[]

yerel yönetimler & merkezi yönetim

kılıçdaroğlu sanırım hakkari mitingi'nde iktidara gelirse avrupa yerel yönetimler özerklik şartı'nın çekince koyulan maddelerinin kaldırılacağını ve böylelikle bu andlaşmanın işlerliğini kazanacağını vaat etti. öte yandan aynı partiden birgül ayman güler, öteden beri yerelleşmeye karşı (genel anlamıyla yerelleşmeyi; global kapitalizmin ülkelerin idari mekanizmalarına daha rahat müdahale edebilmesi için elverişli bir silah olarak görmekte). öte yandan zerrin toprak, ruşen keleş gibi pek çok hoca ise kamu hizmetlerinde etkinlik ve verimliliğin daha iyi sağlanması, bürokrasinin vs. kalkması için yerel yönetimlere geniş haklar tanınmasını savunuyor (bkz: subsidiarite).

sizce türk kamu yönetimindeki sorunların çözülmesi ve en basit anlamıyla bir yurttaş olarak daha iyi, kaliteli ve hızlı hizmet almamız için hangi felsefe daha uygun, yerelleşme (ve özerkleşme) mi yoksa merkezi yapıyı daha da güçlendirmek mi?


 
artık merkezi yapının çok güçlü olduğu devlet modeli pek revaçta değil. fransa bile adem-i merkeziyetçi bir devlet oldu. keza almanya, ispanya gibi ülkelerde hep yerel yönetimler kuvvetli, yerel meclisler önemli. aynı şekilde amerika, kanada, avusturalya zaten ortada. çoğulcu demokrasi diye bir kavram da var tabi. bizim buralarda pek bilinmiyor.


  • jangbogo  (31.05.11 00:22:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.