[]

beyaz yakalı-mavi yakalı ilişkisi

bir fabrikada mühendis olarak çalışıyorum. 2 yıl dolmak üzere. idari personelden çok yakın arkadaşlarım dışında herkes bana maw hanım olarak hitap ediyor. bir usta başımız var. adam firmanın en eski personeli, haliyle ego manyağı. zamanla alıştım, biraz kızıp bağırarak, biraz alttan alarak idare ediyordum.

yeni bir icat çıkardı, bana ismimle hitap ediyor. sizler, hanımlar kalktı. "yeeaa maw şu iş ne oldu yeeaa" diye geldi bir gün. kibarca uyardım, hitabına dikkat et dedim. "ağzımdan kaçtı" dedi.

birkaç gün sonra yine aynı şekilde hitap etti. hem de bunu tüm işçilerin önünde yüksek sesle yapıyor. meali; "bakın ben bu yöneticilerle nasıl da rahat konuşuyorum, ben böyle önemli bir adamım"
bu sefer kan beynime sıçradı, çok sert bir şekilde uyardım. yine "ağzımdan kaçtı" dedi.

arkadaşlarımdan biriyle telefonda konuşurken bana "mawcım şunu şöyle yapalım vsvs" falan derken bu dallama bunu duymuş, "vaay sen mawcım diyosun, biz maw hanım diyecez haa" gibi saçma sapan laflar etmiş.

bugün yine ismimle hitap edince artık sabrım kalmadı. adam laftan anlamıyor, azardan anlamıyor. yöneticime söyledim, pek sallamadı. ne yapayım bilmiyorum.

bir akıl verin bana.

 
amma yılışıkmış adam yahu. sanırım yöneticinin sallamaması şirket içinde sizli bizli konuşmaya önem verilmiyor anlamına geliyor ve bizim eleman bundan cesaretle sana yılışıyor


  • gündüz m  (16.01.13 11:05:39) 
çok net çekmelisin çizgiyi. benzer durumlardan geçmiş ve 6-7 benzer bir konuyla uğraşmış biri olarak konuşuyorum.

bir gün herkesin içinde sen önce üstlerinle konuşma tarzını düzeltmelisin. düzeltmediğin takdirde yetkilerini başka birine devretmek durumunda kalacaksın çünkü bu tarz bir diyalog ile çalışmayız. hitap şeklin herkes gibi bey'liğ hanım'lı olmalı, bir kez daha böyle bir hitap duyarsam farklı yaptırımlarım olacak.

diyeceksin ve o günden sonra asla alttan alma / yakınlaşma vs. olmayacak.
  • slevinkelevra  (16.01.13 11:16:37 ~ 11:17:04) 
ön bir bilgi vermek ve düşüncelerimi söylemek isterim. akabinde bu durum özelinde size yardımcı olmaya çalışayım. yanlış anlamayın beni düşüncelerim hakkında lütfen.

babam mavi yakalıydı.

ben beyaz yakalıyım sizin tabirinizle. daha fazla para kazanıp, beden gücü kullanmak yerine aldığım eğitimi kullanmam dışında bir mavi yakadan farkım olmadığını düşünüyorum.(bilgisayar mühendisiyim bir yazılım firmasında)

mavi yakanın dertlerini yaşadıklarını biliyorum, ben de yaşadım zira hepsini.

oldum olası, "ben beyaz yakayım, onlar değil. o zaman farklı olalım." mantığını ne anladım ne de sevdim.

bu duruma neden takıldığınızı anlamaya çalışıyorum, ama anlayamıyorum.

bu durum özelinde ise, adam biraz yavşakmış sanırım.

ben eminim, bu adamla bile uzun uzun konuşursanız neden "maw hanım" olarak hitap edilmek istediğinizi söylerseniz anlayacaktır. "bakın ben iş ortamında samimiyeti sevmiyorum, bütün fabrikada böyle hitap ediliyor bana. o yüzden sizin de böyle hitap etmenizi istiyorum." derseniz anlar sizi. zira kuvvetle muhtemel şu an "neden maw hanım diyeyim ki?" diye düşünüp anlam veremiyordur bunu istemenize. sadece anlamasını sağlayın diyorum.

işleri yokuşa sürmeyin, iki tarafın da keyfinin olmadığı bir ortamda iş yapmak çok zor olur sizin için. onun yerine önce tatlı dil'i kullanın. yine işe yaramazsa bişey diyemem.
  • saygilarefendim  (16.01.13 11:18:33) 
bi işini zorlaştır, yokuşa sür, sinirlenince işler bozulunca nası hanım'lı hitap edecek sana. bu işler böyle, adam kendi çapında kendi çevresinde bi ayrıcalık yaratmaya çalışıyo ama gerçekten işi yokuşa sürmeden, gıcıklık yapmadan anlamaz bu adamlar.


  • sirkelimon  (16.01.13 11:18:46) 
herkesin önünde azarlar gibi konuş, hatası olduğu anda burnundan getir. sallamadığını göster. bir süre sonra yine maw hanıma döner. dinsizin hakkından imansız gelir. ifrit olurum böyle tiplere.


  • kayranin kedisi  (16.01.13 11:19:43) 
işleri yokuşa sürmek çözüm değildir. kimse kişisel nedenlerden ötürü firma için birbirlerinin işini yokuşa sürmemelidir. üstelik mavi yakalıların da beyaz yakalıların işini yokuşa sürebileceği gerçeği unutulmamalıdır.
"iş yerinde hitabet" açısından bakıldığında haklısınız ama mavi yaka-beyaz yaka dengesi konusunda ne diyeceğimi bilemedim.
bir kez de kendisiyle bire bir konuşup, durumdan rahatsız olduğunuzu, sizin iş yerinde herkese hanım bey diye hitap ettiğinizi ve kendinize karşı da aynı özenin gösterilmesini istediğinizi yumuşak bir dille anlatın.

belki de sert bir dille uyarılardan ziyade yumuşak bir dille ricalardan anlıyordur.
  • marisa  (16.01.13 11:38:47) 
siz eğitimli biriyim yöneticiyim ben diyorsunuz ama nasil yöneticeğinizi bilmediğiniz biri için burada başlık açıyorsunuz demekki yeterli derecede yöneticilik eğitimi almamışsınız mühendis olmanız hiç bir şey ifade etmez egonuzu insanlar üzerinde tatmin etmeyin bu birincisi
ikincisi insan yönetmek çalıştırmak çok zor bir kavramdır alttaki insanın eğitim durumu ne olursa olsun işi yokuşa sürerseniz hoş olmayacak sonuçlar çıkabilir aradaki dengeyi kurmaya çalışacaksınız
(git:beta.eksisozluk.com )
(git:beta.eksisozluk.com )
  • baknedicem  (16.01.13 12:13:57 ~ 12:26:12) 
ne çok takılıyosunuz bu hanım bey işlerine arkadaş. 25 yaşındasın belki şimdiden nedir bu ego ne bu afra tafra kime ne gösteriyosun.

35 yaşındayım 10 senedir aralıksız aynı hastanede doktorluk yapıyorum. 18 yaşında çocuk bana ya 3 senedir sana geliyorum hiçbişey yapamadın diyor. benim heralde bu çocuğu dövmem gerekir o taktirde. biraz açın kendinizi.
  • dramadi  (16.01.13 12:17:18) 
saygınlığın ve yöneticiliğin ünvanla kazanılmadığını umarım zamanla öğrenip, güzel bir yönetici olursun.. inan bu kadar biçimsel bir şey değil. ayrıca birlikte üretim yapmak gayet zevklidir. mavi yakalı da olsa altınız da olsa, sizin onlardan öğrenecekleriniz olduğunu unutmayın.
edit:sen diye kitap etmişim kusura bakmayın artık...

  • ser-ra  (16.01.13 13:43:26 ~ 13:44:22) 
Yöneticinizi bu olaya karıştırmayın. Bu en önemli konu. Asıl soru şu; sizden aldığı direktifleri yerine getiriyor mu? Eğer bu konuda aksama varsa bunun üzerine gidin. Hitap konusundaki sorunlar yetkinliğinizin artmasıyla ortadan kalkacaktır. Yoksa siz de ona "efendi" diye hitap edin. İnanın çok bozuluyorlar.


  • SiyamkedisiZorro  (16.01.13 13:54:40) 
"adam firmanın en eski personeli, haliyle ego manyağı." . Peki ya siz?
bir de siz hiç adama ismiyle hitap ettiniz mi? yoksa her zaman "XXX bey" diye mi hitap ediyorsunuz bu şahsa? hayır bunu bukadar takıntı haline getirmeniz neden? hadi adam egolu da, ya siz?

  • aeroflot  (16.01.13 14:09:25) 
yok o 2 senelik mühendis. hiç bey der mi?


  • dramadi  (16.01.13 14:25:39) 
vay anam vay yorumlara bak. ne gençliğimiz kalmış, ne tecrübesizliğimiz. en az kaç yıl çalışınca hanım denmesini hakedebilirim acaba?

@baknedicem beni itham ettiğin başkalarının üzerinde ego tatmin etme olayına asıl ben maruz kalıyorum. yeterince iyi ifade edememişim demekki. evet ben şu anda onun yöneticisi değilim, ama gerekli mesafeyi koruyamazsam hiçbir zaman da olamam.

@dramadi hasta-doktor ilişkisiyle bunun ne ilgisi var? bir hemşire ya da hasta bakıcı gelip sana "nabıyon dramadi la iyileştiremiyon mu hastaları :)" derse o zaman gel tekrar konuşalım. çünkü benim şikayet ettiğim tam olarak bu.

@aeroflot evet benim de egom tavandır. ama ona hiçbir zaman direk ismiyle hitap etmedim. hatta bunu kendisine de söyledim."ben sana saygımdan usta diyorum, sen de bana hanım dersen daha iyi olur" dedim.

özetle, tek istediğim karşılıklı olarak saygı çerçevesinin sınırlarını aşmamak. karşımdaki ister patron olsun, ister işçi; yapılmasını istemediğim bir şeyi inadına yapıyorsa ben bunda art niyet ararım. yok yine de ben takıntılı oluyor isem, evet abi ben takıntılıyım.
  • make a wish  (16.01.13 15:03:13 ~ 15:03:49) 
Kadınların aktif iş hayatında bulunmasının negatif yanlarından biri de bu işte sanırım. Böyle dandik egosal şeylere takılmak. Halbuki işini yap evine git, nedir bu 'hükmetme' arzusu? Niye kendinizi kanıtlamaya çalışıyorsunuz?

Ciddi bir şeymiş gibi bir de yöneticiye söylemişsiniz, adam da sallamamış, yine anlamamışsınız. Halen 'ulan ben mi yanlışım acaba' gibi düşünmek gibi bir eğiliminiz yok gördüğüm kadarıyla, ısrarla 'başkalarından size saydı duydurtmak' istiyorsunuz, fakat saygı zamanla kazanılan bir şeydir, zorla yapılan bir şey değil. Gördüğünüz gibi zorla da olmuyor.

Bu konuyu bu şekilde ısrarcı bir biçimde uzatırsanız -bence- o şirkette ömrünüz pek uzun olmaz, zira 2 yıllık mühendisten bol bir şey yok, fakat fabrikayı çekip çevirecek bir usta bulmak gerçekten zor. Haberiniz olsun.
  • roket adam  (16.01.13 15:25:47 ~ 17:15:02) 
usta mı diyosun? oldu olacak hacı de, kral de...


  • aeroflot  (16.01.13 15:31:58) 
heralde bu dandik eğitim sisteminden kaynaklanıyor bu problemler.

sana napıyon lan niye bitiremiyosun işleri mi diyor usta. gayet net bir şekilde isminle hitap ediyor. bana bir çok hemşire de ismim le hitap ediyor. burada ben bir problem göremiyorum.

hayat çok çok kısa ve bu 15 yaş tripleri de canını sıkmaktan başka bi işe yaramaz. eğer doğru dürüst çalışmak istiyorsan uyumlu olmak zorundasın. kimsenin hitabetine karışmaya da hakkın yok, saygısızlık yapmadığı sürece.
  • dramadi  (16.01.13 15:33:34) 
Yurtdisinda calisirken bir kac kademe ustumdeki mudurler bile ben " Mr." moduna gectigimde beni uyarip onlara isimleriyle hitap etmememi istiyorlardi. Simdi yurtdisindaki mudurlerim kotu yoneticiler mi ben onlara "bey,hanim" demedim diye?

Vizyonu biraz genis tutmak lazim. Gormek istedigin saygiyi ancak hakedersen gorursun. Kaldi ki direkt "hanim" demedi diye adamin ayagini kaydirmayi dusunuyorsun. Sen adamla ters dusmeye calisirsan o da seninle ters duser. Usta basilari fabrikalarin bel kemigidir, cogu yerde vazgecilmezlerdir. Bu sefer ilerde sen zor durumda kalabilirsin.

Bu olaya fazla takilip bos yere performansini dusurme. Senin yuzune "bey,hanim" deyip arkandan sayacaklarina hic demesinler daha iyi.

Ayrica adamin egosundan dem vururken kendi egonun farkina varmalisin. Sana olumsuz cevaplar veren insanlari terslemenden elestirilere karsi negatif tavir takindigin cok acik. Cevrende dogrularini soyleyenler kadar yanlislarini soyleyenler de olmali. Cok uzattim konuyu, ozetle takilma bu konuya o kadar cok.

ps: yaka meselesi yazdiklarimin gecerliligini degistirmez ama ben de muhendisim.
  • seoman  (16.01.13 16:42:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.