maliyeti 10 lira oluyor.

Bunun üzerine 10-15 lira kendine kar eklesen (ki bu % 100 kar anlamina geliyor) 20-25 liraya sen verirsin en az, diger kisi de 40 liraya sataraa gayet uygun olur bence.
  • fraise  (16.11.14 18:42:27) 
soyle hesapla
1 kilo uzerinden gidiyorum.

1 kilo kurabiye icin gerekli malzemeleri al
1 kg un
x yumurta
xx margarin
xxx

alt alta bu bir kilo unu kurabiye yapacak malzemeleri yaz.
hammaddeyi ne kadara satin aliyorsun onu yaz
muhtemelen 30 tl den daha az bir tutara mal edersin. iste isgucu elektrik vs ucretini de eklersin her turlu kar edersin.
  • exlibris  (16.11.14 18:44:49) 
Her parti 1 kg olarak kabul edersek, 1 kg kurabiyenin sana maliyeti 10 tl + elektrik + emeğin yapıyor. Ek iş mi yapıyorsun, kira su katılacak mı bilmiyorum ama Elektrik masrafını bence dikkate almalısın, zira fırın iyi elektrik yakıyor diye biliyorum. Ay sonunda sürpriz bir fatura ile karşılaşabilirsin. Geçimini sadece bundan mı karşılayacaksın yoksa paraya ihtiyacın var mı yok mu? Sen vergi vermiyorsun belki tamam ama başka işin yoksa evdesin diye devlet senden vergi alacak. Sen vergisiz veriyorsan ve sattığın yer fiş kesiyorsa ona ekstra kdv ve gelir vergisi çıkabilir fazla girişi yoksa. Yani bu kadar teferruata girmek gereksiz olabilir ama neye göre ne kadar kar etmen gerekiyor bilmiyorum. Maliyetin 15 tl olsa ve 30tl'ye versen, günde 1 kg satsan 15 tl ayda 450 tl yapar. Bu geçimi sağlamaya yetmez. Ama aynı maliyetl 25 tl'den 10 kg yapıp satsan ayda 3000 tl net kar bırakır. Bu da vergi kira vs yoksa evde yapılacak bir iş için fena değil. Bence satıcının. 40 tl'den satmasından çok, kaç kg satacağı senin için daha önemli olmalı.


  • abtash  (16.11.14 18:48:01) 
her malzemenin maliyetini çıkar, sonra o maliyetten ne kadar kurabiye yaptığını bul. o bulduğun rakam senin basit maliyetin.

şimdi o rakama
%3 işçilik ekle (konu net)
%1 hata payı ekle (yancak kurabiyeler için)
%2 finans maliyeti ekle (bir sonraki alışverişte malzemelerin zamlanması ihtimaline karşı)
% 5 de kar ekle (bu da senin gerçek karın olacak) bu eklediğin rakam kar olduğu için değiştire bilirsin.

mesela 1 kg kurabiye için

5 lira un
3 lira şeker
3 lira süsleme malzemeleri
1 lira baharatlar
2 lira pişere masrafı
2 lira paketleme gideri
toplam 16 lira gider.
16x%6= 1 lira bir şey yapar yani senin maliyetin 17 lira. bunun üstüne ne kadar kar koyarsan o sana kalmış. %5 altında bir rakam koyma

mantığın böyle giderse (yüzdeli usülle) karlı bir iş yaparsın. ama 3 lira 5 lira koyayım dersen batarsın
  • zugas  (16.11.14 18:56:54) 
Vergisini unutma


  • [silinmiş]  (16.11.14 19:18:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.