[]

Kuvvet ayrılıkları (yasama-yürütme-yargı) bi anlatın lütfen

İnternetten baktım ama tatmin olmadım.Yazıların arasında boğulmakta istemedim.Kısa kısa bilgi verebilirseniz sevinirim.




 
Yasama: Meclis. Yasaları belirler.

Yürütme: Hükümet.

Yargı: Mahkemeler.

Yönetimde 3 tane kuvvet faktörü var kısaca. Bunların ayrı olması, tek bir el altında toplanmaması gerekiyor ki padişahlık/krallık olmasın.

Başkanlık sistemi dediğin sistemde birçok insiyatif başkanda toplandığı için sert kuvvetler ayrılığı vardır. Üçünün kuyruğu da birbirine değmez. Adam zaten başkan, bir de yargı veya parlamento üzerinde etkisi olursa krallık olur derler.

Bizimkisi gibi sistemlerde ise hafif kuvvetler ayrılığı vardır, çünkü zaten kuvvetlerin birbirinden ayrı olduğu düşünülür.

AKP hükümeti gitti yüksek mahkemelerin üye seçim oranlarını, çoğunlukları kendisi belirleyecek şekilde değiştirdi. Meclisin zaten çoğunluğuna hakim. Kısaca ortada kuvvetler ayrılığı falan kalmadı. Önce bunu garanti altına aldı. Şimdi de bu sisteme başkanlık sistemini entegre ederek Tayyip padişah olmayı planlıyor.

Not: Yazıların arasında boğulmak istemedim tembelliğine de uyuz oldum. Bir zahmet öğrenmek için biraz okuyun, sıkıntı çekin. Bakma ben AKP hükümetine olan çok özel hislerimden dolayı aydınlatmak istedim.
  • hiko seijuro  (22.10.13 16:51:32 ~ 16:52:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.