[]

Makroekonomi Uzmanlarına Sorumlarım Var!

Basit düzey Makro dersi alıyorum. Anlamadığım bir kaç şey var:

Goods Market(Mal Piyasası)'de,

1. Faiz azalırsa yatırım artar mı azalır mı?
2. Faiz artarsa tasarruf artar mı azalır mı?
3. Gelir artarsa tasarruf artar mı azalır mı?
4. Gelir artarsa yatırım artar mı azalır mı?

Bir de grafikte x eksenine değişkeni koyuyoruz, y eksenine ise sürekli faizi koyuyoruz çünkü faiz hiç bir şeyi değiştirmeyen, ancak x ensenindeki değerlere göre değişen olarak kabul ediyoruz. Buna rağmen, örneğin "faiz azalırsa, yatırım artar mı?" diye sormak saçma değil mi? Onun aslı "yatırım artarsa, faize ne olur?" diye sormak gerekmez mi? (Bu soruyu anlamadıysanız es geçin, anlatamamış olabilirim)

Not: Net ihracatı "sabit" baz alıyoruz galiba.

 
1- faiz azalırsa yatırım artar. çünkü borçlanmanın maliyeti azalır, yatırım cazip hale gelir böylece.
2- faiz artarsa tasarruf artar. çünkü yatırım yapıp başarısızlık riski yerine, parayı bankaya yatırırım, cillop gibi faiz geliri elde ederim.
3- gelir artarsa tasarrufun artıp azalması faiz oranına bağlıdır. doğrudan gelire bağlı değildir.
4- gelir artarsa yatırımın artması ya da azalması da yine faize bağlıdır. faiz cazipse yatırım yapmama gerek kalmaz. faiz düşükse yatırım yaparım.
  • bilmemkacincinick  (26.12.12 16:45:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.