[]

Bir takım müzik teknolojileri

Şarkıların orijinallerinde olan efektleri ya da bir takım klavye partisyonlarını ben evde hazırlayıp konser sırasında kullanmak istiyorum fakat konser anında bunların nasıl kullanılacağını bilmiyorum. Demek istediğim şu: klavye çalan üyemiz yok diyelim, şarkının muhtelif yerlerine dağılmış yerlerde de klavye sololar ya da bir takım efektler olsun. bunların tam zamanında arkadan çalmasını nasıl sağlayabiliyoruz? böyle şeylerin yapıldığını biliyorum ama nasıl oluyor bir türlü öğrenemedim. Aramak istesem ne diye arayacağımı da bilmiyorum. anlayan var mı bu işten?




 
eğer doğru anladıysam aradığın "audio mixing" olabilir. yazılımları da var.

en.wikipedia.org

audacity, virtual dj gibi yazılımlar var mesela
  • ermanen  (06.09.12 05:22:30 ~ 05:22:42) 
Öncelikle click üstüne çalmanız gerek ( sizi dinleyip çaldığınız tempoyu takip eden experimental çözümler de var ama güvenilir değil).

Sonrasında birinin hazırlanmış sequence'leri trigger etmesi lazım, bilgisayar klavyesinde bir tuş olur, ayak pedalı olur vs herhangi bir düzenek ile.

Tamamen zaman ve score üstüne çalıp bilgisayarın yeri geldiğinde gereken şeyi çalması da sağlanabilir.

2000 lerim başında denemiştik istediğini. Provalarda tutturmuştuk gayet güzeldi. Ben gereken partisyonları hazırlıyordum, davulcuya click gönderip çalıyorduk.Provalarda tutturmuştuk gayet güzeldi. Sonrasında her hafta sahneye crt monitörlü desktopla çıkmak yememişti :)
  • skatheist  (06.09.12 07:18:55) 
skatheist doğru söylemiş. şöyle cihazlar da var; beta.musicradar.com

metronom üzerine çalarsanız, bunu da davulcunun yanına korsunuz. davulcu bu aletin pad'in vurunca da istediğiniz müzik çalmaya başlar.
  • alperz  (06.09.12 08:03:25) 
Peki bu cihazlar o anki şarkının hızına göre 1 2 3 diye vurduğumuzda kendi hızını ayarlayarak da şarkıya girebiliyor mu?

Sonuçta konser sırasında daha önce hazırladığımız sample'dan farklı bir hızda çalma ihtimalimiz yüksek. biz 100bpm ile çalarken alet 105bpm ile dahi çalmaya başlasa sıkıntı olur. Ben o an tık tık tık diye vurucam o kendisi hızını ayarlayıp öyle girecek. Oluyor mu öyle?
  • trinitrotoluen  (06.09.12 14:15:00 ~ 14:15:27) 
arkadaşların bahsettiği olaylarda zamanlama çok hassas değil mi? audio mixing programının hala daha iyi olduğunu düşünüyorum sanki. ben yanılıyorsam, yanıldığım yeri söyleyin.


  • ermanen  (06.09.12 18:17:28) 
mixing ile bir alakası yok ki bahsettiğim şeyin


  • trinitrotoluen  (07.09.12 01:04:40) 
program illa mixing yapmıyor ki. bir sürü farklı özelliği var, adı öyle sadece. bu dediğini, kayıt yaptığın dosyalarla birlikte yapabiliyorsun bence. diğer yöntemlerden daha kolay geldi bana. skatheistin dediği zaman üstüne çalıp bilgisayarın çalması da yine bu programlarla olabiliyor sanırım. ama tabii dediğin olayı yapmadığım için kesin diyemiyorum, deneyebilirsin sonuçta...


  • ermanen  (07.09.12 02:19:24) 
1-2-3-4 diye "tap tempo" ile tempo belirlersin, sonra play'e basarsın belirttiğin tempoda çalar, zor değil. Ama canlı çalgıcı ile sabit zaman çok farklı şeyler. Grupça hepiniz bilgisayarı dinlemek, onu saymak zorunda kalırsın. Arada çaldığı partisyonunun olmadığı yerlerde dinleyeceğin birşey olmadığında da kopup gider zaman.

Sizi dinleyen, eşlik etmeye çalışan yazılımlar akademik çevrede görülmemiş şeyler değil ama sorunsuz şekilde çalışıp ticari olarak sunulan versyonunu ben görmedim.
  • skatheist  (07.09.12 03:29:47) 
Sahnede her zaman metronom uzerine calin. Bu iyi bir aliskanlik. Tabi super muzisyenler olmadiginizi varsayiyorum. Pacalarinizdan muzik yetenegi akiyorsa zaten metronomsuz da calsaniz metronom varmis gibi duyulur.

O asamaya gelene kadar da tik tak tik tak devam...
  • alperz  (07.09.12 11:49:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.