[]

2. El Bilgisayar Almak?

Selamlar,

2. el laptop bakıyorum bu aralar. Sahibinden ve Gittigidiyor'da ilanlar var. Hoşuma gidenler de oluyor. Ancak güvenlik konusunda emin olamıyorum. Alacağım ürünün çalıntı falan çıkmasından korkuyorum. Var mı bunu anlamanın bir yolu?


 
Laptop ve telefon alırken sahibinden ya da satıcı dükkandan şu imei / seri numaralı cihazı şu tarihte şu kişiye sattım diye imzalı/kaşeli kağıt alırsın. faturasını yanında istersin eğer hiç birşey yapamıyorsan. çalıntı vs durumunda fatura elinde olursa o minik ihtimal bile ortadan kalkar yasal anlamda. anlamanın yolu yok, ama böyle önlem alıyorsun. yine son 2-3 senedir bilgi iletişim şeysi (devletin) cihaz numarasından çalıntı ihbarı sorgulatıyor diye duydum. bakmadım henüz.

bunun yanında ben de şimdi laptop alsam 2. el alırım. Bazı satıcılarla konuştum, adamlar teknolojiyi dibinden takip eden insanlar ve mesela 3500 liralık asus 2 aylık laptopu faturası, 22 ayı kalmış garanti belgeleriyle 1900 liraya veren biri vardı. yine telefonumu 2. el aldım 2200 fatura fiyatı vardı, 20 ay garantisi, 1050 liraya aldım, bir yıldır problem görmedim.

O açıdan gözün korkmasın, ebay tarzı, kargoyu alan kişinin 1 hafta içinde ödemeyi onaylamasına kadar satıcıya para vermeyen sitelerden al 2. el cihaz, riski çok az.

Laptop aldığında ödemeyi gerçekleştirmeden önce:

- Ekran testi yaparak (mini programlarla) ekranda ölü piksel olup olmadığına,
- Bataryasının üreticinin verdiği sürelerde bittiğine,
- Stress test yaptığında ya da ağır programlar açtığında mavi ekran verip vermediğine,
- garantisi var denen cihazların vidalarının (siyah olur) üzerinde boya soyulması, parlak metal rengi ortaya çıkıp çıkmamasına
- sistem özellikleriyle bilgisayarın söylediği özelliklerin (özellikle ram, harddisk) tutup tutmadığına
- dvd sürücünün sorunsuz okuduğuna
- bios ayarlarından voltaj değerlerinin değiştirilip değiştirilmediğine

bakmanı öneririm. eğer bunlardan biri sorunlu görünüyorsa ürünü geldiği adrese yollayıp siteden ödemeyi iptal et.
  • taqster  (04.06.14 20:19:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.