[]

Kayıp Ruhsat - Trafik Cezası

Ne kadar ceza yazılır hem para hem de ceza puanı olarak?

Henüz çevrilmedim de çevrilirsem diye bilmek istiyorum. Araba annemin üzerine, kayıtlarda da çıkacağı için o konuda bir problem olmaz gibi geliyor.


Arabayı bağlamıyorlar diye biliyorum; yanlış mı biliyorum düzeltebilir misiniz?=)

 
kanun maddesini hatırlayamadım fakat eksik evrakla trafiğe çıkmaktan sanırım 55 ile 105 arasında bir ceza uygulanabilir.
Bu noktada araç sahibinin bir an önce kayıp için aracın bağlı olduğu trafik şubesine başvurması gerek. Aracın plakasının baş harfi hangi şubeye bağlı olduğunun tespitinde faydalı olur. Çünkü her şube her harf grubuna bakmıyor. Bunun için telefon açıp sorabilirsiniz.
Peki başınıza ne gelir onu hemen söyleyeyim.
Öncelikle uygulamaya denk gelirseniz ve aracın ruhsatını ibraz edemediğiniz için hemen aracın sorgusu istenir asayişten ve sizin GBT araştırmanız yapılır. Bu esnadaki davranış stiliniz sizin uygulamadan sonraki sürecinizi de belirler. Şüpheci, panikleyen bir tavır sergilerseniz 48saatlik gözaltına alınmaya kadar giden bir polis merkezi ziyareti kazanabilirsiniz. Tabi bu durumda sadece sizin davranışınız değil, uygulamadaki memur arkadaşların o günkü ruh halleride durumunuzu belirleyen önemli bir etken olacaktır. Çünkü memura o günkü görevinde hep cins tipler denk gelmiştir onların kızgınlığı sizde de patlayabilir. Bu ihtimalde var.
Asla bu hadise için "abi oluru yok mu bu işin" gibi bir çalışma içinde olmayın işleri zora sokarsınız.
Arabayı polis yüksek ihtimal bağlar çünkü ruhsatın kayıp olduğunu karakola veya gazeteye kayıp olarak bildirmediyseniz eğer aracın sizde kalması söz konusu bile olamaz çünkü aracın size ait olduğunu ispatlayacak bir evrağınız yok elinizde. Belki anneniz kullandığı anda denk gelse bi ihtimal ama siz kullanırken uygulamaya denk gelirseniz araç yüksek ihtimal bağlanır. Çünkü polis nerden bilsin sizin annenizin arabasını kaçırmadığınızı veya o aracı çalmadığınızı?

Bu tip sorunları yaşamamak için bir an önce ruhsat sahibinin yeni ruhsat için başvurması gerek.

bilginize.
  • icemanr  (03.07.09 10:56:26) 
Ruhsatın kayıp olduğunu bildirmiştik de araya işler girdi ve çıkartamadık ruhsatı; GBT araştırmasında araba annemin adına çıksa ben de aynı soyadını taşıyorum sonuçta, o anlamda problem olmaması gerek diye umuyordum; ama olmuyor anladığım kadarıyla.


  • zaugnakhaldun  (03.07.09 10:59:59) 
@zaugnakhaldun
valla hocam seni iyimser gördüm ama maalesef süreç öyle iyimser değil.
Dediğim gibi aracın annenizin adına kayıtlı olması ve ruhsatın kayıp olduğuna dair belgenin yanınızda bulunmaması sizi bir süre polis merkezinde misafir ettirebilecek güçtedir. Kazara ufacık bir sert cümle kurarsanız polisin sizi mukavemetten, aitliğini ispatlayamadığınız bir aracı kullanmaktan ifade vermeye ve sürecin ispatına kadar gözaltına almaya hakkı vardır.
Bu süreçte aracın annenize,babanıza ya da abinize olması birşeyi değiştirmiyor.
Kısa ve öz bir süreç yaşarsınız.. memur direk "beyfendi buyrun bizimle karakola kadar gelin, araç sahibi de gelip durumu teyit etsin" diyebilir ve aracı çekici ile çektirip sizi karakola götürebilir.
bu işin ortalama maliyeti de; çekici: 50TL, otopark günlük 7-10TL(girdi çıktı dahil), ceza 55-105TL arası ortalama : 150-200tl civarı bir maliyet çıkar ekstradan.
Oysa ruhsat içinde bir 200tl civarı para harcayacaksınız zaten.
  • icemanr  (03.07.09 11:45:35) 
Şimdi arayıp öğrendim, ruhsatın kaybolduğuna dair başvurduğumuzda verilen belge arabada duruyormuş:)


Bu belge yanımızdayken neler olabilir diyeyim bu sefer:p
  • zaugnakhaldun  (03.07.09 12:15:16) 
o belgeyi hangi merci/kurum vermiş?


  • nesilsiz  (03.07.09 13:39:06) 
Plakanın bağlı bulunduğu polis merkezinden almıştık.


  • zaugnakhaldun  (03.07.09 14:05:39) 
o belge (sanıyourm ki mahiyeti itibarıyla bir tutanak)sizin yeniden ruhsat çıkarma işlemlerinizde faydalı olması amacıyla verilmiş bir belge. dolayısıyla, o belgeye dayanarak ruhsatsız ve evraksız araç kullanmayı abartmamak gerekir. örneğin 2-3 hafta gibi makul bir süre boyunca o tutanağı araçta bulundurursanız polisler problem yaratmayabilirler. ama örneğin o tutanağın tarihi 2-3 ay öncesine dayanıyorsa hakkınızda gerekli yasal işlemleri başlatırlar. son olarak da; polisler bu tür büyük eksiklikler konu olunca rüşvet almazlar. teklif bile etmeyin bence böyle bir durum başınıza gelirse.


  • nesilsiz  (03.07.09 14:53:41) 
o belgelerin süresi genelde 1 - 2 gündür. bir an önce çıkartın. hatta çıkartmaya annenizle gidin ya da sizde tam vekaleti olsun.


  • atrin  (03.07.09 15:50:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.