[]

şu tartışmada kim haklı sizce?

az önce facebook'ta aşağıdaki tartışmaya denk geldim. elemanın biri "ev arkadaşı arıyorum ama gayler mesaj atmasın" diye yazmış bir gruba. bunun üzerine ilk gelen yorumlar:

-homofobik
-tedavi edilmesi gereken bir kafa yapısı
-lezbiyen verelim?
-nefret suçu işliyorsunuz. "adanalılar mesaj atmasın" demek gibi bişey bu.
-ayrımcılık
-ötekileştiren söylemlerden kaçının lütfen

vs vs

bunun üzerine gelen yorumlar:

-herkes kriterlerini yazıp istediği insanı seçebilir
-ülkemizdeki sözde aydın kesimin kafası işte bu
-her şeyi abartmayın klavye şövalyeleri
-"hayvan besleyen ev arkadaşı istemiyorum" deseydi ona da hayvan severler ayaklanırdı
-bu nefret suçu değildir ama yorumlar resmen faşizm, dayatmacılık. ekran başında marjinal olmak için her şeye karşı çıkmayın.

tartışma böyle uzayıp gidiyor. ne düşünüyorsunuz bu konuda? böyle bir ilan verilmesi normal mi? nefret suçu olarak değerlendirmek doğru mu?

 
bu ilanı veren kişi herhalde,bütün gaylerin hayalindeki kişi olduğunu zannediyor.sadece özgüvenine sağlık diyorum.


  • rock n roll  (03.09.13 17:08:40) 
üsluptan kaybetmiş.


  • Unorthodox  (03.09.13 17:13:46) 
@rock n roll tam anlayamadım. Inadina mesaj atarlar mi diyosun yani?

@unorthodox "gay arkadaslar mesaj atmasin" yazmis, ben kisalttim. Boyle yazdiysa normal mi yani?
  • make a wish  (03.09.13 17:16:37) 
bu ilanı veren kişi bütün gaylerin kendisiyle ilgili birtakım düşünceleri olacağına inanmış,hezeyanına sağlık demek istiyorum.


  • rock n roll  (03.09.13 17:19:33) 
gay değilim, ev arkadaşımın da gay olmamasını tercih ederim dese bence bu kadar tepki görmezdi, bu kadar basit.


  • Unorthodox  (03.09.13 17:20:07) 
adamın homofobik olduğu o kadar beli ki.


  • Unorthodox  (03.09.13 17:20:28) 
benim fikrimce aynı evde yaşayacağın kişinin cinsel eğiliminin kendine yönelmeyecek durumda olup olmaması insanın tercih edebilme lüksünün olduğu birşeydir. kadınlardan örnek vereceğim erkek durumunu doğru yorumlayamayabilirim çünkü. bir kadın eğer bir erkekle aynı evde yaşayamayacak olma sebebi olarak, zamanla yakınlaşma oluşmasından ve arkadaşlıklarının bozulmasından korkuyor olmasını gösteriyorsa bir lezbiyenle de yaşamamayı tercih edebilir gayet. ancak erkekle yaşarım lezbiyenle yaşayamam derse ikiyüzlülük etmiş olur. ev bu insanlar ne hallerini görüyor birbirlerinin. yeri geliyor donla geziyosun yani.

ama erkekler konusunda da straight erkek ve gay erkek arkadaşlıkları hatta aynı evde yaşama durumları oluyor ve gayet güzel yürütebiliyorlar. yürüyemediği durumlar için risk almak istemeyebilir bir insan çok doğal olarak. ama gayler mesaj atmasın çok kaba bir tabir bence. bunun üslubu vardır. uygun yolla belirtilmesi vardır. haklı haksız diyemem ama bu çocuk bence bu duyuruyu kibar bir dille yazsaydı da tedavi edilmesi gereken kafa yapısı diye yaftalanırdı büyük ihtimal.
  • giulietta  (03.09.13 17:23:24) 
gayler ahlaksızdır, ev arkadaşının götüne bile göz diker streotipine dayanarak, yani önyargılı ve ayrımcı bir ilan vermiş arkadaş.
herhangi bir insan grubuyla alakalı, önyargıların, ötekeleştirmelerin yönlendirmesiyle böyle bir istekte bulunursanız, bu kimle yaşamak isterse onu seçer adam anlayışının ötesine gidiyor. gay olursa kesin benim göte göz diker bu/gay olursa sabaha kadar 5 kazma orgy yapar bu/ gay olursa ahlaksız olur bu anlamına gelen böyle bir beyan neresinden tutsan ayrımcı, homofobik. bunun gibi garip fikirleri yoksa neden böyle bir gayler yazmasın notu eklemek zorunda hissetsin ki?

  • alice practice  (03.09.13 17:26:41) 
herşeye de homofobi yaftası yapıştırmamak gerek, erkek kişi ev arkadaşı ararken bayanlar hariç diyince de cinsiyetçi mi oluyor yani. sadece bunu dile getirme tarzı hoş değil.


  • feykalade  (03.09.13 17:27:08) 
ha gui nun dediği gibi, cinsel açıdan kendini çekici bulabilecek cinsiyette biri yazmasın istiyorsa, kadın ve ya eşcinsel ev arkadaşı düşünmüyorum der anlaşılır yani.


  • alice practice  (03.09.13 17:29:19) 
adam küfür etmemiş ki lan efendi gibi söylemiş işte.

gay ev arkadaşı tercih etmiyor olabilir.
  • thatam  (03.09.13 17:31:58) 
bi sorun yok. "erkekler mesaj atmasın" diyince sorun yok da "gayler mesaj atmasın" diyince mi sorun var ? yüzlerce ilan var "erkekler mesaj atmasın" diyen. onlara da "bu ilanı veren kişi bütün erkeklerin kendisiyle ilgili birtakım düşünceleri olacağına inanmış,hezeyanına sağlık demek istiyorum." diyor musunuz ?


  • zazazaraeta  (03.09.13 17:44:12) 
zazazareta,şu ilandaki nefreti göremiyorsan,ben sana birşey diyemiyorum,kusura bakma.


  • rock n roll  (03.09.13 17:48:36) 
nefret nerde lan? "gay arkadaşlar mesaj atmasın" ile "erkekler mesaj atmasın" arasında hiç bir fark yok. sizin kafanızla kadınların hepsi cinsiyetçi. çuvaldızı biraz da kendinize batırın.


  • öteki ben  (03.09.13 17:53:29) 
öteki ben,merak etme,yanlış birşey yaparsam kendimi de eleştiriyorum.ayrıca bu lanlı lunlu hitaplar da hiç hoş değil.


  • rock n roll  (03.09.13 17:56:23) 
hayır sen bana bu şu laftaki nefreti gösterebilir misin?

"gay arkadaşlar mesaj atmasın"

adamın tercih özgürlüğünden sanane? istediğiyle eve çıkar. ne zaman bu tarz bir duyurunun altında cevabını görsem bu tarz oluyor, özellikle kasıyor musun nasıl yanlış anlayabilirim diye?
  • öteki ben  (03.09.13 17:59:50) 
öteki ben,özellikle yanlış anlamak için uğraşıyorum.bu benim için hobi gibi birşey.


  • rock n roll  (03.09.13 18:02:32) 
gay'ler mesaj atmasın = kadınlar mesaj atmasın

biri nefret suçuysa, diğeri de nefret suçu.

bence ikisi de nefret suçu değil. şahsım için kesinlikle farketmez, gay ile aynı evde yaşarım. rahatsız olmam. fakat diğer insanların, ev arkadaşı ararken bu tür kriterler belirtmesi bence normal. amme hizmeti sunulmuyor ki ayrımcılık olsun. ya da darda kalan birine yardım edilmiyor ki ayrımcılık olsun. ev arkadaşı aranıyor.
  • nereye bu gidis  (03.09.13 18:05:40) 
@rock n roll ozaman cevaplarını kendine sakla. insanlar buraya ciddi ciddi yardım almaya geliyor.


  • öteki ben  (03.09.13 18:13:01) 
'gayler mesaj atmasın' şeklinde değil de, kriterlere gay olmamayı koysa arkadaşın tamamen suçsuz olurdu.


  • icim urperiyor  (03.09.13 18:15:52) 
öteki ben,senin benimle derdin ne?istediğim soruya istediğim gibi cevap veririm.herkesin buna nasıl hakkı varsa benim de var.o ilanı veren kişinin üslubundan rahatsız oldum ve yorumladım.burada benim düşüncemin tersini söyleyen arkadaşların yazdıklarına yorum da yapmadım.düşüncemi söyledim çekildim.arada benim yazdığım cümleyi aynen alıp benim yorumuma cevap veren arkadaşa cevap verdim.arkasından bir de sana cevap verdim olay bu.


  • rock n roll  (03.09.13 18:20:24) 
@ rock n roll, kadınlar mesaj atmasın diyen adamlara da bunu diyor musun ? o zaman kafan çok güzelmiş canım güle güle uğurluyoruz seni. yok demiyorsan da pozitif ayrımcılığın amına koymuş oluyorsunuz o an. homofobikler ne kadar yerin dibine sokuyorsa siz de o kadar yüceltiyorsunuz.


  • zazazaraeta  (03.09.13 18:25:05) 
üsluptan kaybetmiş +1


  • dieselsingle2  (03.09.13 18:26:12) 
özellikle yanlış anlayıp yanıltıyorsun insanları kendi ağzınla söyledin.

burada kendi fikir çatışmanla, ya da eğlencesine yaptığın söylemlerle insanların ciddi cevap bekledikleri konuları başka yöne çekmenin manası yok.

eğer ciddi olarak savunduğun bir şey varsa arkasında dur ciddi cevaplar ver.
  • öteki ben  (03.09.13 18:28:25) 
verdiğim cevaplarla insanları yanıltıyormuşum olaya bak.ne kadar gözünüzde yüceltmişsiniz beni.otorite değilim bu konularda bir uzmanlığım yok.herkes gibi ben de düşüncemi söyledim.ayrıca bu toplumda cinsel yönelimi farklı olan insanlara karşı ciddi anlamda ön yargı var,o kişinin ilanında da gayler mesaj atmasın demesinden rahatsız oldum.tahrik etmeye çalıştığını düşündüm olay bundan ibaret.


  • rock n roll  (03.09.13 18:33:14) 
seni gözümüzde yücelttiğimizden değil. o kadar boş argümanlara tutanarak ters söylemler yapıyorsun ki göze batıyorsun. sırf konuşmuş olmak için konuşan insanlar gibisin.


  • öteki ben  (03.09.13 18:37:07) 
seninle aynı düşünceyi savunmuyor olmam boş argümanlarla geliyor olduğum anlamına gelmez.kaldı ki bi argüman da sunmadım size.gözlemlerimden yola çıkarak durumu açıkladım.ayrıca sen beni gözünde aşırı derecede büyütmüşsün.yoksa bana laf söylemeye,kendine cevap verdirtmeye çalışmazdın.hayret bişey ya.düşüncemizi söylerken icazet mi alcaz senden.


  • rock n roll  (03.09.13 18:41:31) 
tabi ki kriterleri olabilir ama homofobiklik var kesinlikle. üslup çok kötü. bunu umumi şekilde belirtmeseymiş de, birebir görüştüğünde "arkadaşım iyi bir insansın ama ben gay biriyle ev arkadaşı olamam, sevgilin falan gelir, küçüklükten beri kafamıza işlenmiş şeyler var ne kadar sana karışmasam da rahatsız olurum, elimde değil" gibi bir şey diyebilirmiş en azından.

bir kızın erkek ev arkadaşı istememesi aynı şey değil. bir kızın lezbiyen ev arkadaşı istememesi aynı şey. ülkemizde erkeklerin %90'ının aynı evi paylaştığı kıza fırsatını buldu mu yavşayacağı gerçeğini göz ardı etmemek gerek.
  • r_u_h  (04.09.13 00:52:36) 
"ülkemizde erkeklerin %90'ının aynı evi paylaştığı kıza fırsatını buldu mu yavşayacağı gerçeği"ni kabullenen, "ülkemizde erkek gay'lerin %90'ının aynı evi paylaştığı erkeğe fırsatını buldu mu yavşayacağı gerçeği"ni kabullenenleri de kabullenmeli ve buna homofobi dememeli.


  • nereye bu gidis  (04.09.13 12:16:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.